Mark Zuckerberg şi mai multe figuri din sectorul american al tehnologiei – care ocupă sau ocupau funcţii la Facebook (devenit Meta) – au încheiat un acord prin care să se pună capăt unui proces cu privire la neglijenţă în scandalul Cambridge Analytica, relatează AFP.

Această tranzacţie, dezvăluită AFP de două surse apropiate dosarului, a intervenit la o zi după deschiderea procesului la un tribunal de la Wilmington, în statul Delaware.

Acţionari ai Facebook, care a devenit între timp Meta, au sesizat justiţia civilă americană în 2018, după izbucnirea scandalului Cambridge Analytica.

Această firmă britanică de consultanţă a colectat – fără autoritzaţie şi împotriva voinţei acestora – datele personale ale zeci de milioane de utilizatori Facebook, folosite apoi cu scopul ţintirii politice în campania americană din 2016, în care Donald trump a obţinut o victorie, şi în campania victoroasă a taberei în favoarea Brexitului.

Acţionarii îi acuză pe Mark Zuckerberg şi pe fosta sa numărul doi Sheryl Sandberg – care a plecat în 2022 – de faptul că au dat dovadă, cu această ocazie, de neglijenţă în administrarea grupului.

CERERI DE DESPĂGUBIRE ÎN VALOARE DE 9 MLD. $

Erau vizaţi, de asemenea, administratorul Marc Andreessen, o figură importantă a fondului de investiţii private în sectorul tehnologic, şi foşti membri ai Consliului de Administraţie – antreprenorul şi investitorul Peter Thiel şi fostul şef de cabinet al lui Joe Biden Jeffrey Zients.

Toţi au fost acuzaţi de folosire ilegală a unor informaţii privilegiate.

Însă Meta nu a fost inculpată ca persoană juridică.

Acţionarii – care au intentat o acţiune colectivă – cereau despăgubiri de peste opt miliarde de dolari, o sumă care are la bază un calcul care include amenzi plătite de către Facebook pentru a opri urmăriri cu privire la Cambridge Analytica, plus cheltuieli în justiţie.

Agenţia americană a Protecţiei Consumatorilor (FTC) a amendat Facebook cu cinci miliarde de dolari, cu privire la încălcarea unui acord încheiat în 2012 cu Guvernul american, care prevedea că Facebook se angajează să nu mai dea acces unor terţi – fără autorizaţie – la datele personale ale utilizatorior reţelei de socializare.

Inculpaţii urmau să fie audiaţi toţi în timpul procesului, însă evită, prin încheierea acestui acord, să apară în public, în tribunalul din Delaware.

Jeffrey Zients este singurul care a fost audiat miercuri, în deschiderea procesului.

Suma acordului este necunoscută.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version