Ilie Bolojan a susținut, miercuri, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, în care a prezentat bilanțul celor peste trei luni de mandat ca președinte interimar al României. De asemenea, el a răspuns la întrebările adresate de jurnaliști. 

Principalele declarații

ACTUALIZARE Declarațiile făcute de Ilie Bolojan:

Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, dacă vă aduceți aminte, cu o cotă scăzută de încrederea în instituțiile publice. Veneam într-un climat de tensiuni sociale, iar mandatul a fost derulat tot în condiții dificile, autoritare scăzută pe care o are un președinte interimar, pentru că nu are votul popular, în condiții de turbulențe în politica internațională pe care le știți. De la războiul din Ucraina, de la dialogul inconstant între SUA și UE, tarife;

Și două domenii au fost importante, cele care țin de politica externă și de apărare. Aici împreună cu colegii am avut în vedere ancorarea apărării noastre pe doi piloni. Pilonul apartenenței noastre la UE, al doilea a fost apartenența la NATO și relația cu SUA;

Toate întâlnirile care au avut loc au urmărit acești doi piloni. Am avut poziții constante, atât în ceea ce privește războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă. Pozițiile României în cadrul UE, al Consiliului European au fost predictibile, convergente cu Guvernul României și cred că am contribuit în această scurtă perioadă la consolidarea unei imagini a unei țări predictibile;

Am susținut accesarea fondurilor europene pentru apărare. O altă direcție importantă a fost legată de stabilitatea politică internă și de dialogul instituțional. Cooperarea cu Guvernul a fost o prioritate. Această stabilitate a contribuit la derularea unor procese normale. Mulțumesc fostului premier Marcel Ciolacu, dar și miniștrilor pentru colaborarea pe care am avut-o;

O componentă importantă a însemnat organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în aceste alegeri, de la cei din secțiile de votare, la cei care au asigurat siguranța în interiorul urnele și consider că am avut niște alegeri desfășurate în bune condiții. Derularea fără incidente arată că am avut o organizare bună;

Un alt mandat a fost să recâștigăm încrederea în autorități și partea de transparență în ceea ce privește cheltuielile instituției, partea de dialog și comunicare cu cetățenii, partea de deschidere a Palatului Cotroceni sunt elementele de bază care eu cred că au contribuit la realizarea unor pași, insuficienți, însă au dus la creșterea încrederii în instituții;

Le mulțumesc cetățenilor României pentru că, fiecare acolo unde își face datoria pentru mine a fost o mare onoare să fiu la Cotroceni în aceste 100 de zile.

Pentru a juca în plan extern la potențialul țării noastre avem nevoie de consens pe relația cu SUA, cu UE, aceste relații nu sunt antagonice, ci complementare. Sunt o simbioză;

Dacă vrem ca în plan intern să dăm randament mare, este nevoie de o colaborare între guvern și această instituție;

Performanța se face cu profesioniști;

Dacă există consens, vom putea fi mai bine poziționați și îi vom putea reprezenta mai bine pe cetățeni și în anii viitor. Fără o colaborare, fără o poziționare pe apărare, pe zona de justiție, pe economie, fără o consultare, astfel încât pozițiile noastre să fie convergente în exterior, indiferent cine se duce să le prezinte, din nou nu putem acorda maxim potențial;

Cred că încrederea se recâștigă prin respectul pentru cetățenii României, dar acest respect nu trebuie să îl facem doar verbalizat, ci prin ce realizăm zilnic prin comportamentul nostru, prin atitudinea noastră, prin felul în care ne exercităm o funcție. Cred că trebuie să oferim mai mult respect cetățenilor României. Trebuie să respectăm cetățenii, indiferent de opțiunile lor politice, indiferent de criticile lor;

Răspunsuri la întrebări

„Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, de autoritate, ai nevoie de parteneri”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, întrebat dacă îşi doreşte să fie premier, că pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, de autoritate, ai nevoie de parteneri şi nu e vorba dacă cineva îşi doreşte sau nu, ci e vorba de a respecta nişte condiţii minimale pentru a putea fi performant.

„În perioada următoare, noul preşedinte, domnul Nicuşor Dan, căruia îi doresc mult succes în funcţia pe care o va deţine în următori ani, nu numai pentru el, dar în primul rând pentru România, va avea consultări cu partidele politice şi în urma acestor consultări se va face o propunere. Probabil că va dura câteva zile şi se va putea discuta serios de astfel de ipoteze. Până atunci, cred că tot ceea ce se discută sunt simple speculaţii”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă îşi doreşte să fie premier.

