Oficialii americani și ruși s-au întâlnit marți la Riad, capitala Arabiei Saudite, pentru ceea ce se preconizează a fi cele mai importante discuții de până acum între cei doi foști inamici din Războiul Rece privind încetarea războiului Moscovei în Ucraina. Prima sesiune de discuții între trimișii lui Putin și ai lui Trump s-a încheiat după patru ore.

Discuții în Turcia?

ACTUALIZARE 16:45 Pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan, țara sa este „ideală” pentru găzduirea negocierilor privind Ucraina. „Țara noastră va fi o gazdă ideală pentru negocierile probabile dintre Rusia, Ucraina și Statele Unite în viitorul apropiat”, a declarat șeful statului turc după o întâlnire la Ankara cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, citat de TF1. 

Trupele NATO

ACTUALIZARE 16:30 Rusia declară că se opune desfășurării de trupe ale NATO sau ale Uniunii Europene în Ucraina, așa cum a anunțat șeful diplomației sale, Serghei Lavrov, citat de TF1.

“Am observat că președintele Trump a fost primul dintre liderii occidentali care a spus că târârea Ucrainei în NATO a fost unul dintre principalele motive din spatele a ceea ce se întâmplă, una dintre cele mai mari greșeli ale lui Biden. Dacă Trump ar fi fost președinte, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată.

Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că extinderea NATO și absorbția Ucrainei de către NATO reprezintă o amenințare directă la adresa Federației Ruse și a suveranității noastre.

Și am explicat astăzi că orice apariție a forțelor armate din țările NATO sub vreun steag, sub steagul european sau sub steaguri, nu schimbă nimic.

Este, desigur, complet inacceptabil”, a spus Lavrov.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci doreşte în plus un angajament din partea Alianţei că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la Bucureşti din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.

Rusia leagă soluţionarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate.

În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina.

Întâlnire Lavrov- prințul moștenitor saudit

ACTUALIZARE 16:20 Prințul moștenitor și conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salmane, s-a întâlnit marți la Riad cu șeful diplomației ruse, la finalul discuțiilor americano-ruse salutate de puternica monarhie din Golf, potrivit agenției oficiale de presă saudite SPA, citată de TF1.

Agenția de presă saudită (SPA) a difuzat pe X înregistrări video ale întâlnirii, care a avut loc la o zi după întâlnirea dintre prințul moștenitor saudit și secretarul de Stat american Marco Rubio și la câteva ore după reuniunea la nivel înalt americano-rusă organizată la Riad, prima de acest fel între Washington și Moscova din ultimii trei ani. 

Criticile lui Zelenski

ACTUALIZARE 16:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat reuniunea ruso-americană din Arabia Saudită, descriind-o drept discuții privind invazia rusă din Ucraina „fără Ucraina”. „Negocierile se desfășoară acum între reprezentanții ruși și americani. Încă o dată, despre Ucraina și fără Ucraina”, a denunțat el în timpul unei vizite în Turcia.

„O echipă la nivel înalt”

ACTUALIZARE 16:10 „Vom numi o echipă de nivel înalt pentru a negocia și a avansa în ceea ce privește conflictul din Ucraina într-un mod durabil”, a declarat secretarul de Stat american Marco Rubio de la Riad, potrivit TF1.

Echipe separate de negociatori ruși și americani „de nivel înalt” vor începe contactele cu privire la Ucraina „în timp util”, a declarat cu câteva minute înainte principalul consilier rus pentru politică externă, Iuri Ușakov. „Am discutat, am stabilit abordările noastre de principiu și am convenit că echipe separate de negociatori pe această temă vor lua legătura în timp util. Americanii trebuie să își desemneze reprezentanții, noi îi vom desemna pe ai noștri și apoi, probabil, va începe munca”, a detaliat el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un acord privind încetarea conflictului din Ucraina va trebui să fie „acceptabil” pentru toată lumea, afirmă secretarul de Stat american Marco Rubio. „Pentru ca un conflict să se încheie, toate părțile implicate trebuie să fie de acord, iar (compromisul la care s-a ajuns) trebuie să fie acceptabil pentru ele”, a spus el, referindu-se la „concesii” din partea ambelor părți. Reuniunea de marți este „prima etapă a unei călătorii lungi și dificile”, a conchis el.

