Bolile zoonotice sunt boli infecțioase pe care oamenii le pot lua de la animalele vertebrate, mamifere sau chiar păsări. Sunt răspândite de animalele sălbatice, în general, însă, în mod accidental, și de animalele de companie nevaccinate ori neverificate la timp de medicul specialist. Cele mai frecvente zoonoze sunt transmise de câini și pisici. Paul Stoiculeasă, medic veterinar, a explicat pentru Digi24 cât de periculoase pot fi afecțiunile transmise de animalele de companie.
Există mai multe căi de transmitere a bolilor, iar zoonozele pot afecta toate categoriile de persoane.
Modalități de transmitere a bolilor de la animale la oameni
Oamenii pot contacta o boală de la un animale de companie atât prin contact direct, cu pielea sau secrețiile animalului, cât și prin zgârieturi sau mușcături, dar și prin intermediul suprafețelor contaminate ori prin paraziți precum căpușe sau țânțari.
Animalele infectate nu prezintă întotdeauna semne vizibile ale bolii, iar persoanele mușcate ori zgâriate pot dezvolta o infecție la locul rănii, chiar și la câteva zile după incident. Infecția poate progresa și poate provoca probleme grave de sănătate.
“Sunt o mulțime de paraziți intestinali pe care proprietarul unui animal de companie îi poate contacta în momentul în care animalul nu este deparazitat conform schemei de tratament. Indiferent dacă animalul de companie iese sau nu din casă, acesta trebuie dus la medicul veterinar pentru analize.
Din cauza faptului că noi, oamenii, venim de afară cu încălțămintea murdară, care poate fi purtătoare de bacterii/virusuri de la fecalele animalelor de pe stradă, putem aduce în interior ouăle acestora, iar animalul de companie să contacteze ouăle și, ulterior, să devină gazdă intermediară pentru anumiți paraziți.
Bolile de la animalele de companie pot fi contractate atât din fecalale acestora, dacă vorbim de toxoplasmoză sau paraziți, dar și din zgârietură sau mușcătură, atunci când este vorba despre rabie, boala care poate fi fatală pentru om.
Sunt multe bacterii pe care animalele le poartă cu ele, iar în momentul în care apar deficiențe de imunitate, bolile se pot activa și agrava”, a declarat medicul veterinar Paul Stoiculeasă.
Categorii de persoane care pot suferi forme de boli grave din cauza animalelor infectate
„Persoanele care urmează un tratament cu imunosupresoare (tratament care suprimă sau reduce puterea sistemului imunitar) sunt mai expuse oricăror infecții, care să se manifeste mult mai puternic, față de o altă persoană care nu ia acest tratament.
Fie că vorbim de boli autoimune sau oameni care au suferit operații, un transplant de organe, spre exemplu, și care au nevoie de medicamente imunosupresoare, toți aceștia trebuie să aibă o grijă deosebită în ceea ce înseamnă îngrijirea personală și, implicit, dacă vorbim de un contact cu un animal care este purtător de o boală.
Pentru toate persoanele care dețin animale de companie și nu numai, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Medicul specialist va știi să îndrume oamenii către un screening complet care să dovedească sănătatea animalului de companie, dar și să recomande o schemă de vaccinare, deparazitate, analize necesare, pentru a preveni contactarea mai multor tipuri de zoonoze.”, a mai precizat medicul veterinar.
Ce simptome pot avea oamenii care au contactat o boală de la un animal de companie
„Fiecare boală contactată de la animale are specificul ei de acțiune și poate da simptome diferite oamenilor, însă printre cele mai frecvente amintim balonare, dureri abdominale sau musculare, febră, dureri de cap (atunci când există o parazitoză intestinală), dar și simptome ascunse care nu pot fi detectate acasă.
Este indicat să existe un consult de specialitate în momentul în care o persoană observă anumite semne și este important să îi specifice medicului că deține un anumit animal de companie. În felul acesta, medicul va face o legătură între simptome și boală și, implicit, va lua în calcul schema de tratament adecvată”, a mai declarat medicul.
