În anul care urmează, creștinii vor celebra Sărbătoarea Învierii Domnului în luna aprilie. Paștele ortodox va fi prăznuit pe 12 aprilie, în timp ce Paștele catolic va putea fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme, mai exact duminică, 5 aprilie 2026.

Formula după care se calculează data Sfintelor Paști a fost concepută și stabilită în cadrul Primului Sinod Ecumenic ținut la Niceea, în 325 d. Hr., acolo unde s-a decis ca Paștele ortodox să fie sărbătorit în fiecare an în prima duminică ce urmează Lunii pline de după echinocțiul de primăvară. 

Paștele ortodox în 2026

​În anul 2026, Paștele ortodox va fi sărbătorit duminică, 12 aprilie. În același an, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 5 aprilie. Astfel, în anul care urmează, data sărbătorii Învierii Domnului nu coincide, ci va fi o diferență de o săptămână între cele două sărbători.

Sărbătoarea de Florii va avea loc în ziua Paștelui Catolic

Duminica Floriilor este sărbătoarea creștină fără dată exactă, deoarece este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Praznicul amintește de Intrarea Triumfală a Mântuitorului în Ierusalim.

În anul 2026, sărbătoarea Floriilor va fi celebrată de credincioșii ortodocși în ziua de duminică, 5 aprilie, iar de cei romano-catolici duminică, 29 martie.

Cum se calculează data în care se sărbătorește Paștele

Data Paștilor creștine depinde de două fenomene astronomice. Unul dintre ele este cu dată fixă și are legătură cu mișcarea Soarelui pe bolta cerească, respectiv echinocțiul de primăvară (care este întotdeauna pe 21 martie).

Celălalt eveniment, cu dată schimbătoare, este legat de Mișcarea de Rotație a Lunii în jurul Pământului, respectiv Luna plină de după echinocțiul de primăvară, numită și Luna plină pascală. Pentru a se stabili data exactă a sărbătorii, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal.

Aceste două evenimente importante fac ca data sărbătorii Pascale să varieze în fiecare an. În cazul în care Luna plină a avut loc înainte de echinocțiul de primăvară, atunci ea nu este pascală, ci trebuie așteptată prima lună plină de după echinocțiu, care va apărea peste 29 de zile. Dacă această zi cade într-o zi de luni, atunci sărbătoarea de Paști poate fi serbată abia duminica următoare. (De exemplu: dacă luna plină coincide cu echinocțiul (21 martie) și este o zi de sâmbătă, atunci Paștile poate fi serbat chiar și a doua zi, duminică, 22 martie).

Paștele Ortodox în următorii ani

  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai;
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie;
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie;
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Paștele Catolic în următorii ani

  • Paștele Catolic 2027 – 28 martie;
  • Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie;
  • Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie;
  • Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version