Delegația SUA la Riad a discutat despre viitoarele negocieri privind încheierea războiului din Ucraina. „Trebuie să fie un sfârșit just și durabil al războiului, nu un sfârșit temporar, așa cum am văzut în trecut”, a declarat presei Michael Waltz, consilier pentru securitate națională al SUA. „Știm că vor exista discuții despre teritorii și garanții de securitate. Acestea sunt bazele fundamentale care vor sta la baza oricărui tip de discuție”, a adăugat el.

„Dar cred că cel mai important lucru este că președintele Trump și-a exprimat dorința și determinarea de a pune capăt acestui război, de a pune capăt masacrelor care au loc”, a adăugat el.

SUA și Rusia au convenit stabilirea unui mecanism de consultări

ACTUALIZARE 16:00 Statele Unite şi Rusia au convenit la această întâlnire stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele „iritante în relaţiile bilaterale”, cu scopul normalizării acestor relaţii, şi să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să iniţieze negocieri de pace, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

„O discuţie telefonică urmată de o întâlnire nu sunt suficiente pentru stabilirea unei păci durabile”, a declarat după încheierea convorbirilor de la Riad purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, dând astfel de înţeles că eforturile de pace sunt încă în stadiu incipient, relatează Reuters, AFP și EFE, preluate de Agerpres.

Aceeaşi idee rezultă şi din declaraţia consilierului pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov, participant la reuniunea de la Riad. „Am discutat, ne-am expus abordările de principiu şi am convenit ca echipe distincte de negociatori asupra acestui subiect să intre în contact la momentul potrivit”, a spus Uşakov în faţa presei ruse. 

„Americanii trebuie să-şi desemneze reprezentanţii, noi îi vom desemna pe ai noştri, iar apoi, probabil, activitatea va începe”, a adăugat oficialul rus, fără a menţiona rolul pe care l-ar avea în aceste tratative Kievul şi europenii, care se tem că Putin şi Trump ar putea căuta să tranşeze războiul din Ucraina peste capul lor.

Uşakov a mai declarat că întrevederea de la Riad „nu a decurs rău”, cele două delegaţii au avut „o discuţie foarte serioasă asupra tuturor aspectelor pe care dorim să le abordăm”, dar este improbabil ca săptămâna viitoare să se desfăşoare un summit Putin-Trump. Încă mai trebuie să se lucreze „intens” la organizarea acestui summit, a indicat el. 

„Este încă greu de spus dacă (poziţiile rusă şi americană) s-au apropiat, dar acesta a fost subiectul discuţiei”, a mai spus Uşakov, care a asigurat totuşi că Rusia şi SUA au convenit la Riad să-şi respecte interesele în mod reciproc.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a confirmat că Marco Rubio şi Serghei Lavrov au convenit „să pună bazele unei viitoare cooperări asupra mizelor geopolitice de interes comun şi asupra oportunităţilor economice şi de investiţii istorice care vor rezulta dintr-o soluţionare reuşită a conflictului în Ucraina”. 

Secretarul de stat american Marco Rubio a descris reuniunea desfăşurată în capitala saudită drept un important pas înainte, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat. „Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi şi dificile, dar unul important”, a remarcat şeful diplomaţiei americane. 

De asemenea, într-o declaraţie acordată presei, Marco Rubio a apreciat că relaţiile ruso-americane se vor putea consolida dacă se încheie războiul în Ucraina. „Oportunităţi extraordinare există pentru un parteneriat” cu Rusia, dar „cheia pentru aceasta este încheierea conflictului”, a subliniat el. 

Cât despre participarea Uniunii Europene la negocierile de pace, Rubio a estimat că aceasta „va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât şi ei au sancţiuni” împotriva Rusiei. 

Oficiali americani participanţi la discuţiile de la Riad au declarat că se aşteaptă ca la negocierile asupra încheierii războiului din Ucraina să fie abordate chestiunile teritoriale şi garanţiile de securitate. 

La fel ca Iuri Uşakov, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Waltz, membru al delegaţiei americane, a declarat că nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire faţă în faţă între preşedinţii Trump şi Putin.

Oficiali ruşi şi americani au avut de asemenea la Riad o discuţie separată despre cooperarea economică, inclusiv despre preţurile energiei, a declarat şeful fondului suveran rus, Kirill Dmitriev.

În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci doreşte în plus un angajament din partea Alianţei că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la Bucureşti din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.

Rusia leagă soluţionarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina.

