Guvernul Malaeziei se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a respinge propunerea preşedintelui Donald Trump pentru funcţia de ambasador al SUA – un influencer perceput ca islamofob şi autoproclamat „mascul alfa”- ceea ce ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări într-un moment critic al negocierilor pentru tarifele comerciale, relatează Reuters.
Casa Albă a propus Senatului să fie numit ambasador în Malaezia Nick Adams, un autor în vârstă de 40 de ani şi un comentator politic lipsit de menajamente, ceea ce a stârnit îngrijorări în această ţară cu majoritate musulmană în legătură cu opiniile lui Adams despre islam şi sprijinul acordat campaniei militare a Israelului în Gaza, printre alte subiecte sensibile.
Nu a fost stabilită o dată pentru votul Senatului, dar se aşteaptă ca Adams să fie aprobat, având în vedere că Senatul, controlat de republicani, a aprobat toate candidaturile propuse de Trump de când acesta a devenit preşedinte în ianuarie.
Adams, cetăţean american naturalizat, originar din Australia, are o personalitate exuberantă pe reţelele sociale şi este cunoscut pentru popularitatea sa în rândul tinerilor din „manosferă”, un spaţiu online dedicat problemelor bărbaţilor. Printre interesele sale se numără dragostea pentru hot dog, friptură, maşini puternice şi lanţul de restaurante Hooters, unde chelneriţele poartă uniforme provocatoare.
În postările sale pe platforma X, Adams a criticat dur presupusele eforturi de „predare a islamului în şcoli” şi i-a descris pe cei care îşi exprimă solidaritatea cu palestinienii ca fiind susţinători ai terorismului.
Postările au stârnit indignare în Malaezia, unde majoritatea populaţiei este formată din etnici malay musulmani, alături de minorităţi etnice chineze şi indiene de alte confesiuni. Malaezia susţine de asemenea de multă vreme cauza palestiniană, premierul Anwar Ibrahim respingând ceea ce a descris ca fiind presiuni occidentale pentru a condamna gruparea militantă palestiniană Hamas.
ÎNTRE CIOCAN ŞI NICOVALĂ
Aripă de tineret a Partidului Justiţiei Populare al lui Anwar a declarat săptămâna aceasta că va înainta un memorandum de protest Ambasadei SUA la Kuala Lumpur faţă de propunerea de numire a lui Adams în funcţia de trimis special, adăugând că orice respingere „nu trebuie interpretată ca ostilitate, ci mai degrabă ca o măsură necesară pentru a proteja integritatea relaţiilor bilaterale”.
Mohamed Sukri Omar, membru al partidului islamic de opoziţie PAS, a declarat într-un comunicat că numirea ar fi „o insultă deschisă la adresa sensibilităţii poporului malaezian”, în timp ce un grup care reprezintă 20 de organizaţii pro-palestiniene în Malaezia a îndemnat guvernul să respingă numirea lui Adams.
Purtătorul de cuvânt al guvernului malaezian, Fahmi Fadzil, a declarat marţi că numirea lui Adams nu a fost încă discutată în cabinet, care are autoritatea de a accepta noi numiri diplomatice.
Shahriman Lockman, de la Institutul de Studii Strategice şi Internaţionale din Malaezia, a declarat că protestele grupurilor musulmane şi ale aliaţilor blocului de guvernământ ar putea fi prea costisitoare din punct de vedere politic pentru ca guvernul lui Anwar să le ignore, deşi Adams ar putea fi un intermediar util în cadrul negocierilor comerciale, datorită relaţiei sale apropiate cu Trump.
Refuzarea lui Adams la post ar putea provoca, de asemenea, represalii din partea lui Trump într-un moment în care Malaezia se confruntă cu presiuni pentru a face concesii comerciale în schimbul reducerii unei taxe vamale americane potenţial foarte mari, de 25%, arată expertul.
„Nu există o soluţie elegantă aici. Eşti condamnat dacă o faci, eşti condamnat dacă nu o faci”, a conchis Shahriman.
Biroul lui Adams nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Într-o postare pe X din 10 iulie, el i-a mulţumit lui Trump pentru nominalizare, descriind-o ca „onoarea vieţii sale”. Trump l-a descris pe Adams pe Truth Social ca „un patriot incredibil şi un antreprenor de mare succes, ale cărui dragoste şi devotament faţă de măreaţa noastră ţară sunt o sursă de inspiraţie”.
Contactată pentru comentarii, Ambasada SUA la Kuala Lumpur a făcut referire la declaraţiile secretarului de stat american Marco Rubio, făcute în timpul unei vizite în Malaezia săptămâna trecută. Rubio a spus că susţine nominalizarea lui Adams şi aşteaptă cu interes confirmarea sa.
„TONUL CONTEAZĂ”
Foşti diplomaţi spun că este puţin probabil ca Malaezia să respingă numirea lui Adams, dar ar putea să-şi exprime obiecţiile prin canale neoficiale sau prin întârzierea aprobării. „Acest lucru ar trimite un semnal diplomatic subtil, dar clar: apreciem relaţiile bilaterale, dar ne aşteptăm şi la un standard de decenţă, sensibilitate culturală şi respect adecvat unei astfel de funcţii”, a declarat Ilango Karuppannan, fost ambasador malaezian la Washington.
Deşi este puţin probabil ca îngrijorările legate de numirea lui Adams să aibă un impact direct asupra negocierilor comerciale, „tonul general al relaţiilor bilaterale contează întotdeauna”, a mai spus el.
„O gestionare profesionistă şi fără probleme a acestei nominalizări poate contribui la menţinerea discuţiilor comerciale pe calea cea bună, în timp ce un conflict public care ar putea fi evitat ar risca să complice inutil situaţia”, a spus Karuppannan.
Fostul ministru de externe al Malaeziei, Saifuddin Abdullah, membru al blocului de opoziţie Perikatan Nasional, format în mare parte din etnici malaezieni, a declarat că Malaezia ar trebui să rămână fermă în apărarea valorilor sale, în ciuda relaţiei lui Adams cu Trump. „Da, ar fi bine să avem un ambasador american foarte apropiat de Trump, dar nu poţi face compromisuri în privinţa anumitor principii”, a spus el.
Tricia Yeoh, profesor asociat la Universitatea Nottingham din Malaezia, a declarat că succesul lui Adams în calitate de ambasador va depinde în mare măsură de capacitatea sa de a câştiga încrederea liderilor politici şi de decizie din Malaezia. „Dacă comentariile pe care le-a făcut anterior pe reţelele de socializare reflectă cu exactitate poziţia sa faţă de chestiunile sociopolitice, s-ar putea să îi fie dificil să facă acest lucru, mai ales dacă intenţionează să-şi facă publică şi în mod explicit poziţia”, a afirmat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.