Ungaria nu va vota pentru prelungirea sancţiunilor actuale împotriva unor cetăţeni ruşi şi bieloruși la o viitoare reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, a anunțat joi şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.
Într-o intervenţie de la Washington, Szijjarto a spus că „ar trebui să se acorde timp discuţiilor SUA-Rusia”.
Înaintea întâlnirii sale cu consilierul de securitate naţională al Casei Albe, Szijjarto a mai spus, potrivit unui comunicat al ministerului său, că „politicieni liberali ai Europei vor în mod clar ca Ucraina să continue războiul şi îl presează pe preşedintele ucrainean în această direcţie”, relatează MTI, citată de Agerpres.
„Desigur, nu ştiu de câtă presiune are nevoie, dar este cert că el este în mod continuu inspirat şi încurajat să continue războiul”, a adăugat Szijjarto.
Consiliul Afaceri Externe al UE se va reuni luni şi „deja guvernul ungar este sub o presiune uriaşă în ce priveşte prelungirea sancţiunilor împotriva unor cetăţeni ruşi şi bieloruși”, a mai spus ministrul, precizând că sancţiunile actuale vor expira pe 15 martie, însă deciziile relevante trebuie luate până la data de 10 martie.
„Este clar, totuşi, că politicienii pro-război ai Europei se precipită şi încearcă să creeze dificultăţi procesului de pace, cerând în mod constant decizii-fulger la Bruxelles prin care ei ar putea împiedica procesul de pace”, a mai afirmat Szijjarto.
„Noi nu vom consimţi luni la prelungirea regimului de sancţiuni împotriva persoanelor individuale cu şase luni”, a declarat ministrul de externe ungar.
El a spus că delegaţia ungară are termen până la 10 martie „pentru a vedea ce decizii este necesar să fie luate” cu privire la prelungirea sancţiunilor având în vedere discuţiile Rusia-SUA.
Szijjarto a criticat propunerea europeană de a adopta un pachet de circa 20 miliarde de euro menit să ajute Ucraina „să evite un acord de pace nu prea avantajos în timpul negocierilor de pace”.
„Nu vom susţine nici aceasta luni. Nu vom susţine cheltuirea a 20 miliarde de euro din banii plătitorilor de taxe europeni pentru ca Ucraina să continue războiul”, a subliniat el.
Potrivit lui Szijjarto, învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite constituie „un mare câştig” pentru „tabăra păcii”.
„Tabăra războiului a început să se tânguiască … ei au trebuit să iasă la lumină şi să ia o poziţie clară … Întrebarea este dacă tabăra războiului, condusă practic de politicieni europeni liberali, poate împiedica eforturile lui Donald Trump de a face pace în Ucraina”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.
El a adăugat însă că discuţiile la nivel înalt ruso-americane „au adus soluţia mai aproape ca niciodată, creând o speranţă pentru pace”.
În ce priveşte Comisia Europeană, Szijjarto a spus că aceasta a încălcat una din cele patru garanţii pe care le dăduse guvernului ungar pentru ca Ungaria să primească în continuare gaz prin Ucraina. Comisia convenise să negocieze cu participarea Ungariei repornirea livrărilor de gaz prin Ucraina, însă ‘noi nu am fost invitaţi la discuţii. Comisia a invitat doar Slovacia şi Ucraina”, a declarat el.
Editor : M.B.