Putin, gata să negocieze direct cu Zelenski, „dacă este necesar”

ACTUALIZARE 15:30 Președintele rus Vladimir Putin este „gata” să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski „dacă este necesar”, a declarat marți Kremlinul, după aproape trei ani de ofensivă a armatei ruse în Ucraina și în timp ce Rusia și Statele Unite discută în prezent despre soluționarea conflictului la Riad, în Arabia Saudită, scrie Le Parisien.

„Putin însuși a spus că, dacă este necesar, este gata să negocieze cu Zelenski, dar cadrul juridic al acordurilor trebuie discutat în lumina realității”, a declarat Dmitri Peskov înainte ca discuțiile de la Riad să se încheie.

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse se referea la lipsa de „legitimitate” a liderului ucrainean, potrivit Moscovei, deoarece mandatul său a expirat oficial în mai 2024. Cu toate acestea, legea marțială în vigoare în Ucraina din februarie 2022 exclude organizarea de alegeri. 

Peskov, unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Putin, a recunoscut „dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar nu și la NATO, oaia neagră a Kremlinului. „În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, acesta este dreptul suveran al fiecărei țări. Nimeni nu are dreptul să dicteze unei alte țări”, a declarat el, mai degrabă ironic, referindu-se la un „proces de integrare economică”, scrie Le Parisien.

Cu toate acestea, „este complet diferit atunci când vine vorba despre probleme de securitate și alianțe militare. Abordarea noastră aici este diferită și bine cunoscută. O înțelegere pe termen lung, o înțelegere viabilă, este imposibilă fără o examinare cuprinzătoare a problemelor de securitate de pe continent”, a adăugat el.

Rusia și SUA au convenit să „țină cont de interesele celuilalt”, afirmă un consilier al lui Putin

ACTUALIZARE 15.01 Iuri Ușakov, un consilier prezidențial al lui Vladimir Putin și parte a echipei de negociere a Moscovei în Arabia Saudită, a declarat că Rusia și Statele Unite au convenit să „ia în considerare interesele celuilalt” în timpul discuțiilor de azi din Arabia Saudită.

Întrebat de un post tv din Rusia cum au decurs negocierile, Ușakov a spus: „Nu a fost rău”.

Oficialul a declarat că este „dificil de spus” că pozițiile Rusiei și ale SUA sunt „tot mai apropiate”, dar că cele două țări au discutat acest lucru la Riad.

Un oficial rus spune că discuțiile cu SUA despre Ucraina au fost „pozitive”

ACTUALIZARE 14.48 Discuțiile de marți de la Riad între diplomații de top din Rusia și Statele Unite au fost „pozitive”, a declarat pentru CNN Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și parte a echipei de negociere a Moscovei în Arabia Saudită. Discuțiile au durat mai mult de patru ore și s-au încheiat pentru astăzi, a adăugat el.

UE vrea să facă echipă cu SUA pentru o pace „justă și durabilă în Ucraina”

ACTUALIZARE 13.02 Uniunea Europeană vrea „să facă echipă” cu SUA pentru o pace „justă şi durabilă” în Ucraina, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe reţeaua socială X, după o întrevedere cu trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kellogg, aşteptat miercuri la Kiev, a atenţionat deja că el nu crede că este „de dorit” ca europenii să ia loc la masa de negocieri cu privire la Ucraina pe care Washingtonul vrea să o înceapă cu Moscova

Londra: Eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina semnalează „o nouă eră de amenințări”

ACTUALIZARE 12.42 Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina anunță „o nouă eră de amenințări”, în timp ce discuțiile SUA-Rusia încep în Arabia Saudită, scrie CNN.

„Suntem într-o nouă eră de amenințări, iar acest lucru necesită o nouă eră pentru apărare”, a spus Healey la o conferință de presă la Londra.

Secretarul apărării a subliniat modul în care Marea Britanie și-a majorat cheltuielile pentru apărare în acest an cu aproape 3 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de dolari) și ar urma ca în lunile următoare să „stabilească o cale” pentru a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, această proporție ar fi departe de cifra de 5 % din PIB solicitată de administrația Trump.

Franța anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Parisul „nu vrea o pace de mântuială”

ACTUALIZARE 12.30 Franţa nu vrea o „pace de mântuială”, a avertizat marţi ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, în timp ce ruşii şi americanii poartă negocieri în Arabia Saudită fără Ucraina şi fără europeni.

Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar nu și la NATO

ACTUALIZARE 12.24 Rusia a admis marți că Ucraina are „dreptul suveran” de a adera la Uniunea Europeană, dar nu și în ceea ce privește NATO, iar Vladimir Putin este pregătit să negocieze cu Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, este dreptul suveran al oricărei țări”, a declarat Dmitri Peskov. „Dar este complet diferit atunci când vine vorba de probleme de securitate și alianțe militare. Aici avem o abordare diferită care este bine cunoscută”, a spus oficialul de la Moscova, potrivit AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin este „pregătit” să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, a dat asigurări Kremlinul, după aproape trei ani de ofensivă a armatei ruse în Ucraina, în plină accelerare a discuţiilor despre o soluţionare a conflictului.

Un consilier al lui Zelenski consideră „improvizate” discuțiile de la Riad

ACTUALIZARE 12.09 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a criticat, într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, presupusa lipsă de pregătire cu care a fost convocată întâlnirea la nivel înalt dintre reprezentanţii Statelor Unite şi Rusiei. După ce a denunţat atacul din timpul nopţii asupra „centrului unor oraşe ucrainene” de către Rusia cu 176 de drone, Podoliak a cerut fermitate pentru a forţa încetarea războiului şi a calificat drept „improvizate” negocierile din Arabia Saudită.

Moscova se aşteaptă la „progrese” rapide în partea economică a negocierilor

ACTUALIZARE 11.50 Rusia – vizată de sancţiuni care i-au fost impuse de Occident din cauza invaziei Ucrainei – a anunţat marţi că se aşteaptă la „progrese” rapide în partea economică a negocierilor cu Statelor Unite care au început la Riad, în Arabia Saudită, relatează AFP.

„Avem un anumit nunăr de propuneri la care să se gândească colegii noştri. Cred că va fi posibil să înregistrăm progrese nu în viitorul îndepărtat, ci în următoarele două-trei luni”, a spus directorul Fondului rus de Investiţii Directe Kirill Dmitriev, unul dintre negociatorii ruşi de la întâlnirea ruso-americană de la Riad.

Prima reacție a Chinei la negocierile ruso-americane

ACTUALIZARE 10.23 Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a declarat luni că ţara sa salută acordul dintre SUA şi Rusia de a începe negocierile de pace cu privire la Ucraina, deşi consideră „imperativ” ca Europa să fie parte a acestui proces, întrucât războiul „se produce pe pământ european”.

Marco Rubio și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Riad

ACTUALIZARE 09.42 Secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au deja o întâlnire înainte de discuțiile oficiale pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care vor avea loc fără Kiev și susținătorii săi europeni, scrie CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alți oficiali americani prezenți la discuțiile de la Riad sunt consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff. Din partea Rusiei se află personalități politice, de informații și economice de nivel înalt, inclusiv șeful fondului suveran de investiții Kirill Dmitriev, care a jucat un rol-cheie în culisele unui acord recent de eliberare a prizonierilor americani.

 Întâlnirea se desfăşoară la Palatul Conferinţei Diriya, în nord-vestul capitalei saudite și este prima întâlnire faţă în faţă dintre un ministru de externe rus şi un secretar de stat american de la întâlnirea lui Lavrov cu omologul său american de la acea vreme, Antony Blinken, în ianuarie 2022, cu o lună înainte de începerea războiului din Ucraina. 

Știrea inițială. Este de așteptat ca cele două părți să discute despre modalitățile de a pune capăt conflictului din Ucraina și despre restabilirea relațiilor americano-ruse.

Conversația ar putea deschide calea pentru un summit între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, cele două părți discutând despre restabilirea întregului complex al relațiilor ruso-americane.

Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei l-a descris marți pe Trump drept o persoană care rezolvă probleme, înaintea discuțiilor din Arabia Saudită.

„Vedem cu adevărat că președintele Trump și echipa sa sunt o echipă de rezolvatori de probleme, oameni care au abordat deja o serie de provocări mari foarte rapid, foarte eficient și cu mult succes”, a declarat Kirill Dmitriev reporterilor din Riad.

Dmitriev, un fost bancher Goldman Sachs educat în SUA, a jucat un rol în primele contacte dintre Moscova și Washington în timpul primului mandat de președinte al lui Trump, în perioada 2016-2020.

Rusia a declarat că ministrul de externe Serghei Lavrov va purta discuții cu înalți oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Marco Rubio, care se vor concentra pe încheierea războiului din Ucraina și pe restabilirea „întregului complex” al relațiilor dintre Rusia și SUA.

