Liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiţia ţării sale pentru atac la ordinea constituţională, a anunţat luni că a ajuns la Moscova, într-o înregistrare video filmată în faţa mormântului Soldatului Necunoscut şi difuzată pe X, relatează AFP.
„Am ajuns la Moscova. Încep fiecare dintre vizitele mele aici cu o vizită la Mormântul Soldatului Necunoscut”, a declarat preşedintele Republicii Srpska (RS), entitatea sârbo-bosniacă, la patru zile după ce justiţia bosniacă a cerut un mandat internaţional de arestare pe numele său.
În mesajul său, care durează aproximativ două minute, el l-a lăudat pe „liderul istoric (…) al poporului rus, Vladimir Putin”, dar nu a făcut nicio referire la o posibilă întâlnire. „Ceea ce a făcut el pentru a readuce Rusia la viaţă a fost realizat doar de câţiva (oameni) în istorie”, a spus Milorad Dodik, considerat un apropiat al preşedintelui rus.
Стигао сам у Москву. Сваки мој боравак овдjе почињем посјетом споменику Незнаном јунаку како бих одао пошту 28 милиона страдалих Руса у Другом свјетском рату.
Овдjе ћу бити поново 9. маја на позив предсједника Руске Федерације Владимира Путина на обиљежавању 80. гoдишњице… pic.twitter.com/CMd5jqYda8
— Милорад Додик (@MiloradDodik) March 31, 2025
Milorad Dodik este căutat de Parchetul bosniac în cadrul unei anchete deschise pentru „atentat la ordinea constituţională”, ca urmare a unei serii de acţiuni secesioniste desfăşurate de la sfârşitul lunii februarie de către instituţiile autonome ale Republicii Srpska.
Justiţia bosniacă, care doreşte să îl interogheze în cadrul acestei anchete, a emis joi un mandat internaţional de arestare, după un mandat naţional de arestare emis la 18 martie.
Acest lucru nu l-a împiedicat pe Milorad Dodik să călătorească în Serbia şi apoi în Israel, unde a participat la o conferinţă privind antisemitismul.
Luni seara, pe site-ul Interpol nu exista nicio „notificare roşie” pentru Milorad Dodik.
Orice ţară membră, cum ar fi Bosnia, poate solicita organizaţiei internaţionale de cooperare poliţienească să difuzeze această „notificare roşie” către ceilalţi membri. Dar înainte de a face acest lucru, Interpol efectuează verificări care, în cazul unor cazuri sensibile sau politice precum cel al lui Milorad Dodik, pot dura ceva timp, menţionează AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.