Emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat miercuri că nu se așteaptă ca Washingtonul să renunțe la eforturile de pace, în ciuda unor amenințări anterioare ale Casei Albe în acest sens, informează Kiev Independent.

„Ucrainenii au spus deja că sunt dispuși să renunțe la teritorii… nu de jure, pentru totdeauna, ci de facto, pentru că rușii le ocupă efectiv. Asta sunt dispuși să accepte, mi-au spus chiar săptămâna trecută”, a spus Kellogg într-un interviu televizat acordat Fox News.

SUA și-au intensificat eforturile de a intermedia un acord de pace între Ucraina și Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 28 aprilie o încetare temporară a focului în perioada 8–11 mai, inițiativă criticată de Kellogg pe 29 aprilie drept „absurdă”.

Armistițiu de 30 de zile

Întrebat dacă America este pregătită să renunțe la negocierile de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Kellogg a răspuns: „Nu cred”. SUA au amenințat anterior că va renunța la eforturile de mediere a unui armistițiu dacă nu se înregistrează progrese.

„Am avut 22 de termeni concreți asupra cărora Ucraina și-a dat acordul. Ceea ce își doresc și ceea ce au este o încetare a focului foarte cuprinzătoare și permanentă, care să conducă la un tratat de pace. Când spun cuprinzătoare, mă refer la mare, aer, infrastructură terestră, pentru cel puțin 30 de zile. Ar putea deveni o inițiativă de pace importantă”, a explicat Kellogg.

El a subliniat că un armistițiu ar trebui să dureze cel puțin 30 de zile, adăugând că aceasta este și viziunea președintelui american Donald Trump. „Motivul pentru care cele 30 de zile sunt importante e că opresc vărsarea de sânge. Asta vrea să facă președintele Trump”, a spus Kellogg.

Întrebat dacă Putin ar accepta armistițiul, Kellogg a declarat că „depinde” de liderul rus. „Dacă (Putin) vrea cu adevărat să oprească vărsarea de sânge, dacă vrea ca acest război să se încheie, există o cale clară care i-a fost prezentată”, a adăugat el.

Moscova a refuzat încetarea necondiționată a focului

Președintele Volodimir Zelenski și Donald Trump s-au întâlnit la Vatican, pe 26 aprilie, cu ocazia funeraliilor Papei Francisc. Kellogg a descris discuția ca fiind pozitivă. „Cred că a fost o discuție foarte pozitivă, de fapt, ucrainenii mi-au spus că a fost foarte constructivă”, a afirmat oficialul american.

Kellogg a mai spus că SUA ar putea fi de acord parțial cu cererile maximaliste ale Rusiei față de Ucraina pentru a ajunge la o înțelegere. „Oamenii nu înțeleg cât de violent a fost acest război. Doar soldații, dacă aduni morții și răniții ucraineni și ruși, depășesc 1,2 milioane. Este un număr fără precedent”, a spus Kellogg.

Oficiali din SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și Ucraina s-au întâlnit la Londra, pe 23 aprilie, pentru a discuta o posibilă cale de încheiere a războiului Rusia–Ucraina.

Ucraina a acceptat deja propunerea SUA privind un armistițiu total de 30 de zile, anunțând pe 11 martie că este pregătită, dacă Rusia acceptă aceleași condiții. Până acum, Moscova a refuzat. Zelenski a reiterat în mod repetat apelul la un armistițiu total de 30 de zile, afirmând pe 23 aprilie că Ucraina insistă asupra unui „armistițiu imediat, total și necondiționat”.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version