Cel puţin opt palestinieni, majoritatea lor copii, au fost ucişi şi mai mult de 15 au fost răniţi duminică în centrul Fâşiei Gaza, au anunţat oficiali locali, de o rachetă israeliană despre care armata a spus că şi-a ratat ţinta vizată, transmite Reuters.

Racheta a lovit un punct de distribuţie a apei potabile în tabăra de refugiaţi Nuseirat, omorând şase copii şi rănind alţi 17, a declarat Ahmed Abu Saifan, medic de urgenţă la spitalul Al-Awda.

Criza de apă s-a înrăutăţit în Gaza în ultimele săptămâni, lipsa de combustibili ducând la închiderea instalaţiilor de desalinizare şi sanitare, şi făcându-i pe oameni dependenţi de centrele de distribuţie unde îşi pot umple canistrele cu apă.

Armata israeliană a transmis că racheta viza un militant al Jihadului Islamic din zonă, însă o defecţiune a făcut ca racheta să cadă ‘la câteva zeci de metri de ţintă’.

‘IDF (forţele de apărare israeliene, n.red.) regretă orice daune aduse civililor neimplicaţi’, a spus armata, adăugând că are loc o analiză a incidentului, scrie Agerpres.

Media palestiniene au mai relatat că o altă lovitură israeliană a ucis, la mijlocul dimineţii de duminică, 12 persoane într-o piaţă aglomerată din oraşul Gaza, printre victime aflându-se şi un important consultant al unui spital.

Duminică, Ministerul Sănătăţii din Gaza a comunicat că peste 58.000 de persoane – mai mult de jumătate fiind femei şi copii – au fost ucise de la debutul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie 2023, bilanţul mărindu-se cu 139 de victime în ultimele 24 de ore.

Tot duminică, un alt vas al ‘Flotilei pentru libertate’, având la bord 15 militanţi pro-palestinieni şi ajutor umanitar, a plecat din portul sicilian Siracuza, cu destinaţia Gaza, la ceva mai mult de o lună de când Israelul a interceptat o navă precedentă, relatează AFP.

Vasul Handala, o fostă balenieră norvegiană, încărcat cu material medical, alimente, medicamente şi echipamente pentru copii, va naviga timp de o săptămână pe Mediterana, pe o rută de 1.800 km spre enclava palestiniană.

Iniţiativa, finanţată prin donaţii private, intervine la şase săptămâni după plecarea vasului Madleen, tot din Italia, la 1 iunie, pentru a sparge blocada israeliană impusă Gazei.

Velierul avea atunci la bord 12 militanţi, printre care activista ecologistă Greta Thunberg şi eurodeputata Rima Hassan (Franţa Nesupusă, LFI), care a fost reţinută timp de trei zile după interceptarea navei, la circa 185 km vest de Gaza.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version