Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat joi, în direct la Digi24, că nu există pericolul unei recesiuni generate de haosul tarifelor impuse de administrația Trump: „Nu aș prognoza o recesiune”. Acesta a mai spus că, deocamdată, situația economică din România nu impune o creștere a taxelor sau a impozitelor. 

 

Întrebat despre un risc de recesiune, Tanczos a declarat că nu ar „prognoza în niciun caz o recesiune”: „Am văzut și ieri cât de fluide, cât de mișcătoare sunt aceste măsuri, aceste tendințe. Pentru că Statele Unite ale Americii a făcut un pas înapoi, lucrurile sunt într-o evoluție foarte rapidă și ce este extrem de neobișnuit acuma pentru întreaga lume este viteza cu care se schimbă, se modifică anumite lucruri anunțate, puse în practică, revocate, suspendate”.

Ministrul Finanțelor a mai adăugat că „lucrurile sunt în plină evoluție, nu ne avantajează această fluiditate de măsuri și de tendințe, dar trebuie să fim foarte atenți pe termen scurt ce putem noi, cu forțele noastre, să ținem sub control”.

Tanczos a precizat că președintele interimar Ilie Bolojan a transmis „un mesaj extrem de ferm și clar către ministerele de resort și către autoritățile publice locale în ceea ce privește controlul cheltuielilor și în ceea ce privește cumpărarea, în lansarea unor programe noi, unor idei noi, unor cheltuieli suplimentare”.

Ilie Bolojan a avertizat că dacă nu sunt reduse cheltuielile pentru reducerea deficitului bugetar, există riscul de majorare a taxelor și impozitelor. Legat de acest aspect, ministrul Finanțelor a declarat că „am plecat de la sfârșit de an 2024, unde am avut în cursul anului două majorări sau cel puțin două majorări de salarii și două majorări de pensii”.

Acesta a continuat, spunând: „poți să ai pretenția să reduci cheltuielile, dar în niciun caz nu poți să ai de pe o lună pe cealaltă acel impact vizat de unii. Trebuie într-adevăr să ținem sub control aceste cheltuieli și în primul rând să ținem sub control angajările la stat. Acest lucru se întâmplă (…). Începe să scadă numărul de angajați în sectorul public, dar tendința trebuie continuată”.

Întrebat despre cum a scăzut numărul de angajați, acesta a spus că au fost „plecări naturale și neangajări”. Tanczos a mai adăugat: „Dacă păstrăm această tendință la toate instituțiile statului până la sfârșitul anului ne putem încadra acea în acea reducere de 5% pe cheltuieli de personal și pe cheltuieli de funcționare. Este un trend asumat prin bugetarea cheltuielilor lunare și trimestriale și instituțiile trebuie să respecte aceste limite lunare și limite trimestriale”.

Ministrul Finanțelor a mai declarat că „pentru a ne încadra în deficit avem în continuare nevoie de absorbția fondurilor europene”.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version