Angajaţii străini au fost responsabili pentru o mare parte din creşterea economiei zonei euro, de la pandemie, şi ar putea ajuta regiunea să depăşească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea şi reducerea forţei de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În ultimii trei ani străinii au reprezentat jumătate din creşterea forţei de muncă în zona euro, ajutând la atenuarea deficitului de angajaţi şi având o contribuţie din ce în ce mai mare pe segmentul locurilor de muncă cu înaltă calificare, deoarece nivelul lor de educaţie se îmbunătăţeşte, apreciază BCE într-o postare pe blog.

„Influxul de angajaţi străini din ultimii ani a asigurat o creştere robustă a forţei de muncă din zona euro, compensând oarecum tendinţele demografice”. În condiţiile în care populaţia celor 20 de state membre ale zonei euro continuă să îmbătrânească, iar rata natalităţii rămâne scăzută, forţa de muncă şi, prin urmare, creşterea economică este limitată, angajaţii străini ajutând la rezolvarea acestei probleme, se arată în raportul realizat de economiştii BCE.

În rândul principalelor economii din zona euro, influxul de angajaţi străini a avut contribuţii cheie la creşterea forţei de muncă în ţări ca Germania şi Spania, în timp ce în Franţa şi Ţările de Jos contribuţia a fost importantă, dar la un nivel mai redus. În Italia, care are o rată de ocupare a forţei de muncă relativ scăzută, o folosire mai amplă a angajaţilor interni a ajutat economia.

În timp ce se înregistrează o creştere semnificativă a angajaţilor străini, rata şomajului în rândul acestora scade, în urma îmbunătăţirii nivelului de educaţie, apreciază BCE.

Conform datelor Eurostat, în 2023, aproximativ 89.000 de angajaţi cu înaltă calificare din afara UE au primit „Cartea albastră a UE” (EU Blue Card), un permis de muncă şi de şedere pentru persoanele cu un nivel înalt de calificare din afara blocului comunitar. Cel mai mare număr de permise a fost emis de Germania (69.000 sau 78% din toate cărţile albastre), urmată de Polonia (7.000 sau 8%) şi Franţa (4.000 sau 4%).

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version