Autorităţile române se confruntă cu presiuni intense din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru a se asigura că un candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu, îşi poate continua campania electorală fără obstacole până la alegerile din mai, relatează Bloomberg.

Oficiali americani au purtat recent discuţii private cu omologii români, concentrându-se aproape exclusiv pe scrutin, avertizându-i să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu, un susţinător al lui Trump care a criticat NATO şi l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor surse familiare cu aceste negocieri.

Insistenţa echipei lui Trump pe criza politică din România a fost evidentă în discursul susţinut săptămâna trecută la Conferinţa de Securitate de la München de vicepreşedintele JD Vance, care a criticat decizia României de a anula alegerile prezidenţiale din noiembrie. Scrutinul fusese invalidat de justiţie după ce serviciile de securitate au descoperit dovezi de interferenţă rusă ce ar fi favorizat victoria surprinzătoare a lui Georgescu în primul tur, pe 24 noiembrie.

Oficialii de la Bucureşti au fost luaţi prin surprindere de atacul lui Vance la Munchen, unde acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea partidelor de dreapta. Totodată, guvernul român s-a arătat surprins de insistenţa administraţiei Trump în privinţa lui Georgescu, potrivit unei surse guvernamentale.

Subiectul a fost abordat în multiple întâlniri internaţionale. Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a discutat despre alegeri cu emisarii lui Trump, Keith Kellogg şi Richard Grenell, în timp ce ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit despre inteligenţa artificială desfăşurat la Paris.

Cu toate acestea, România a avut dificultăţi să stabilească un canal stabil de comunicare cu administraţia Trump pentru a calma tensiunile legate de scrutin.

O ofensivă împotriva Europei

Călin Georgescu, un fost inginer agronom în vârstă de 62 de ani, avea iniţial sprijin redus în sondaje, dar o campanie agresivă pe reţelele sociale, în special pe TikTok, l-a ajutat să obţină un rezultat şocant în primul tur al alegerilor. Totuşi, victoria sa a fost anulată de instanţă, care a invocat utilizarea unor resurse externe în campania sa digitală.

În continuare favorit pentru scrutinul reprogramat în mai, Georgescu a criticat decizia justiţiei, pe care a numit-o ”o lovitură de stat” orchestrată de Bruxelles.

Sondajele indică faptul că mulţi români privesc negativ anularea alegerilor, iar speculaţiile privind o posibilă interdicţie a candidaturii sale alimentează şi mai mult tensiunile.

În discursul său de la Munchen, JD Vance a descris verdictul instanţei drept bazat ”pe informaţii slabe” şi a pus sub semnul întrebării soliditatea instituţiilor democratice din România.

”Dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari cheltuiţi pe reclame dintr-o ţară străină, atunci nu era prea solidă de la bun început”, a declarat vicepreşedintele SUA.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul României de a organiza alegeri ”libere şi corecte” şi i-a cerut preşedintelui interimar al ţării să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta implicaţiile discursului lui Vance şi organizarea scrutinului.

Frustrarea electoratului

Guvernul român, la fel ca şi alte state din UE, se teme că insistenţele Washingtonului şi o posibilă ingerinţă directă în procesul electoral ar putea afecta relaţiile cu un aliat esenţial. România găzduieşte mii de militari la o bază NATO strategică pentru protecţia flancului estic al Europei.

Criticile administraţiei Trump asupra procesului electoral din România vin în contextul unor tensiuni mai largi între SUA şi Europa. Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat atitudinea lui Vance, calificând-o drept o ingerinţă externă în democraţiile europene.

”Nu vom accepta ca cineva să intervină în democraţia noastră, în alegerile noastre şi în procesul democratic de formare a opiniei în favoarea unui anumit partid”, a declarat Scholz la aceeaşi conferinţă de la München.

De asemenea, miliardarul Elon Musk, un susţinător declarat al lui Trump, l-a sprijinit pe Georgescu. Pe platforma sa X, Musk a distribuit marţi o declaraţie a politicianului român, în care acesta promitea interzicerea organizaţiilor afiliate lui George Soros dacă va deveni preşedinte.

”România merită propria sa suveranitate”, a scris Musk, care a fost criticat pentru sprijinul oferit şi altor grupuri de extremă dreapta din Europa, inclusiv Alternative für Deutschland (AfD) din Germania.

Campania lui Georgescu şi echipa sa sunt subiectul mai multor investigaţii, după ce candidatul a declarat că nu a primit finanţare externă pentru alegeri. Validitatea candidaturii sale va fi decisă de Biroul Electoral Central şi de instanţele de judecată, însă sistemul judiciar din România este adesea perceput ca fiind influenţat politic şi corupt.

Georgescu a exploatat nemulţumirea alegătorilor faţă de corupţia politică şi nivelul de trai, promovând numeroase teorii ale conspiraţiei susţinute de extrema dreaptă.

Într-un interviu acordat luna trecută lui Alex Jones, un comentator american cunoscut pentru teoriile conspiraţioniste, Georgescu a afirmat că anularea alegerilor a fost ”dictată din exterior şi implementată de sistemul globalist.”

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version