Politologul Ioan Stanomir a declarat, luni, la Digi24, că problema în privința candidaturii lui Crin Antonescu susținut de partidele din coaliția de guvernare este dublă. „Pe de o parte, tensiunile sociale care pot să se nască în acest interval de timp și pe de altă parte este vorba de profilul acestui candidat, un candidat cu o lungă experiență politică și care cu siguranță este calificat pentru a fi președinte, dar care în egală măsură este asociat cu un moment deosebit de delicat pentru democrația noastră din anul 2012”. Acesta susține că membri PSD precum Lia Olguța Vasilescu sau Paul Stănescu nu ar putea fi puși să voteze un candidat comun precum Nicușor Dan.
„Pe de o parte, domnul Crin Antonescu este un politician cu experiență, care a gestionat în cariera domniei sale posturi dintre cele mai importante. Pe de altă parte, domnul Crin Atonescu este ceea ce aș numi un politician uselist. Poate telespectatorii își mai aduc aminte că acum un deceniu și jumătate a existat USL dominat de două personalități pe atunci în relații foarte bune: Victor Ponta și Crin Antonescu. Domnul Crin Antonescu a fost și președinte interimar pe perioada suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu în 2012.
Din acest punct de vedere, cred că domnul Crin Antonescu este un candidat care ilustrează perfect această simbioză dintre PNL și PSD. Trăim de fapt într-o nouă epocă a USL.
Eu nu pot să le urez decât succes cu acest candidat. Nu e niciun fel de ironie. Sper să aibă mai mult succes decât cu domnii Ciucă și Ciolacu împreună. Rămâne de văzut care va fi punctul de vedere al electoratului.
Eu cred, și nu mi-am ascuns niciodată acest punct de vedere, că întotdeauna politicile echilibrului și ale calmului sunt preferabile politicilor demagogiei și ne-măsurii.
Și pentru PNL este o situație delicată. Domnul președinte Ilie Bolojan este o personalitate care aparține unei alte garnituri decât Crin Antonescu. Domnul președinte Bolojan a încercat să susțină candidatura independentă a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, dar candidatura domnului Nicușor Dan ar fi fost imposibilă din perspectiva PSD.
Și, realist vorbind, nu pot să ceri doamnei Lia Olguța Vasilescu, domnului Paul Stănescu să-l voteze vreodată pe domnul Nicușor Dan. Este ca și cum, nu știu, eu m-aș îmbrăca în costum de cosmonaut și m-aș duce alături de Elon Musk pe lună. Nu văd acest lucru posibil.
Crin Antonescu a fost foarte apropiat de pesediști într-o perioadă și era cât pe ce să fie făcut președinte și cu ajutorul PSD. Vom vedea ce se va întâmpla.
Mie mi se pare că problema cu această candidatură este dublă. Pe de o parte, tensiunile sociale care pot să se nască în acest interval de timp și pe de altă parte este vorba de profilul acestui candidat, un candidat cu o lungă experiență politică și care cu siguranță este calificat pentru a fi președinte, dar care în egală măsură este asociat cu un moment deosebit de delicat pentru democrația noastră din anul 2012”, susține profesorul Ioan Stanomir.
Crin Antonescu va fi candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități naționale la alegerile prezidențiale din 2025, au anunțat luni liderii coaliției. În 2009, Crin Antonescu a candidat la alegerile prezidențiale din partea PNL, fiind clasat pe locul 3, după Traian Băsescu (PD-L) și Mircea Geoană (PSD). Totodată, Crin Antonescu a fost co-fondator al USL, participând în 2012 la procedura de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte. În ultimii ani, el s-a retras din prim-planul vieții politice.
Editor : Alexandru Costea