Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a dus la scăderi ai indicilor bursieri de la București, de până la 2%. Economisul și profesorul Cristian Păun spune, la Digi 24, că acesta este un „efect de tip emoțional” și că „deocamdată lucrurile nu s-au complicat foarte, foarte tare”. El însă avertizează că dacă la aleceste alegeri „românii optează pentru izolaționism, scoaterea României de pe parcursul ei integraționist, global și regional și o vor orienta cu fața către răsărit, lucrurile vor fi foarte, foarte nasoale, nu doar pentru burse, ci și în general pe partea economică”.

„Sunt posibile efecte de tip emoțional. Deocamdată lucrurile nu s-au complicat foarte, foarte tare. Avem un turul doi, avem treabă, va trebui să convingem oamenii că soluția există și este doar una singură. Problemele vor apărea după, pentru că dacă se confirmă varianta că românii optează pentru izolaționism, scoaterea României de pe parcursul ei integraționist, global și regional și o vor orienta cu fața către răsărit, lucrurile vor fi foarte, foarte nasoale, nu doar pentru burse. Vor fi nasoale în general pe partea economică.

Noi depindem foarte mult de capitalul străin. Depindem de capitalul străin, atât ca valoare, sumă, bani, pentru că fără capital, toate resursele pe care tu le ai, oameni, resurse naturale rămân nedezvoltate sau nu se utilizează într-o măsură semnificativă pentru a produce valoare adăugată și prosperitate pentru noi. Retragerea investitorilor străini, naționalizarea factorilor de producție și a forțelor de producție, luarea lor din mâini private, așa cum sugerează programul AUR – Georgescu, nu va face decât să ne întoarcă cu decenii în spate, în sărăcie și să ne ducă mai departe către o fundătură falimentară.

Trebuie să ne opunem cu toții. Eu nu știu dacă cei din diaspora înțeleg că prin votul lor pot distruge țara asta pe care au părăsit-o, au plecat, nu mai vin pe aici decât în vacanțe.  Cred că ar trebui să-i facem să înțelegem printr-un apel disperat la ei să nu strice ceea ce s-a construit în ultimii ani prin România. Pentru că ei vin și văd, încep să vadă autostrăzi, încep să vadă mașini, încep să vadă case, blocuri, realizări. Trebuie să înțeleagă că dacă ne întorc către o anumită direcție, lucrurile nu vor fi bine pentru noi. Trebuie să voteze pentru România, până la urmă, nu neapărat pentru politicieni. Înțeleg că ei sunt supărați pe politicieni, dar votul lor nu-i va lovi neapărat pe politicieni atât de tare cât îl va lovi în românul de rând, românul care trăiește și încearcă să-și facă un trai decent și o prosperitate aici, în România”, a declarat acesta la Digi 24.

Păun spune că suveraniștii propun „niște soluții nerealiste, foarte vag detaliate” la problemele economice, în special deficitul bugetar.

„Avem o problemă cu fondurile europene, avem o problemă cu economia reală care nu crește și n-are cum să crească dacă tu vii și naționalizezi și alungi investitorii străini, fondurile europene, dacă tu vii să izolezi România, vor fi tăiate și mai mult. Deci, nici aici nu au o soluție suveraniștii. Pe partea de cheltuieli eu nu i-am văzut că au vreun plan măreț de a reforma teritorial România sau de a reforma administrația publică centrală sau locală.

Pe partea de cheltuieli nu au soluții. Pe partea de evaziune, contrabandă, contrafacere, ce-o mai fi pe aici, partea asta ilegală, n-am văzut soluții concrete la ei. Și nu există soluții nici pe partea de colectare la bugetul statului. Deci, nu vedem soluții la ei care să ducă către o întoarcere a populației către acest suveranism. E doar vorbă goală, doar populism și doar «cum să punem mâna pe putere și om vedea noi ce facem după aceea cu ea, că plan nu avem»”, mai explică Cristian Păun.

Editor : Alexandru Costea

Share.
Exit mobile version