Președintele american, Donald Trump, a susținut în partea a doua a unui interviu televizat la Fox News că războiul de aproape trei ani dintre Rusia și Ucraina care a început când forțele Moscovei au declanșat o invazie în 2022 a fost și din vina eșecului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a capitulat în fața trupelor ruse.
Trump a făcut comentariile incendiare într-un interviu preînregistrat cu gazda Fox News, Sean Hannity, difuzat joi. După ce Hannity a întrebat despre amenințarea lui Trump de a impune tarife ca pedeapsă Rusiei dacă războiul ucrainean va continua mult mai mult, Trump a răspuns că Zelenski „s-a săturat” și „dorește să rezolve” cu președintele rus Vladimir Putin.
Zelenski, a spus el, nu este „un înger” și „nu ar fi trebuit să permită ca acest război să se întâmple”, chiar dacă Rusia a fost cea care a invadat Ucraina.
„În primul rând, el se luptă cu o entitate mult mai mare, mult mai mare. Când vorbea atât de curajos… Zelenski se lupta cu o entitate mult mai mare, mult mai mare, mult mai puternică. Nu ar fi trebuit să facă asta, pentru că am fi putut să facem o înțelegere și ar fi fost o înțelegere”, a afirmat Trump.
El a adăugat că, dacă ar fi fost în poziția lui Zelenski, ar fi putut „încheia acea înțelegere atât de ușor”. El a susținut că liderul ucrainean a fost cel care a decis asupra ostilităților, deși Putin a ordonat invadarea Ucrainei, care a încălcat un acord din 1994. Rusia și Statele Unite au convenit atunci să garanteze securitatea Kievului, iar în schinb guvernul Ucrainei să renunțe la armele nucleare din epoca sovietică care fuseseră depozitate acolo înainte de destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.
„Aș fi putut face acea înțelegere atât de ușor. Și Zelenski a decis: „Vreau să lupt”, a spus Trump.
Sugestia președintelui conform căreia Zelenski a decis să inițieze ostilitățile împotriva Rusiei este falsă. Forțele ruse au ocupat părți din teritoriul ucrainean din 2014, când au preluat Peninsula Crimeea la ordinul lui Putin.
În februarie 2022, Putin a anunțat ceea ce el a descris drept o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind un stat ilegitim guvernat de neo-naziști. El a insistat la acea vreme că scopul invaziei trupelor ruse era „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.
Adunarea Generală a ONU și Curtea Internațională de Justiție au condamnat invazia și au ordonat trupelor ruse să se retragă de pe teritoriul ucrainean.
Trump a cerut anterior negocieri pentru a pune capăt războiului. Miercuri a folosit platforma sa Truth Social pentru a spune că „nu caută să rănească Rusia” și și-a exprimat „dragostea” pentru poporul rus, lăudându-se în același timp cu „o relație foarte bună” cu Putin.
Președintele a amenințat că, dacă nu se ajunge la o „înțelegere” „în curând”, el nu va avea „o altă opțiune decât să impună un nivel ridicat de taxe, tarife și sancțiuni pentru orice lucru vândut de Rusia către Statele Unite și diverse alte țări participante.”
„Să terminăm acest război, care nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost președinte! O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea – și calea ușoară este întotdeauna mai bună”, a mai spus Trump.
Donald Trump s-a lăudat de mult că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore și a promis că îl va încheia când se va întoarce la Casa Albă. Până în prezent, SUA au acordat Ucrainei asistență militară de peste 65 de miliarde de dolari din 2022.
Editor : Ș.R.