Ministerul Afacerilor Interne avertizează asupra unei campanii de influențare a procesului electoral al turului al doilea al prezidențialelor. Astfel, printr-o rețea de pagini de tip Doppleganger sunt impersonate pagini oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă și făcute acțiuni „de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”. MAI postează și o poză cu mesajul „Reclame malițioase promovate prin intermediul unor campanii de native-ads cu legături cu Federația Rusă”.
„În continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, precizăm că aceasta a fost reluată, de data aceasta acțiunile de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”, spune comunicatul de presă al MAI.
Mesajele sunt construite astfel încât să genereze reacții emoționale rapide, fiind prezentate sub forma unor dezvăluiri explozive și însoțite de imagini sugestive, unele generate cu ajutorul inteligenței artificiale, mai spune instituția.
MAI: Utilizatorii sunt direcționați către pagini false, prin reclame pe site-uri de tip clickbait
Totodată, „rețeaua semnalată manifestă o capacitate de adaptare crescută, inclusiv prin sincronizarea mesajelor cu evenimentele interne și externe majore, precum și prin utilizarea de tehnici de microtargetare politică în campaniile sponsorizate”, mai spune Ministerul Afacerilor Interne.
MAI reamintește că „direcționarea utilizatorilor către paginile false este realizată prin intermediul reclamelor malițioase de pe o serie de site-uri de tip clickbait, ale căror link-uri sunt postate în secțiunea de comentarii de către administratorii celor peste 2.000 de pagini de Facebook”.
Până la finalizarea investigațiilor și indisponibilizarea acestei rețele digitale, Ministerului Afacerilor Interne reiterează „solicitarea adresată cetățenilor să consulte exclusiv surse oficiale, să raporteze conținutul suspect și să nu redistribuie materiale a căror veridicitate nu a fost confirmată”.
MAI și ANCOM oferă și linkuri referitoare la avertizările anterioare pe care le-au avut cele două instituții:
- https://www.ancom.ro/avertizare-privind-prezenta-in-spatiul-autohton-online-a-unei-retele-de-site-uri-de-tip-doppelganger_7542
- https://www.mai.gov.ro/precizari-5/
- https://www.facebook.com/100069007606112/posts/1010858584557719/?rdid=jsrZO10JeaphvoFW#
Editor : A.P.