Mii de persoane au ieșit în stradă, în Georgia, începând de aseară, după ce premierul a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE. Peste nosapte și în această dimineață au avut loc ciocniri între demonstranți și poliție, protestatarii încercând să intre în Parlament, scrie The Guardian.
Ministerul de Interne al țării a declarat că trei ofițeri de poliție au fost răniți, dintre care doi au fost spitalizați.
Poliția a tras cu tunuri cu apă și a folosit spray cu piper și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, în timp ce persoane mascate încercau să pătrundă în parlament. Unii protestatari au aruncat cu artificii în poliție în timp ce strigau „Ruși” și „Sclavi!”
Străzi blocate
Protestatarii pro-europeni au blocat străzile din capitală înainte de începerea altercațiilor. Președintele proeuropean al țării, Salome Zourabichvili, a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor și s-a confruntat cu poliția antirevoltă, întrebând dacă aceasta servește Georgia sau Rusia.
„Ziua de astăzi marchează un punct important sau, mai degrabă, încheierea loviturii de stat constituționale care se desfășoară de mai multe săptămâni”, a declarat ea la o conferință de presă alături de liderii opoziției. „Astăzi, acest guvern inexistent și ilegitim a declarat război propriului popor”, a adăugat ea, numindu-se «singurul reprezentant legitim» al țării.
Anunțul guvernului a venit la câteva ore după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care respinge rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia din 26 octombrie, invocând „nereguli semnificative”.
Rezoluția a solicitat organizarea de noi alegeri în termen de un an, sub supraveghere internațională, și impunerea de sancțiuni oficialilor georgieni de rang înalt, inclusiv prim-ministrului Irakli Kobakhidze.
„Visul georgian nu a câștigat alegerile, ci a organizat o lovitură de stat. Nu există niciun parlament sau guvern legitim în Georgia”, a declarat Shota Sabashvili, un manifestant în vârstă de 20 de ani.
„Nu îl vom lăsa pe acest prim-ministru autoproclamat să ne distrugă viitorul european”.
Relațiile Georgiei cu UE s-au deteriorat brusc în ultimele luni, Bruxelles-ul susținând că guvernul a recurs la măsuri autoritare și a adoptat poziții pro-ruse.
Partidul Visul Georgian, aflat la putere, susține că nu este pro-rus și că este angajat în favoarea democrației și a integrării cu Occidentul. Partidul susține că dorește în continuare să adere la UE în cele din urmă, dar în ultimii ani s-a angajat în mod repetat în dispute diplomatice cu Bruxelles-ul, în timp ce a aprofundat legăturile cu Rusia vecină.
Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar drapelul blocului flutură alături de drapelul național în fața aproape tuturor clădirilor guvernamentale din țară.
Editor : S.S.