Copiii sub vârsta de opt ani ar trebui să evite complet băuturile înghețate de tip „granita” care conțin glicerol și care îi pot îmbolnăvi grav, susțin cercetătorii care solicită schimbarea recomandărilor oficiale în materie de sănătate.

Inventată în Italia, „granita” este un desert semi-congelat din zahăr, apă și diverse arome. Originar din Sicilia, este disponibil în toată Italia sub diferite forme. Este înrudit cu sorbetul și cu gheața italiană; cu toate acestea, consistența sa variază în întreaga Sicilie. În Statele Unite și Marea Britanie, termenul pentru acest desert este de „slushy”. „Fulgi de gheață” este o altă denumire sub care se găsește pe piața din România.

Cercetătorii au studiat cazurile a 21 de copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani din Regatul Unit și Irlanda care au avut nevoie de tratament de urgență la scurt timp după ce au băut un produs de tip Granita, scrie BBC.

Băuturile viu colorate sunt concepute pentru a atrage copiii, însă majoritatea conțin glicerol, un îndulcitor natural, în loc de zahăr, pentru a le împiedica să înghețe în stare solidă și pentru a produce efectul de slushy.

Conform recomandărilor actuale ale Food Standards Agency (FSA), copiii sub cinci ani ar trebui să evite aceste băuturi, iar cei sub 11 ani nu ar trebui să consume mai mult de una.

Această recomandare se datorează temerilor că, în cazul în care un copil mic bea prea repede o înghețată, intoxicația cu glicerol ar putea provoca șoc, hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr din sânge) și pierderea cunoștinței.

Toți copiii din cadrul studiului, publicat în revista Archives of Disease in Childhood, au avut nevoie de tratament de accident și urgență (A&E) după ce s-au îmbolnăvit acut în decurs de o oră de la consumarea băuturilor, majoritatea între 2018 și 2024.

Medicii au spus că au avut „sindromul intoxicației cu glicerol” și au fost afectați într-o varietate de moduri. Majoritatea copiilor și-au pierdut cunoștința și au prezentat semne de zahăr scăzut și aciditate ridicată în sânge. Patru au avut nevoie de scanări ale creierului iar unul a avut o criză convulsivă.

Toți copiii și-au revenit și au fost externați din spital, cu sfatul de a evita băuturile lichide.

Pediatrii care au realizat studiul – toți lucrează în Regatul Unit și Irlanda – spun că este dificil pentru părinți să afle cât glicerol conțin băuturile cu gheață.

Recomandările bazate pe greutatea unui copil sunt greu de interpretat de către părinți, spun ei, iar rapiditatea cu care este băută o înghețată și dacă este luată cu o masă sau după exerciții fizice pot fi, de asemenea, factori în efectele secundare resimțite.

„Estimarea unei doze sigure nu este, prin urmare, ușoară”, spun cercetătorii, care recomandă schimbarea recomandărilor în funcție de vârsta copilului.
Potrivit studiului, unul dintre motivele recentei creșteri a numărului de copii care se îmbolnăvesc poate fi conținutul mai scăzut de zahăr al băuturilor lichide, care este atractiv pentru părinți.

În țările fără taxe pe zahăr, acestea conțin mult mai multă glucoză și, adesea, deloc glicerol, spun autorii.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version