Moaştele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, informează Agerpres. Credincioşii sunt aşteptaţi să vină în număr mare din toată ţara în pelerinaj pe toată perioada cât moaştele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până pe 8 mai.
„Deşi Sfânta a fost iniţial înmormântată la Roma, sfintele ei moaşte au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1211 au fost duse la Veneţia de către cavalerii cruciaţi. Abia în 2017, acestea au fost scoase pentru prima dată în pelerinaj, în Grecia. România devine astfel a doua ţară ortodoxă care găzduieşte moaştele Sfintei Împărătese Elena de la mutarea lor în Apus. Evenimentul are loc în contextul pelerinajului anual organizat la Mănăstirea Pantocrator cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosiţe”, anunţă basilica.ro.
Mulţi credincioşi au fost prezenţi miercuri seara la Mănăstirea Pantocrator, unde au ajuns moaştele Sfintei Elena. Oamenii s-au bucurat să ia parte la acest eveniment, despre care mulţi spuneau că este unic în viaţa lor, s-au rugat pentru sănătatea lor şi a apropiaţilor şi au participat la slujbele ce au avut loc cu acest prilej.
„Anul 2025 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca anul omagial al centenarului Patriarhiei Române şi anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul XX în Patriarhia Română (…). O vom avea în mijlocul nostru şi îi vom aduce rugăciuni Sfintei Împărătese Elena, bună creştină, dar şi mamă devotată. Sfânta Elena a avut această putere de jertfă şi dăruire totală pentru a-şi creşte şi educa creştineşte fiul, pe viitorul împărat Constantin cel Mare. Jertfa şi delicateţea ei au mişcat inima fiului său, făcând ca istoria Bisericii Creştine să fie cea pe care o cunoaştem (…). Prezenţa providenţială a Sfintei Împărătese Elena în acest an în ţara noastră este mărturia că adevărul de credinţă este mântuitor numai când acesta este pecetluit de jertfă”, a spus în predica sa episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Galaction.
Credincioşii prezenţi au venit din toată ţara, dar în număr mare sunt aşteptaţi şi în zilele următoare. Unii dintre ei au ţinut să imortalizeze momentul făcând multe fotografii şi chiar transmiţând live pe reţelele de socializare.
Există şi un site dedicat evenimentului, sfanta-elena.ro, care prezintă atât programul integral al pelerinajului, cât şi alte informaţii utile.
„Moştenirea Sfintei Elena. Sfânta Elena a trecut la Domnul la scurt timp după întoarcerea sa de la Ierusalim, în jurul anului 330. Este venerată ca sfântă atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în cea Catolică, fiind considerată un model de pioşenie şi credinţă. Moaştele sale sunt păstrate în mai multe locaţii din Europa, iar în 2025, pentru prima dată în istorie, vor fi aduse în România, la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Moştenirea sa spirituală rămâne vie, iar prin exemplul său, Sfânta Elena continuă să inspire credincioşii din întreaga lume”, se arată pe sfanta-elena.ro.
Editor : A.P.