Este de aşteptat ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul rus Vladimir Putin să aibă o convorbire telefonică în următoarele zile sau săptămâni, dar este nerealist să se urmărească alungarea soldaţilor ruşi din fiecare centimetru de teritoriu ucrainean, a declarat viitorul consilier pentru securitate naţională a lui Trump, Mike Waltz, într-un interviu pentru ABC News, relatează Reuters.

Trump, care va reveni în funcţia de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, se prezintă ca un maestru al negocierilor şi a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a stabilit cum ar putea realiza acest lucru.

Congresmanul american Mike Waltz, viitorul său consilier pentru securitate naţională, a declarat duminică pentru ABC că războiul a devenit o „maşină de tocat carne de oameni şi resurse” de tipul Primului Război Mondial, cu „consecinţe de al Treilea Război Mondial”.

„Toată lumea ştie că acest lucru trebuie să se încheie cumva pe cale diplomatică”, a declarat pentru ABC Mike Waltz, un loialist al lui Trump care a servit şi în Garda Naţională, unde a fost colonel.

„Pur şi simplu nu cred că este realist să spunem că vom alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean, chiar şi din Crimeea. Preşedintele Trump a recunoscut această realitate şi cred că a fost un mare pas înainte faptul că întreaga lume recunoaşte această realitate. Acum să mergem mai departe”, a punctat el.

Întrebat în mod specific despre contactele dintre Trump şi Putin, Waltz a spus: „Mă aştept la un apel în, cel puţin, următoarele zile şi săptămâni. Deci, acesta ar fi un pas şi vom continua de acolo”, a punctat el.

Invazia Rusiei din 2022 în Ucraina a făcut zeci de mii de morţi, a strămutat milioane de oameni şi a provocat cea mai mare ruptură în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

Oficialii americani prezintă Rusia drept o autocraţie coruptă care reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite şi care s-a amestecat în alegerile americane, a închis cetăţeni americani pe baza unor acuzaţii false şi a desfăşurat campanii de sabotaj împotriva aliaţilor SUA. Oficialii ruşi spun, în schimb, că SUA este o putere în declin care a ignorat în mod repetat interesele Rusiei de la destrămarea Uniunii Sovietice din 1991 şi că încearcă să semene discordie în interiorul Rusiei, ca o încercare de a diviza societatea rusă şi de a promova interesele SUA.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version