La fel ca orice alt produs preparat, și medicamentele au dată de expirare. Specialiștii recomandă o perioadă optimă de consum, care este întotdeauna menționată pe ambalaj, deoarece în acest interval, proprietățile substanțelor din compoziție sunt sigure pentru organism. Radu Țincu, medic primar anestezie și terapie intensivă, expert în toxicologie, a explicat pentru Digi24 ce se întâmplă în corp dacă iei medicamente expirate.
Pe lângă faptul că un consum de medicamente expirate nu are beneficiile așteptate pentru ameliorarea sau tratarea unor simptome, utilizarea acestora după perioada indicată pe ambalaj poate fi periculoasă pentru întreg organismul. Data de expirare a unui medicament este estimată pe baza unor studii și teste de stabilitate. Astfel, termenul menționat pe ambalaj reprezintă ultima zi în care producătorul medicamentului garantează eficiența deplină și sigură a unui medicament.
Ce se întâmplă în organism dacă iei medicamente expirate
Medic toxicolog: „Medicamentele nu mai trebuie consumate după ce au expirat pentru că, acest termen de valabilitate menționat pe ambalaj vizează, de fapt, eficiența substanțelor active din compoziție. Practic, riști să nu mai fie de ajutor pentru organism.”
Medicamentele expirate pot produce reacții alergice
„Pe lângă ineficiența medicamentului, dacă acesta este consumat, însă nu se mai află în termenul de valabilitate, au mai fost cazuri în care, în urma alterării conținutului, fie din cauza timpului ori condițiilor de păstrare, să apară anumiți metaboliți și să existe inducerea unor reacții adverse alergice, însă în cazuri mai rare”, a mai precizat medicul.
Medicamentele expirate nu se aruncă în gunoiul menajer
„Nu se știe cu exactitate dacă medicamentele expirate mai au molecule active, însă dacă sunt aruncate în apele reziduale sau la gunoi, ele pot contamina mediul înconjurător. Mai exact, substanțele din compoziția acestora se pot acumula în apele subterane sau la nivelul solului și pot provoca efecte nocive. De exemplu, aruncarea antibioticelor în mediul înconjurător poate duce la acumularea unor cantități mici de antibiotic la nivelul solului, care vor crește incidența și riscul de a dezvolta rezistență bacteriană. Astfel, bacteriile vin în contact cu o cantitate insuficientă de antibiotic, pentru a le distruge, moment în care își pot dezvolta mecanisme de rezistență.
Este important să existe locuri, în special în farmacii, unde oamenii să poată să returneze aceste medicamente expirate.”, a explicat medicul Radu Țincu.
Cum se depozitează/păstrează corect medicamentele
Potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, pentru a fi eficiente, medicamentele trebuie păstrate și stocate corespunzător, iar asta înseamnă:
- Păstrarea medicamentelor în ambalajul original, protejate de lumină, umiditate sau căldură în exces;
- Depozitate într-un loc sigur, departe de copii sau aminale de companie.
- Dacă este cazul, după desfacere, anumite medicamente se păstrează la frigider.
Ce termen de valabilitate au medicamentele
„În principiu, majoritatea medicamentelor au termen de valabilitate cuprins între 12 și 24 de luni, însă există și medicamente cu termene mai scurte de atât, printre care creme sau unguente.
De asemenea, mai trebuie să luăm în calcul și faptul că, pentru orice soluție de administrare (creme sau loțiuni) există un termen de valabilitate de la deschiderea flaconului. Odată deschisă cutia/tubul de cremă, termenul de valabilitate poate fi chiar și de 7-10 zile.
Pentru a menține eficiența ingredientelor din compoziția medicamentelor, întotdeauna trebuie verificate și în ce condiții se depozitează acestea imediat după ce au fost deschise.”, a precizat medicul specialist.
Ce facem cu medicamentele expirate
Medicamentele pot conține substanțe chimice active chiar și după expirare, așa că trebuie depozitate sau aruncate corect pentru a preveni impactul negativ asupra mediului. În România, medicamentele expirate pot fi duse la:
- Puncte de colectare în farmacii;
- Campanii de colectare în centre specializate;
- Spitale, locații care acceptă medicamentele expirate, pentru a fi eliminate corect.