O dietă echilibrată conține produse din mai multe grupe alimentare, inclusiv alimente bogate în grăsimi, cât și cele care au un indice glicemic scăzut. Asocierea corectă a alimentelor asigură nutrienții de care corpul are nevoie pentru a funcționa la nivel optim și poate contribui la pierderea kilogramelor nedorite. Care sunt alimentele cu cele mai puține calorii.
Din lista produselor cunoscute și sub denumirea de alimente cu aproape zero calorii fac parte legumele și fructele, deoarece consumul lor presupune mai multă energie din partea corpului pentru a le digera. În realitate, însă, toate alimentele furnizează o cantitată de energie organismului, în proporții diferite, deci, implicit, acestea au și un conținut de calorii.
Apa are zero calorii
Apa este singurul element alimentar cu zero calorii. În rest, toate lichidele au un aport caloric variabil, de la 2-5 calorii/100 ml pentru ceai ori cafea și până la 60 de calorii/100 ml pentru sucuri.
Diferența dintre alimentele sărace în calorii și cele cu indice glicemic scăzut
Indicele glicemic este folosit pentru a clasifica alimentele în funcție de conținutul de carbohidrați și potențialul lor de a crește glicemia, implicit cât de repede îți crește nivelul zahărului din sânge în urma consumului lor.
Alimentele cu indice glicemic scăzut, și care nu conțin carbohidrați, sunt cele care au în compoziție proteine, grăsimi și apă, iar printre produsele care fac parte din această categorie amintim: carne (de porc, pui, vită), pește, ouă, brânză, nuci, semințe, o serie de legume (sparanghel, varză, țelină, conopidă, ardei etc) grăsimi și uleiuri, ierburi și condimente.
Există și alimente care au indice glicemic scăzut, dar conțin carbohidrați sănătoși, iar câteva exemple sunt: cereale și produse din cereale precum orz, quinoa, ovăz; legume precum mazăre, linte sau năut, produse lactate, fructe.
Pentru că, grăsimile și fibrele sunt nutrienții care reduc indicele glicemic al alimentelor, cu cât un produs este mai procesat și mai gătit, cu atât indicele glicemic va crește.
Ce înseamnă calorii negative
Termenul de alimente cu calorii negative se folosește pentru descrierea produselor alimentare care conțin un număr mai mic de calorii decât numărul de calorii pe care organismul le-ar consuma, în mod normal, pentru a digera acele produse. Datorită conținutului scăzut de calorii și a conținutului bogat de apă, mai multe alimente fac parte din lista produselor așa numite și alimente cu calorii negative.
Alimente care au aproape “zero calorii”
Potrivit informațiilor Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), poți verifica aici valorile nutriționale ale mai multor produse alimentare. Vei putea observa (pentru o cantitate de 100 de gr de produs), câte proteine, calciu, zinc, magneziu, vitamine, calorii etc, pot conține o serie de fructe sau legume.
Legume
Spanac – este bogat în acid folic, vitamine și agenți antioxidanți precum flavonoide și carotenoide. O cantitate de aproximativ 30 de gr de spanac conține până la 7 calorii.
Rucola – bogată în calciu, potasiu și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor și stimularea imunității, rucola are aproximativ 5 calorii la o porție de 20 de gr.
Castraveți – au un conținut mare de apă și până la 18 calorii pentru 120 de grame de produs.
Roșii – bogate în antioxidanți, vitamina C și K, dar și potasiu, roșiile conțin aproximativ 25 de calorii pentru o porție de 125 gr.
Sparanghel – este o sursă bogată de vitamine, o porție de sparanghel de aproximativ 135 gr conține până la 27 de calorii.
Țelină – este sursă bogată de fibre și antioxidanți, iar o tulpină întreagă de țelină conține până la 6 calorii.
Ciuperci – chiar dacă fac parte din categoria fungilor, ciupercile sunt clasificate adesea ca legume. Sunt bogate în potasiu și seleniu și o porție de aproximativ 70 de gr conține 15 calorii.
Conopidă – este o sursă bogată de vitamian C, iar 100 de gr de conopidă poate conține până la 27 de calorii.
Kale – conțin antioxidanți, calciu, vitamina C și K, dar și fier, iar o porție de 25 de g poate conține până la 9 calorii.
Broccoli – este o sursă excelentă de fibre și vitamine (A, C, E și K), broccoli este bogat în calciu și magneziu, iar o porție de până la 90 de gr conține până la 30 de calorii.
Fructe
Mere – sunt bogate în vitamina C și pot fi o sursă bună de fibre. Un măr de dimensiuni normale poate conține până la 85 de calorii.
„Merele sunt benefice inclusiv în curele de slăbire, deoarece conțin multă apă și o cantitate mare de fibre, iar asta ajută în procesul de digestie. Nu conțin multe calorii, sunt bogate în vitamine și minerale, și nu au lipide aproape deloc (grăsimi).
Merele, consumate cu regularitate, produc senzația de sațietate la nivelul organismului și pot reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC), un factor de risc care are legătură cu greutatea corpului și implicit bolile de inimă”, a declarat pentru Digi24 medicul endocrinolog Diana Păun.
Căpșuni – sunt bogate în nutrienți, fibre și agenți antioxidanți, iar o porție de până la 145 de gr conține până la 46 de calorii.
Grapefruit – este bogat în vitamina C, iar o felie de fruct poate conține doar 10 calorii.
Zmeura – conține vitamina C și K, magneziu, iar o porție de aproximativ 150 gr echivalează cu 78 de calorii.
Piersici – sunt bogate în vitamine (B, C, E și K), iar un fruct poate conține până la 16 calorii.
Cireșe – sunt bogate în vitamine și minerale, potasiu și fibre, iar o porție de 150 de gr poate conține 95 de calorii.
Condimente și arome
Sos iute – sosurile iuți, cum ar fi Tabasco, pot adăuga multă savoare preparatelor, dar sunt sărace în calorii. O linguriță conține doar 5 calorii.
Supa miso – o supă făcută din alge marine, care se dizolvă în miso (pastă groasă produsă prin fermentarea boabelor din soia), specialitate japoneză, preparatul are doar 40 de calorii per porție de 245 ml.
Usturoi – un cățel de usturoi are sub 5 calorii.
Muștar – o linguriță de muștar are până la 9 calorii;
Lămâi și lime – zeama de la o lămâie/lime are până la 7 calorii.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.
Editor : C.S.