Gripa este o afecțiune virală contagioasă, epidemică sau pandemică, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C. Simptomele pot debuta brusc, iar infectarea altor persoane se poate face dinainte de apariția primelor semne. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog, a declarat pentru Digi24 care sunt simptomele gripei și ce complicații pot apărea dacă nu este tratată la timp.

Nu există un tratament specific pentru gripă, ci doar o anumită medicație, care se utilizează în prezent, dar cu limitări, și care este prescrisă de către medicul specialist în funcție de simptomele fiecărui pacient în parte.

Ce simptome are gripa

“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor.

Simptomele gripei le putem observa,  în egală măsură, și în alte răceli de sezon, sau în boala covid ori anumite tipuri de pneumonii. Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.

Printre cele mai comune simptome ale gripei amintim:

  • Febră mare (peste 39 gr C);
  • Frisoane;
  • Nas înfundat;
  • Tuse seacă;
  • Durere de cap și durere de mușchi.

Este foarte important ca gripa să fie diagnosticată la timp

“Ne confruntăm în această perioadă (lunile ianuarie – februarie 2025) cu două tipuri de gripă, respectiv gripa A și B. Este o provocare mare acum în sistemul medical pentru că, dacă la început, gripa debutează ca o simplă răceală (tuse, nas înfundat, dureri musculare, febră), ulterior pot apărea și complicațiile severe.

Este foarte important ca gripa să fie diagnosticată la timp, iar pentru asta se găsesc disponibile în farmacii mai multe tipuri de teste. Sunt teste simple pentru gripa A și B sau teste combo (gripă și covid) sau, pentru copii, unde există, predominant, și infecție cu virus sincițial respirator (VSR) există test triplu (pentru gripă, covid și VSR)”.

Modalitatea cea mai importantă de prevenție este vaccinarea. Aceasta trebuie făcută toamna, astfel încât să îi dăm șansa organismului (sistemului imunitar) să lupte cu boala”, a declarat pentru Digi24 medicul pneumolog Roxana Nemeș.

Ce complicații pot apărea din cauza gripei netratate

“Gripa este o infecție virală, care se transmite foarte ușor pe cale aeriană de la o persoană bolnavă la o alta sănătoasă.

Persoanele care pot suferi complicații din cauza gripei sunt cele diagnosticate deja cu o afecțiune respiratorie cronică (de ex: pacienți care suferă de astm), dar și extremele de vârstă precum copiii și persoanele vârstnice.

O atenție deosebită trebuie oferită copiilor cu vârsta până în 5 ani, femeilor gravide și lăuze și bătrânilor internați în centre de îngrijire precum azilele.

Dacă nu este tratată corect și mai ales la timp, gripa poate avea complicații severe și se poate ajunge la deces. În aceste momente există cazuri grave de gripă în România, atât în rândul copiilor, cât și adulților. Au fost raportate, la nivel national, și decese din această cauză” a precizat medicul pneumolog Roxana Nemeș.

Printre complicațiile severe care pot apărea din cauza gripei amintim:

  • Pneumonia
  • Insuficiența respiratorie;
  • Exacerbarea astmului bronșic (dacă acesta există înainte de infecția cu influenza);
  • Complicații cardiace;
  • Complicații la nivelul sistemului nervos;
  • Otită;
  • Sinuzită

Toate acestea pot fi evitate prin vaccinare și prin administrarea corectă, și în timp util, a medicamentelor prescrise de către medicul specialist.

Când trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic corect

“Debutul gripei este brusc, uneori chiar violent, în sensul în care se ajunge la febră mare într-un timp scurt, tusea este agresivă și pot exista dureri de cap puternice.

Dacă febra nu cedează ușor la tratament, tusea se înrăutățește și există alte stări precum frisoane sau dureri musculare, atunci pacientul bolnav trebuie să meargă la medic. În felul acesta este diagnosticat și tratat corect, iar asta poate ajuta la prevenirea altor complicații.

Investigația unui medic specialist poate spune dacă pacientul este cu risc și trebuie internat, ori dacă este vorba despre este un pacient care poate fi tratat acasă, sub supraveghere medicală.

Gripa nu ar trebui să ducă la comorbidități, însă, dacă nu este diagnosticată la timp și tratată corect, în funcție de specificațiile fiecărui pacient, sunt șanse mari, la orice vârstă, să existe complicații grave și chiar cazuri de deces”, conchide medicul pneumolog.

Cum se obține vaccinul pentru gripă

“În România, în acest moment, vaccinarea este recomandată și chiar rambursată în proporție mai bună decât în alte state europene.

La noi în țară, se oferă gratuit vaccin gripal copiilor cu vârsta de la 6 luni, până la 18 ani. Și gravidele se pot vaccina gratuit în România.

Se oferă vaccin gripal gratuit în România și persoanelor care au vârsta peste 45 de ani și suferă de diferite boli, cât timp prezintă dovada medicului, precum: boli cornice cardio-vasculare, renale, hepatice, neurologice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, boli neurologice etc.

De asemenea, vaccinul gripal este gratuit în România și pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, chiar dacă nu suferă de nicio afecțiune medicală, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu.

Share.
Exit mobile version