El a menţionat că, ”pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, ai nevoie de autoritate, ai nevoie de parteneri”.

„Sumele alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare”

Ilie Bolojan a declarat că în opinia sa sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide.

„Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane”, a spus Ilie Bolojan în conferinţa de bilanţ a mandatului.

„Împreună cu colegii din PNL avem obligaţia să participăm la discuţii cât mai serioase pentru a susţine formarea unui nou Guvern”

Preşedintele interimar a declarat că împreună cu colegii care sunt în conducerea PNL crede că are obligaţia, faţă de stabilitatea ţării noastre, să participe la discuţii cât mai serioase, cât mai rapide, pentru a susţine formarea unui nou Guvern.

„Am declarat zilele trecute că împreună cu colegii care sunt în conducerea PNL cred că avem obligaţia, faţă de stabilitatea ţării noastre, să participăm la discuţii cât mai serioase, cât mai rapide, pentru a susţine formarea unui nou Guvern, care să acţioneze cu cea mai mare urgenţă pentru accesarea fondurilor europene, pentru evitarea degradării ratingului, pentru reducerea deficitelor bugetare, pentru un stat mai eficient şi pentru crearea condiţiilor pentru dezvotare”, a precizat preşedintele interimar într-o conferinţă de bilanţ, la Palatul Cotroceni.

„Am încredere că Nicuşor Dan va lucra pentru a reduce dezbinarea şi ura şi a creşte încrederea în societate”

„Recâştigarea încrederii se face cu respectul faţă d oameni, cu onestitate, cu bun-simţ şi cu respectarea punctelor de vedere divergente”, a spus Ilie Bolojan, despre recâştigarea încrederii. 

„Aşa cum a dovedit în activitatea de până acum, domnul Nicuşor Dan a dovedit că are această capacitate şi am încredere că va lucra în continuare pentru a aduna Româniile, pentru a reduce dezbinerea şi ura şi a creşte încrederea în societate”, a subliniat Bolojan.

„Dacă nu se va găsi o majoritate stabilă, indiferent cine vine la guvernare va trebui să funcţioneze după un guvern minoritar”

Dacă nu se va găsi o majoritate stabilă, indiferent cine vine la guvernare va trebui să funcţioneze după un guvern minoritar, a subliniat Ilie Bolojan, el arătând că nu există altă posibilitate şi „cea mai proastă situaţie este să lungim actuala stare de lucruri, cu un guvern interimar care nu poate emite ordonanţe, nu poate să-şi asume proiecte de legi şi are doar o responsabilitate limitată. Cu cât se face mai repede un guvern, cu atât este mai bine”, a spus Bolojan.

În plus, Ilie Bolojan apreciază că România ar trebui să evite situaţia de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ilie Bolojan, despre posibila numire ca premier: „Nu e vorba de dorință”

Întrebat dacă își dorește funcția de prim-ministru în noul Guvern, că „pentru a fi un premier eficient ai nevoie de majoritate parlamentară, de o autoritare. Nu e vorba de dorință”. 

„Nu e vorba dacă cineva îşi doreşte sau nu, ci e vorba de a respecta nişte condiţii minimale pentru a putea fi performant. Şi niciun premier, indiferent cine va fi el, nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniştri şi echipe de profesionişti în jurul fiecărui ministru”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ilie Bolojan urmează să facă public, miercuri, bilanțul activității sale în calitate de președinte interimar al României, funcție pe care a ocupat-o timp de puțin peste trei luni. Anunțul este așteptat în contextul în care numele său este vehiculat pentru poziția de prim-ministru.

Până la o decizie finală privind funcția de premier, Ilie Bolojan va reveni la șefia Partidului Național Liberal, conducere pe care i-a încredințat-o temporar lui Cătălin Predoiu. Asta înseamnă că va participa la negocierile politice din perioada următoare pentru formarea Executivului, la împărțirea portofoliilor și, mai mult decât atât, la propunerile de miniștri din viitorul Executiv.

Dacă va accepta funcția de premier și va trece de votul Parlamentului, va fi interesant să vedem ce politici publice va propune, ce schimbări va face dacă se va înfăptui într-adevăr o reformă a statului, o reformă administrativă, cum va fi făcută în perioada următoare reforma fiscală și ce se va întâmpla cu fondurile europene.

Rămâne de văzut dacă programul „Porți deschise” la Palatul Cotroceni va fi continuat de noul președinte ales.

Între timp, Partidul Național Liberal va trebui să aleagă o nouă conducere. 

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version