La fiecare 10 secunde, în Romania, o femeie este bătută. Fenomenul violenței domestice a crescut în ultimii 5 ani cu 35%. Sunt, însă, tot mai multe femei care își fac curaj să iasă din astfel de relații abuzive, după ce află că pot primi sprijin. Este și povestea unei femei, mamă a doi copii, care a trăit reușit să scape din infern, după ani de zile de abuz fizic și emoțional. 

Atenție! Urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional!

„A început să dea în mine. Cred că a durat în jur de vreo 40 de minute bătaia, pentru că am reușit să fug pe un geam dezechilibrându-l pe el”, mărturisește victima a cărei identitate am ales să o protejăm.

Acesta este doar unul dintre zecile de mii de cazuri de violență în cuplu din țara noastră. Este povestea dureroasă a unei femei cu doi copii, care a fost agresată de partenerul de viață, asta după ce, anterior, trecuse prin alte două relații în care a avut de suportat abuzul emoțional.

Victimă: Au fost sub formă de jigniri, de înjosiri. Mereu, că nu-s în stare să fac ceva, că eu nu știu să țin familia, că femeia trebuie să suporte.

După cea mai recentă relație abuzivă, și-a dat seama că are nevoie de ajutor și a ajuns într-un centru al victimelor violenței domestice.

Victimă: A spus că de acolo nu pot pleca decât într-un singur mod. Cred că se subînțelege la ce s-a gândit. Am început o luptă a mea, realizând că, totuși, dacă eu nu mă hotărăsc să spun ce e „da” și ce e ”nu”, va fi în continuare cum a fost o viață întreagă.

Raluca Modoranu, psihiatru, Institutul de Psihiatrie Socola: Dacă nu-și rezolvă ceea ce au în trecut, nu vor reuși să scape de aceste relații toxice și, chiar dacă scapi de un partener toxic, vor merge din nou și din nou în același tip de relație.

La Iași, specialiștii care se ocupă de astfel de cazuri fac, inclusiv, campanii de informare în stradă, încercând să le incurajeze pe femei să iasă din astfel de relații toxice, pentru că pot primi sprijin.

Andra Curalariu, șef Centru servicii integrate pentru victimele violenței în familie: Servicii de găzduire, consiliere socială, consiliere psihologică, juridică. Le ajutăm să își găsească un loc de muncă, pentru a depăși situația de criză.

Cifrele arată că, numai anul trecut, în România, aproape 60.000 de persoane, cele mai multe femei, au fost victime ale violenței domestice.

În caz de urgență, apelați numărul Telverde destinat victimelor violenței domestice – 0800.500.333.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version