Ucraina afirmă că niciun acord de pace nu poate fi încheiat în numele său în cadrul discuțiilor, la care Kievul nu a fost invitat.

Rusia speră că Statele Unite vor asculta poziția Moscovei în discuțiile privind Ucraina, a declarat Dmitriev, citat de agenția de presă Interfax.

Iuri Ușakov, consilierul lui Putin pentru politică externă, a declarat luni că Dmitriev s-ar putea alătura delegației pentru a discuta orice chestiuni economice care ar putea apărea.

„Este foarte important să înțelegem că întreprinderile americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza plecării din Rusia. Așadar, există o taxă economică uriașă asupra multor țări din cauza a ceea ce se întâmplă acum, iar noi credem că o cale de urmat este prin soluții”, a declarat Dmitriev.

Discuțiile au loc după ce liderii europeni s-au reunit luni la Paris pentru un summit de urgență pentru a conveni asupra unei strategii unificate, după ce au fost luați prin surprindere de presiunea lui Trump pentru discuții imediate privind Ucraina, după o convorbire telefonică cu Putin săptămâna trecută.

Liderii europeni au declarat că vor investi mai mult în apărare și vor prelua conducerea în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina.

„Toată lumea simte marele sentiment de urgență”, a declarat premierul olandez Dick Schoof pe X. „În acest moment crucial pentru securitatea Europei, trebuie să continuăm să susținem Ucraina”.

„Europa va trebui să contribuie la salvgardarea oricărui acord, iar cooperarea cu americanii este esențială”, a spus el.

Contactul inițial

Rubio, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe Mike Waltz și trimisul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff se vor întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin, la Riad, au declarat oficiali din ambele părți.

Întâlnirea are loc la doar o lună de la preluarea mandatului de către Trump și reflectă o îndepărtare semnificativă de poziția Washingtonului în timpul administrației președintelui american Joe Biden, care a evitat contactele publice, concluzionând că Rusia nu era serioasă în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina.

Rusia, care a ocupat părți ale Ucrainei din 2014, a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

Oficialii americani au încercat să prezinte discuțiile de marți drept un contact inițial pentru a determina dacă Moscova este serioasă în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina.

„Aceasta este o continuare a acelei conversații inițiale între Putin și președintele Trump despre poate dacă acest prim pas este chiar posibil, care sunt interesele, dacă acest lucru poate fi gestionat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Tammy Bruce reporterilor la Riad.

Cu toate acestea, Kremlinul a sugerat că discuțiile vor acoperi „întregul complex al relațiilor ruso-americane”, precum și pregătirea pentru discuții privind o posibilă soluționare în ceea ce privește Ucraina și o întâlnire între cei doi președinți.

Rusia a declarat că Lavrov și Rubio au discutat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre eliminarea barierelor din calea comerțului și a investițiilor între cele două țări.

Fostul președinte Biden și aliații Kievului din întreaga lume au impus valuri de sancțiuni Moscovei din cauza invaziei sale din Ucraina în urmă cu trei ani, cu scopul de a slăbi economia rusă și de a limita eforturile de război ale Kremlinului.

Riadul, care este de asemenea implicat în discuții cu Washingtonul cu privire la viitorul Fâșiei Gaza, a jucat un rol în primele contacte dintre administrația Trump și Moscova, ajutând la asigurarea unui schimb de prizonieri săptămâna trecută.

Reacția țărilor europene

Rămâne neclar modul în care Europa va colabora cu Washingtonul după ce Trump a uimit Ucraina și aliații europeni sunându-l pe Putin, mult timp ostracizat de Occident.

„Suntem de acord cu președintele Trump cu privire la o abordare «pace prin forță»”, a declarat un oficial european după întâlnirea de la Paris, vorbind sub rezerva anonimatului.

Decizia SUA a provocat o conștientizare în rândul națiunilor europene că vor trebui să facă mai mult pentru a asigura securitatea Ucrainei.

Premierul britanic Keir Starmer, care înainte de reuniune a declarat că este dispus să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, a declarat luni că trebuie să existe un angajament de securitate din partea SUA pentru ca țările europene să trimită forțe armate pe teren.

Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a declarat că va vizita Ucraina începând de miercuri și a fost întrebat dacă SUA ar oferi o garanție de securitate pentru orice trupe europene de menținere a păcii.

„Am fost cu președintele Trump, iar politica a fost întotdeauna: Nu luați nicio opțiune de pe masă”, a spus el.

Editor : B.E. | M.C

Share.
Exit mobile version