Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, miercuri, că este „o tâmpenie” propunerea de a fi interzis TikTok în campania electorală pentru prezidenţiale, iar statul român este capabil acum să facă faţă unei provocări asemănătoare celei de la alegerile din noiembrie 2024 legată de reţelele de socializare, transmite Agerpres.
Ciolacu a fost întrebat, la Antena 3, dacă este de acord cu propunerea preşedintelui USR şi candidat al acestei formaţiuni, Elena Lasconi, ca TikTok să fie interzis în campania electorală şi cine poate garanta că la alegerile din luna mai nu se repetă neregulile de la alegerile din noiembrie 2024.
„O tâmpenie (interzicerea TikTok în campanie – n .r.). Trebuie să te adaptezi în primul rând politic la ele şi cu adevărat statul român să îşi facă datoria. (…) Lucrurile s-au reglat între timp. Toţi candidaţii au fost cumva excluşi dintr-un anumit algoritm, în afară de unul singur, de Călin Georgescu. În rest toţi candidaţii, în noiembrie, au avut acel X barat şi nu ai putut să influenţezi mai mult. Un singur candidat nu a avut. S-a depăşit acel moment. Între timp instituţiile statului şi-au creat softurile şi au capacitatea de a gestiona lucrurile”, a spus premierul.
El a menţionat că este ferm convins că în acest moment statul român este pregătit să facă faţă unei provocări asemănătoare celei de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 legate de reţelele de socializare.
„Nu trebuie să îndrepţi o nedreptate făcând altă nedreptate. Sunt lucruri de bază. Nu poţi să interzici TikTok pentru că cineva a găsit contextul, ajutat, să folosească acel instrument. Trebuie să găseşti căile astfel încât acel instrument să rămână într-o zonă democratică şi în care un alt stat să nu aibă capacitatea să intervină. Repet, cred că acel moment este depăşit”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat duminică, la Slatina, că ar putea fi luată o decizie de închidere a reţelei Tik-Tok, înainte de alegerile prezidenţiale, „atâta timp cât există riscul de a exista o influenţă statală şi non-statală”.
„Dacă nu sunt în stare să ne asigure de asta, eu cred că ar fi foarte bine să-l închidă măcar înainte cu o săptămână-două de alegerile prezidenţiale şi după aceea să-i dea drumul. De ce spun lucrul acesta? Pentru că incompetenţa ne-a dus în punctul în care Curtea Constituţională a trebuit să ia această decizie de anulare alegerilor, de renumărare şi de a scoate din competiţie un candidat. Nu este normal să se întâmple asta. (…) Eu sunt pentru libertatea de expresie şi pentru democraţie dar, atâta timp cât există riscul de a avea o influenţă statală şi non-statală, cum ni s-a comunicat, eu cred că am putea să luăm o astfel de decizie”, a declarat Elena Lasconi, într-o conferinţă de presă.
Editor : A.C.