Unele afecțiuni grave determină manifestări clinice doar atunci când ajung într-un stadiu avansat. Din fericire, în prezent există metode moderne de diagnostic, care permit identificarea lor din timp, prin investigații de screening. Spre exemplu, un cancer mamar poate fi descoperit înainte de apariția unor semne și simptome, care să ridice un semnal de alarmă.

Cancerul de sân este afecțiunea oncologică cea mai frecventă la femeile din România, cu un grad ridicat de mortalitate, din cauza diagnosticului deseori tardiv. Cu toate acestea, dacă este descoperită într-un stadiu incipient, boala poate fi vindecată, iar pacientele pot beneficia de un tratament mai puțin invaziv, de multe ori cu păstrarea sânului.

Este recomandat ca femeile să efectueze periodic un screening pentru cancer mamar, prin mamografie sau ecografie mamară, în funcție de recomandarea medicului, iar în cazul unei suspiciuni de cancer, să se adreseze pentru investigații avansate și tratament la un centru medical specializat.

Mamografia digitală cu tomosinteză este, în prezent, cea mai avansată metodă pentru screeningul și diagnosticul precoce al unui cancer de sân. Spre deosebire de mamografia standard, această examinare permite reconstrucția tridimensională a sânului și stocarea imaginilor pe suport digital. Astfel, pot fi descoperite chiar și cele mai mici anomalii ale sânului, precum microcalcificările. În plus, aparatele moderne cu tomosinteză folosesc o doză mai mică de radiații, iar scanarea sânilor este realizată mai rapid, astfel încât disconfortul resimțit de pacientă este minim.

În cazul unei suspiciuni de cancer, este necesară o biopsie mamară, pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea celui mai potrivit tratament. Dacă afecțiunea este diagnosticată din timp, tratamentul are viză curativă și permite excizia tumorii cu păstrarea sânului, printr-o intervenție numită lumpectomie.

În anumite situații, este necesară o intervenție chirurgicală mai amplă, numită mastectomie, care implică îndepărtarea completă a sânului afectat, uneori și a ganglionilor axiali și a mușchilor pectorali. Chiar și în această situație, experiența echipei chirurgicale este esențială, pentru că operația poate fi completată de o intervenție de reconstrucție mamară. Strategia terapeutică este stabilită personalizat, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, pentru obținerea celor mai bune rezultate și reducerea riscului de recidivă sau de metastaze.

SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație pentru screeningul și diagnosticul cancerului mamar. Pacientele au acces la mamografie digitală cu tomosinteză cu Selenia Dimensions 3D Hologic, care permite inclusiv efectuarea de mamografie cu substanță de contrast, pentru diagnostic avansat. De asemenea, pacientele beneficiază de ecografie mamară cu sonoelastografie și de RMN mamar cu aparate RMN 3 Tesla, în funcție de indicația stabilită.

Pentru diagnostic de certitudine, pacientele au acces la biopsie mamară, proba de țesut fiind analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examen histopatologic care poate fi urmat de examinare imunohistochimică, pentru stabilirea unui tratament personalizat. În plus, în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR sunt realizate teste genetice BRC din țesut tumoral, pentru identificarea mutațiilor somatice asociate cancerului de sân, investigație esențială pentru tratament oncologic țintit, cu rezultate bune și efecte secundare reduse.

Intervențiile chirurgicale necesare sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, de chirurgi foarte experimentați, specializați în chirurgia sânului. Atunci când este indicat tratament oncologic, pacientele beneficiază de toate procedurile recomandate la Centrul Oncologic SANADOR.

Octombrie este Luna conștientizării cancerului de sân, prilej cu care femeile sunt îndemnate să fie mult mai atente cu sănătatea lor și să nu neglijeze controalele periodice la medic, cu efectuarea investigațiilor de screening, acolo unde există, inclusiv a celor pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Academia de Senologie SANADOR asigură pacientelor acces la tehnologii moderne de diagnostic și tratament al cancerului de sân, fiind primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru deplin în Rețeaua Internațională a Centrelor Senologice.

Share.
Exit mobile version