Boli de la animalele infectate, care pot fi fatale pentru oameni
Capnocytophaga canimorsus este o bacterie care se găsește în microbiota gingivală normală a speciilor canine și feline, dar care poate provoca boli grave la oameni. Deși este transmisă în mod obișnuit prin mușcături de câine, se poate răspândi și prin saliva animalului direct pe o rană deschisă a omului.
Rabia face parte din categoria zoonozelor care se transmite de la animale infectate la om și poate determina apariția unei encefalite, inflamații ale creierului, cu evoluție nefastă pentru om. Rabia poate fi transmisă la oameni prin mușcătura unui animal bolnav sau la contactul unei leziuni tegumentare preexistente cu saliva animalului contaminat. De regulă, câinii fără stăpân sunt purtători de rabie și pot transmite boala oamenilor.
Toxoplasmoza este un parazit care poate fi transmis oamenilor de către familia Felidae, din care fac parte și pisicile domestice. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut, dar și femeile însărcinate constituie principalele categorii de risc ale acestei zoonoze. Parazitul se poate transmite transplacentar, de la mama la făt, și pot apărea complicații grave, inclusiv avort spontan.
Psitacoza este o zoonoză cauzata de Chlamydia psittaci, o bacterie intracelulară de dimensiuni reduse, care poate fi transmisă la om de diverse specii de păsari exotice precum papagali sau peruși, dar si de animalele de la fermă precum oi, vaci sau capre și de cele de companie, cel mai adesea de pisici.
Echinococoza, hidatidoză sau boala hidatică este o boală parazitară provocată de larva teniei Echinoccocus granulossus (o tenie minusculă, de câțiva mm lungime) care se transmite de la caine la om. Boala se poate transmite prin consumul de alimente și apă contaminate cu ouă parazitare.
Prevenirea zoonozelor
„Vizita la medicul veterinar trebuie să fie regulată, o dată la 6 luni și, de asemenea, este important să se respecte întocmai deparazitarea și vaccinarea animalelor de companie. În acest caz, toată lumea este protejată, de la copii, la gravide, adulți sau vârstnici bolnavi.
Oamenii ar trebui să se ocupe mai mult de sănătatea animalelor, fie că vorbim de proprietarii de animale sau de autorități. Cele mai mari probleme, de unde supraviețuiesc și se extind focare de infecții, sunt locurile în care stau animalele fără stăpân. Acolo bolile rezistă în timp, își modifică structura și pot deveni un pericol pentru oameni.”, conchide medicul veterinar Paul Stoiculeasă.
Un bărbat a murit din cauza unei infecții contractate din saliva câinelui său
Potrivit Daily Mail, un bărbat în vârstă de 49 de ani, a murit din cauza unei infecții contractate din saliva câinelui său, în decembrie 2022. Acesta a fost găsit cu pielea de culoare mov și rece, la scurt timp după ce animalul său de companie, un câine din rasa Beagle, i-a lins o rană deschisă de pe picior.
Bărbatul a fost transportat de urgență la spital, unde medicii l-au tratat pentru sepsis (infecția sângelui cu bacterii). Cu toate acestea, el nu a răspuns la tratament și, după ce a suferit mai multe stopuri cardiace, a murit a doua zi din cauza insuficienței organice asociate cu sepsisul.
Bărbatul suferea de psoriazis sever, o afecțiune cronică a pielii în care sistemul imunitar al organismului ataca, în mod eronat, celulele sănătoase ale pielii.
Potrivit testelor suplimentare efectuate de medici, a reieșit că infecția care a declanșat reacția mortală era, cel mai probabil, una întâlnită adesea în gurile câinilor. S-a suspectat că agentul patogen letal a pătruns în fluxul sanguin al bărbatului după ce limba câinelui său a intrat în contact cu o rană deschisă de psoriazis.
Dr. Eoghan O’Neill, microbiolog consultant la Spitalul Connolly, Dublin, a declarat în cadrul anchetei că bacteria responsabilă, ale cărei detalii nu au fost dezvăluite în rapoartele locale, infectează oamenii în cazuri „extrem de rare”, cu o incidență de aproximativ 1 la un milion de persoane, dar: „atunci când acest lucru se întâmplă, poate fi extrem de periculos. Este o bacterie foarte agresivă, care are o rată de mortalitate de 33% odată ce pătrunde în fluxul sanguin.”, precizează Daily Mail.