Promisiunea de a avea 24 de corpuri de clădiri li spitale noi finanțate prin PNRR riscă să se transforme cel puțin în bani pierduți. În timp ce anumite investiții avansează greu, altele sunt blocate în licitații anulate sau sunt contestate, informează Digi24.

Termenul limită de finalizare este în 2026, iar întrebarea este câte spitale vom reuși să terminăm înainte să pierdem finanțarea.

Carla Tănasie, jurnalist specializat pe sănătate, explică: „Pentru  toate aceste investiții din sănătate ar trebui să atragem fonduri europene în valoare de 2,7 miliarde de euro. Vorbim de aceste investiții prin PNRR. Dacă nu se va întâmpla acest lucru și probabil în cazul multor spitale cel mai probabil nu vom reuși, atunci statul român va fi obligat să aloce din buget bani pentru a termina aceste spitale, altfel vom rămâne cu ele la stadiul de șantiere”.

Sunt mai multe spitalele cu probleme majore. Vorbim despre Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde licitația a fost anulată iar la Lugoj contractul de finanțare este de asemenea în curs de reziliere. La Spitalul Universitar de Urgență din București licitația este suspendată, iar spitalele MapN din Sibiu și din Pitești cer transferul proiectelor pe o altă sursă de finanțare.

De asemenea, vorbim de nouă spitale care au un stadiu al construcțiilor sub 50% un singur spital are execuția lucrărilor peste 50% și trei spitale au executat lucrările peste 70% acestea sunt Spitalul de Urgență din Bistrița, Spitalul Clinic de Urgență din Cluj și Spitalul Agripa Ionescu-Balotești.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version