Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că ținta de deficit de 7% pentru anul acesta este „realizabilă”, dacă Guvernul are „tot timpul ochii pe venituri și pe cheltuieli”. Întrebat dacă ia în calcul majorarea taxelor, el spune că există soluții să nu se ajungă la asta în 2025.
„Trebuie să revenim la o abordare mult mai pragmatică, mult mai serioasă și să ne respectăm cuvântul dat. Cuvântul dat înseamnă și buget aprobat. Dacă politicul spune, și Guvernul spune că ne încadrăm în 7%, trebuie să ne încadrăm în 7%. Desigur, sunt două elemente care influențează acest deficit: veniturile și cheltuielile. Tot timpul încercăm să avem venituri mai multe prin stimulare economiei, prin ajutor de stat, prin scheme de finanțare pentru IMM-uri, prin scheme de finanțare pentru diverse sectoare.
În același timp, trebuie să reducem cheltuielile. Și aici iarăși avem câteva exemple concrete. Deja în februarie sunt date certe care arată că politica noastră de a ține sub control cheltuielile de funcționare începe să dea roade, acea reducere prin buget a cheltuielilor de funcționare cu 5% la fiecare minister dă deja rezultate. Lucrurile merg în aceeași direcție și la unitățile administrativ-teritoriale, la primării, pe cheltuieli de funcționare. La salarii, la cheltuieli de personal, lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că au fost două-trei majorări salariale semnificative în 2024, motiv pentru care impactul vine și pe 2025. Și aici avem cheltuieli mai mari față de 2024, dar în limitele pe care le-am stabilit odată cu aprobarea bugetului”, spune ministrul Finanțelor.
Tanczos Barna dă asigurări că anul acesta deficitul nu va fi mai mare de 7%.
„7% este realizabil, încă o dată, dacă avem tot timpul ochii pe venituri și pe cheltuieli. Deci dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. Deci altă soluție nu există. Este matematică simplă. Este lucru simplu și acasă, în familie. Dacă nu ai veniturile realizate, trebuie să ajustezi cheltuielile”, a spus el.
„Sigur ne încadrăm în 7%, că n-avem altă variantă. Nu avem altă variantă nici în fața agențiilor de rating, n-avem altă variantă nici în fața Comisiei Europene, n-avem altă variantă nici ca sustenabilitate a datoriei publice. Deci 7% este o bornă obligatorie pentru indiferent cine este la guvernare și indiferent cine este ministru la Finanțe”, adaugă acesta.
„Creșterea taxelor nu rezolvă problema”
Întrebat dacă ia în calcul majorarea taxelor, ministrul de Finanțe susține că există soluții să nu se ajungă la acest lucru în 2025.
„Creșterea taxelor nu rezolvă problema ca o baghetă magică. Creșterea taxelor înseamnă – mai ales în cursul anului – înseamnă un șoc pentru economie. Tot timpul, veniturile realizate prin aceste creșteri imediate sunt sub așteptări sau, de obicei, sunt sub așteptări, motiv pentru care eu spun în continuare că trebuie să facem tot posibilul ca anul acesta să nu ajungem într-o situație de genul acesta.
Și eu cred că avem în continuare soluții. Avem soluții de ținere sub control a cheltuielilor și avem soluția de stimulare a economiei chiar și în cursul anului. Desigur, inclusiv aceste elemente care vin pe industria de apărare pot reprezenta nu o provocare neapărat, chiar și o oportunitate pentru România. Sunt cel puțin 10 companii în industria militară care și-au revenit în 2024”, a spus el.
Editor : C.L.B.