Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, a șocat atât locuitorii țării, cât și țările partenere, inclusiv Statele Unite, decretând astăzi legea marțială. CNN și BBC fac un portret al acestuia arătând problemele cu care se confruntă țara sa în acest moment.

Yoon Suk Yeol este președintele Coreei de Sud din 2022. El face parte din Partidul Puterii Poporului și a câștigat alegerile prezidențiale învingându-l la limită pe adversarul său, Lee Jae-myung, cu doar 0,7 puncte procentuale, precizează BBC.

Acesta a fost cel mai strâns scrutin de când Coreea de Sud a început alegerile directe în 1987.

Președintele s-a confruntat cu rate scăzute de aprobare din cauza diverselor controverse și scandaluri, inclusiv cele care o implică pe soția sa, cum ar fi presupusa manipulare a acțiunilor și presupusa acceptare drept cadou a unei genți de lux Dior. Luna trecută, Yoon și-a cerut scuze, afirmând că soția sa ar fi trebuit să se comporte mai bine.

De asemenea, Yoon are dificultăți în a-și impune agenda în parlament, întrucât legislativul este controlat de opoziție.

Yoon este un nou venit în politică, după ce și-a petrecut ultimii 27 de ani din carieră ca procuror, scrie CNN. Principalul scandal care i-a marcat cariera, până acum, a fost cel în care a fost implicată soția sa, care a fost acuzată că a luat mită sub forma unor produse de lux, precum genți Dior.

Citește și

Tensiuni în Coreea de Sud, după ce președintele a decretat legea marțială și a acuzat opoziția că simpatizează cu Nordul

Principalele sale politici

Fermitate față de Coreea de Nord: În timp ce predecesorul său, Moon Jae-in, a favorizat dialogul cu Phenianul, Yoon a adoptat o poziție mai dură. El a promis să consolideze armata Coreei de Sud, lăsând chiar să se înțeleagă că va lansa un atac preventiv dacă va vedea semne de lansare a unei ofensive împotriva Seulului.

Relațiile SUA-China: Coreea de Sud a fost plasată în poziția deloc de invidiat de a avea legături puternice cu două superputeri globale aflate în conflict: Statele Unite și China.

În timp ce Lee a sugerat că va încerca să echilibreze ambele parteneriate, Yoon a precizat clar care va fi prioritatea sa. „Coreea de Sud și Statele Unite împărtășesc o alianță forjată în sânge, deoarece am luptat împreună pentru a proteja libertatea împotriva tiraniei comunismului”, a declarat Yoon în timpul campaniei sale electorale.

De când Donald Trump a câștigat alegerile pentru al doilea mandat luna trecută, biroul prezidențial al Coreei de Sud a declarat pentru CNN că Yoon a început „să practice din nou golf pentru prima dată în opt ani, în pregătirea pentru «diplomația golfului»” cu președintele ales.

Probleme interne: Yoon a moștenit o țară încă afectată de pandemia Covid-19, precum și o politică polarizată de corupție – și egalitatea de gen. Războiul de gen din Coreea de Sud s-a intensificat în perioada premergătoare alegerilor, tinerii alegători fiind din ce în ce mai divizați în funcție de sex.

Confruntați cu o piață a locurilor de muncă hipercompetitivă și cu creșterea prețurilor la locuințe, așa-numitele „anti-feministe” au susținut că eforturile țării de a aborda inegalitatea de gen au înclinat prea mult în favoarea femeilor.

Feministele, între timp, au subliniat violența sexuală generalizată din țară, așteptările de gen înrădăcinate și reprezentarea scăzută a femeilor în consiliile de administrație și în politică ca exemple ale faptului că discriminarea împotriva femeilor este încă răspândită.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version