Schema Nordis era ținută aproape, în familie, pentru a nu fi implicate multe persoane din exterior atunci când venea vorba de tranzacțiile către Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, spun anchetatorii, în actele trimise la instanță. Socrii lui Vicol au și fost, de altfel, audiați la DIICOT. Alți angajați își implicau  părinții sau chiar copiii și cu toții ar fi devenit instrumente financiare bancare pentru cuplul Vicol-Ciorbă, susțin anchetatorii. Procurorii au monitorizat din 2023 până la momentul perchezițiilor și au descoperit că nu aveau în realitate, nicio activitate pentru Nordis, doar mutau banii.

Procurorii spun că banii erau scoși de la ATM-uri sau de la ghișeul unităților bancare. Banii erau transferați în conturile angajaților și în referatul procurorilor mai e specificat că fiecare membru al grupării și-ar fi angajat aproape întreaga familie în cadrul societăților din grup. Spre exemplu, socrii Laurei Vicol figurau ca angajați. Ei aveau rolul de a primi banii și, ulterior, fie de a-i scoate de la ATM, fie de a-i transfera în conturile membrilor grupării sau chiar Laurei Vicol.

Angajată în cadrul companiei era și mama contabilei. Femeia ar fi scos de la bancomat peste 13 milioane de lei.

Nu este singurul exemplu. La Nordis era angajată și soția unuia dintre administratori. Familia Ciorbă-Vicol aveau închiriate două apartamente în complexul rezidențial din Monaco. Chiria pe lună pentru fiecare ar fi depășit 15.000 euro, conform stenogramelor din dosar. Nu ar fi renunțat la ele nici după ce firma a intrat în insolvență. 46.000 are acolo de plată până în ianuarie.

Și acum o jumătate de an, 16.000 se duceau pe o mas în oraș. Schema Nordis ar fi fost clară inclusiv pentru jurista companiei. Aceasta își sfătui apropiații să nu investească în firma la care chiar ea lucra.

 „Eu n-aș lua de la ei nici să mă împuști. Mai așteaptă și tu că vin vremuri grele. Da, erai entuziasmată, că și eu am fost. Stai în banca ta, mai bine.Îți dai seama în ce trezi să trăiești, că nu o să-ți vezi vreodată apartamentul? Câ ți-l vinde altcuiva, că ți-l execută altul.”, spunea jurista firmei despre schema Nordis, potrivit stenogramelor.

Control dispus ANAF privind presiunilor lui Ciorbă asupra inspectorilor

Între timp, a fost dispus un control la ANAF, după ce anchetatorii au notat în referat că Vladimir Ciorba a început, încă de anul trecut, să facă presiuni asupra inspectorilor care veneau în controale.

„Știu cel puțin un caz în care rezultatul controlului s-a trimis la DIICOT cu plângere penală, dar se pare că DIICOT are și alte informații prin care spune, cel puțin în rechizitoriu, că au fost situații unde se pare că au fost ascunse anumite elemente. Trebuie să avem imaginea de ansamblu. După finalizare, probabil mâine, cel târziu luni, a controlului Direcției Interne de Integritate a ANAF, o să începem controlul din partea ministerului. Există suspiciunea DIICOT ca anumite persoane ar fi favorizat Nordis. Există posibilitate, lucrurile să fie mult mai mult mai complexe decât la prima vedere și de aceea o să am nevoie de acest control și să lămurim”, a explicat ministrul Finanțelor Tanczos Barna, la Digi24.

Soții Vicol-Ciorbă și alți trei asociați, arestați 30 zile

Soții Vicol, Ciorbă, dar și ceilalți trei asociați care au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile vor în libertate și își pregătesc apărările. Laura Vicol își va petrece sfârșitul de săptămână la arestul central. În tot acest timp, avocații ei îi pregătesc apărarea, pot inclusiv să o viziteze pentru a stabili o strategie care să o scoată din arest pe fosta șefă a comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Toți inculpații din Nordis au negat acuzațiile. Procurorii continuă ancheta pentru un grup infracțional organizat de lapidare, șantaj, evaziune fiscală și spălare de bani. În căutare de noi probe urmează să facă și percheziția informatică a celor peste 50 de dispozitive informatice pe care le-au ridicat la descinderi.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version