Numărul taiwanezilor acuzaţi de suspiciune de spionaj în beneficiul Chinei a crescut cu o treime anul trecut, până la 64 de persoane, a informat Biroul Naţional de Securitate al ţării. Cei mai mulţi dintre suspecți sunt foști sau actuali militari.

China şi-a intensificat presiunile politice şi militare în ultimii ani pentru a-şi susţine pretenţia că Taiwanul guvernat democratic este teritoriul său. Asta a inclus efectuarea de manevre militare zilnice, baloane în apropierea insulei şi o campanie de spionaj.

Creşterea numărului taiwanezilor acuzaţi de tentativă de spionaj în beneficiul Chinei este una „semnificativă”: de la 10 persoane în 2022, 48 în 2023 şi 64 în 2024, potrivit unui raport de duminică al Biroului Naţional de Securitate, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Raportul nu avansează o explicaţie pentru creşterea numărului cazurilor de spionaj.

„Partidul Comunist Chinez continuă să folosească diverse canale şi mijloace pentru a se infiltra în toate domeniile pentru a atrage cetăţeni care să-i ajute să dezvolte reţele sau să adune informaţiile guvernamentale sensibile”, se menţionează în raport.

Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze nu a răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta informaţiile.

Cum își recrutează China spionii

Dintre cei care au fost puşi sub acuzare anul trecut, două treimi sunt actuali sau foşti membri ai forţelor armate, menţionează raportul, adăugând că acest sector reprezintă „principala ţintă” a infiltrării Chinei în Taiwan.

Prin intermediul unor bande criminale, sisteme bancare informale sau grupuri religioase, unii soldaţi în retragere au încercat să recruteze militari activi pentru a obţine informaţii militare sensibile sau a construi reţele de spioni, menţionează raportul.

În unele cazuri nespecificate, mai relatează raportul, unor gangsteri li s-a cerut să acţioneze ca agenţi infiltraţi pentru sabotaje şi să ridice steagul Chinei în eventualitatea unei invazii chineze.

În acelaşi timp, unor militari în retragere li s-a cerut să adune fotografii şi coordonate ale clădirilor guvernamentale străine din Taiwan într-o tentativă de a construi o „echipă de lunetişti” pentru o „misiune de asasinare”.

Şapte oficiali militari în retragere au fost puşi sub acuzare anul trecut sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei, printre acuzaţii fiind adunarea de informaţii privind coordonatele mai multor baze militare şi a ambasadei de facto a SUA la Taipei, a relatat săptămâna trecută agenţia de ştiri oficială din Taiwan.

Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru aducerea Taiwanului sub controlul său. Guvernul din Taipei respinge cu fermitate pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi se angajează să-şi apere democraţia şi libertatea.

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version