Președintele SUA, Donald Trump, anunță noi tarife vamale, joi, care, potrivit declarațiilor sale, vor afecta toate țările și ar putea intra în vigoare imediat. El a introdus deja o serie de taxe care acoperă importurile de oțel, aluminiu și automobile, precum și toate bunurile din China, scrie BBC.
Trump susține că aceste măsuri, care scumpesc produsele străine, vor ajuta producătorii americani și vor proteja locurile de muncă. Totuși, consumatorii ar putea resimți creșteri de prețuri.
Ce sunt tarifele vamale
Tarifele vamale sunt taxe impuse pe bunurile importate din alte țări. De obicei, aceste taxe sunt un procent din valoarea unui produs. De exemplu, un tarif de 25% pe un produs de 10 dolari înseamnă un cost suplimentar de 2,50 dolari.
Companiile care importă bunurile străine trebuie să plătească această taxă guvernului. Firmele pot alege să transfere o parte sau chiar întreaga sumă către consumatori, ceea ce duce la creșterea prețurilor.
De ce folosește Trump tarifele vamale
Tarifele vamale sunt o componentă centrală a viziunii economice a lui Trump. El chiar a declarat că „tarif” este „cuvântul său preferat”. El argumentează că aceste taxe îi vor încuraja pe consumatorii americani să cumpere mai multe produse fabricate în SUA, stimulând astfel economia și creșterea veniturilor din taxe.
Trump dorește să reducă deficitul comercial al SUA, diferența dintre valoarea bunurilor importate și cele exportate. De exemplu, SUA au avut un deficit comercial de 213 miliarde de dolari cu Uniunea Europeană în 2024, lucru pe care Trump l-a numit „o atrocitate”.
Președintele american a mai susținut că tarifele sunt menite să forțeze China, Mexicul și Canada – primele țări vizate – să ia măsuri mai stricte pentru a opri migrația și traficul de droguri către SUA.
Trump a refuzat să excludă posibilitatea unei recesiuni ca urmare a politicilor sale comerciale. Secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, a declarat că tarifele sunt „justificate”, chiar dacă ar duce la o încetinire economică. Mai multe tarife anunțate de Trump au fost ulterior amânate, modificate sau anulate.
Ce tarife a anunțat Trump până acum
2 aprilie
Tarif de 25% pe mașinile importate în SUA;
Tarif de 25% pe piesele auto importate (va intra în vigoare în mai sau mai târziu).
12 martie
Tarif de 25% pe toate importurile de oțel și aluminiu.
6 martie
Excepție de la tarif pentru bunuri incluse în acordul de liber schimb din America de Nord, precum televizoare, aparate de aer condiționat, avocado și carne de vită;
Tarif redus pentru potasiu (folosit în îngrășămintele fermierilor americani) de la 25% la 10%.
5 martie
Excepție de o lună pentru tarifele aplicate mașinilor produse în America de Nord, care respectă acordul de liber schimb continental.
4 martie
Tarif de 10% pe produsele chinezești, crescut la 20%;
Tarif de 25% pe bunurile din Mexic și Canada;
Tarif de 10% pe importurile de energie din Canada.
7 februarie
Excepție pentru transporturile din China în valoare de sub 800 de dolari.
4 februarie
Tarif de 10% pe mărfurile din China.
Ce impact vor avea pentru consumatorii americani
Economiștii se așteaptă ca tarifele să ducă la creșteri de prețuri pentru consumatorii americani, deoarece firmele vor transfera o parte sau întreaga sumă a costurilor suplimentare către clienți. Printre produsele afectate s-ar putea număra berea, whisky-ul, tequila, siropul de arțar, combustibilul și avocado. Companiile ar putea, de asemenea, să importe mai puține bunuri străine, ceea ce ar putea face ca produsele disponibile să fie mai scumpe.
Unul dintre principalele sectoare vizate este industria auto. SUA au importat aproximativ opt milioane de mașini anul trecut, reprezentând aproximativ 240 de miliarde de dolari. Noile taxe vamale de 25% pe mașini și piese auto vor intra în vigoare pe 2 aprilie, cu taxe pe afacerile care importă vehicule începând a doua zi. Taxele pe piese vor fi aplicate mai târziu, posibil în mai.
Prețurile automobilelor erau deja așteptate să crească din cauza tarifelor aplicate importurilor din Canada și Mexic. Conform estimărilor Anderson Economic Group, costul unei mașini fabricate folosind doar piese din Mexic și Canada ar putea crește cu 4.000-10.000 de dolari, în funcție de model.
Tarifele impuse de Trump în primul său mandat au dus la creșterea prețului mediu al oțelului și aluminiului în SUA cu 2,4% și 1,6%, potrivit Comisiei Americane pentru Comerț Internațional. Taxele aplicate între 2018 și 2023 pe mașinile de spălat importate au dus la o creștere a prețurilor cu 34%, conform statisticilor oficiale. Prețurile au scăzut după expirarea tarifelor.
Cum au reacționat țările la tarifele impuse de Trump
Mai multe state au impus propriile tarife pe produsele importate din SUA. Aceste taxe vor face ca mărfurile americane să fie mai scumpe și alimentează temerile privind un război comercial global, care ar putea afecta economiile din întreaga lume.
- China a impus taxe de 10-15% pe unele produse agricole din SUA și a vizat companii americane din aviație, apărare și tehnologie;
- Uniunea Europeană a introdus tarife de 26 de miliarde de euro asupra produselor americane începând cu 1 aprilie, aplicându-se integral din 13 aprilie. Acestea vizează produse variind „de la bărci, la bourbon și motociclete”, precum și produse din oțel și aluminiu;
- Canada a impus tarife de 25% pe oțel, aluminiu și alte produse americane și ar putea introduce noi taxe;
- Mexic a amânat implementarea propriilor tarife retaliatorii în timp ce negocierile continuă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un „răspuns robust și calibrat” la orice noi anunțuri privind tarifele.
Editor : M.I.