„Nu vă lăsați păcăliți de tripleta electorală de duminică: dreapta dură este mai puternică ca niciodată”, scriu jurnaliștii de la POLITICO, într-o amplă analiză dedicată triplei alegeri de duminică: România, Polonia, Portugalia.

„Centriștii au răsuflat ușurați duminică, când candidații lor au învins rivalii de dreapta în trei alegeri simultane din Europa.

În România, centristul Nicușor Dan a depășit așteptările, învingându-l pe radicalul de extremă dreapta George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În Polonia, liberalul Rafał Trzaskowski l-a devansat pe rivalul său Karol Nawrocki, susținut de Partidul Lege și Justiție, obținând cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Iar în alegerile anticipate din Portugalia, partidul de extremă dreapta Chega a înregistrat o creștere față de partidele de centru, deși niciunul nu a obținut majoritatea”, notează POLITICO.

Observatorii de la Bruxelles s-au relaxat, temerile că o ascensiune a candidaților de extremă dreapta și eurosceptici ar putea câștiga teren în țări care sunt membri de bază ai UE și aliați cheie ai NATO. Dar, în ciuda victoriilor centristilor, alegerile de duminică nu pot fi considerate o înfrângere pentru dreapta, scrie sursa citată.

România

Sprijinul pentru politicienii ultranaționaliști a crescut rapid în România.

Prezența ridicată la vot a contribuit la salvarea moderatului Nicușor Dan, pe care majoritatea românilor l-au ales duminică seara președinte al țării. Primarul independent al Bucureștiului, un candidat pro-UE care a făcut campanie pentru reforme, l-a învins în turul al doilea pe George Simion, candidatul Alianței Naționaliste pentru Unitatea Românilor, de dreapta.

„România este o piatră de temelie atât a UE, cât și a alianței de apărare NATO. Dar ascensiunea lui Simion, un autoproclamat trumpist care susține reducerea ajutorului militar pentru Ucraina, a alimentat temerile că această țară cu 19 milioane de locuitori ar putea fi destabilizată dacă ar fi ales președinte – deși el s-a străduit să calmeze aceste îngrijorări”, scriu jurnaliștii.

„Șansele erau împotriva lui Dan, care a trebuit să recupereze după ce Simion a obținut o victorie confortabilă în primul tur. Simion s-a prezentat ca succesorul ultranaționalistului Călin Georgescu, a cărui victorie șocantă din noiembrie a dus la anularea alegerilor din cauza acuzațiilor de interferență rusă. Duminică, Dan l-a învins pe Simion cu o diferență de 7 puncte. Dan a confirmat luni că România va „rămâne un aliat ferm” al NATO și se va concentra pe investiții în apărare pentru a consolida legăturile transatlantice”, amintește POLITICO.

„Însă, în această cursă strânsă, creșterea semnificativă a participării la turul al doilea a fost factorul care l-a ajutat pe Dan să câștige”, observă sursa citată.

Dacă în primul tur participarea a fost de 53%, în turul al doilea de duminică a crescut la aproape 65%, cea mai mare rată din 1996.

Această tendință a fost evidentă și în votul din afara României, unde Simion a obținut 61% în primul tur. Dar, pe măsură ce numărul alegătorilor din diaspora a explodat de la puțin sub 1 milion în primul tur la 1,6 milioane în al doilea, sprijinul acordat de aceștia a scăzut la 56%.

În Moldova, unde o mare majoritate l-a susținut pe Dan în detrimentul lui Simion, numărul alegătorilor a crescut de la 90.500 la peste 157.000. În țări precum Italia, Spania și Regatul Unit, Simion a înregistrat o scădere a procentului de voturi, deși a câștigat în continuare în aceste țări.

Dan însuși a atribuit victoria sa „mobilizării fără precedent”, într-un mesaj video difuzat duminică seara, în care a mulțumit „tuturor românilor care s-au prezentat la vot, și-au făcut auzită vocea și au luptat pentru ceea ce cred”.

Și în țară, Dan și-a consolidat avantajul, beneficiind de un sprijin deosebit din partea minorității maghiare. Alegătorii din acest grup și-au transferat sprijinul de la candidatul establishmentului, Crin Antonescu, în primul tur, către Dan, în turul al doilea.

„În ciuda victoriei lui Dan, creșterea rapidă a sprijinului pentru Simion și Georgescu este remarcabilă. În primul tur anulat, victoria lui Georgescu a luat țara prin surprindere. În primul tur al alegerilor repetate de la începutul acestei luni, Simion a obținut un rezultat mai bun decât cel al lui Georgescu și al său din noiembrie, la un loc”, comentează sursa itată.

Harta electorală a turului doi de duminică arată cum Dan și Simion au fost angajați într-o cursă strânsă în mari părți ale țării.

Polonia

În Polonia, primarul liberal al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu un avantaj mai mic decât se aștepta. Deși era prognozat cu un avans de 5 puncte procentuale, el a rămas cu doar 2 puncte procentuale în fața rivalului său de dreapta, Karol Nawrocki, care a obținut un rezultat surprinzător de bun.

Este un vot cu miză mare pentru premierul Donald Tusk. Conducerea sa a fost subminată de președintele Andrzej Duda, care este aliat cu partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), explică POLITICO.

Duminică, Trzaskowski, membru al partidului Platforma Civică al lui Tusk, a obținut 31,4% dintre voturi, în timp ce Nawrocki, susținut de PiS, a obținut 29,5%.

Cu toate acestea, Sławomir Mentzen, candidatul partidului Confederația de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al treilea, cu 14,8%. Grzegorz Braun, un candidat antisemit de extremă dreapta, a obținut surprinzător locul al patrulea, cu 6%.

Aceste voturi vor reveni în joc odată cu trecerea lui Trzaskowski și Nawrocki în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 1 iunie, când vor trebui să câștige voturile susținătorilor candidaților care nu s-au calificat pentru turul al doilea.

Nawrocki a făcut deja apel la sprijinul lui Mentzen și al alegătorilor săi duminică, afirmând: „Amândoi vrem o Polonie suverană, puternică, bogată și sigură”.

Harta electorală a primului tur de scrutin din Polonia arată o țară divizată, cu vaste zone din vest și orașele mari care îl susțin pe Trzaskowski, în timp ce majoritatea estului l-a preferat pe Nawrocki, scrie POLITICO.

Portugalia

În Portugalia, Alianța Democrată de centru-dreapta a obținut cele mai multe voturi în alegerile anticipate de duminică.

Dar marele câștigător a fost partidul de extremă dreapta Chega, care a urcat până la egalitate cu Partidul Socialist, devenind a doua forță din Parlamentul țării.

Chega a beneficiat de furia populară îndreptată împotriva partidelor mainstream din Portugalia. Performanța sa de duminică a confirmat creșterea aparent de neoprit în Portugalia, unde a trecut de la un singur parlamentar în 2019 la al treilea partid ca mărime în alegerile de anul trecut, controlând acum un sfert din locurile din organul legislativ al țării.

În prezent, are 58 de locuri în Parlament, dar ar putea să-și mărească numărul odată ce vor fi numărate voturile alegătorilor din străinătate.

Victoriile sale zdrobitoare în sudul Portugaliei, o regiune agricolă care a susținut în mod covârșitor Partidul Comunist în deceniile care au urmat Revoluției Garoafelor, îi îngrijorează pe mulți înaintea alegerilor locale din această toamnă, scrie POLITICO.

Chega va câștiga probabil controlul asupra administrațiilor municipale din orașe-cheie din toată țara, consolidând și mai mult prezența extremei drepte în Portugalia, conchid autorii.

 

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version