O reuniune a ţărilor care deţin sisteme Patriot şi a donatorilor Ucrainei, cu scopul de a găsi baterii suplimentare de apărare aeriană pentru Kiev, ar putea avea loc miercurea viitoare, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.
Iniţiativa de a reuni ţările donatoare este condusă de comandantul suprem al forţelor armate aliate. Scopul principal este de a localiza baterii Patriot suplimentare pentru a le transfera Ucrainei, care are nevoie urgentă de consolidarea apărării sale aeriene în contextul atacurilor masive continue ale Rusiei.
Kievul doreşte ca Statele Unite să îi vândă mai multe rachete şi sisteme Patriot pentru a se apăra împotriva Rusiei, care şi-a intensificat bombardamentele în Ucraina în ultimele săptămâni.
Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că Washingtonul va furniza rachete Patriot Ucrainei prin Germania.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că Germania şi Statele Unite vor lua în câteva zile sau săptămâni o decizie cu privire la trimiterea a două sisteme americane de apărare aeriană Patriot în Ucraina.
De la începutul războiului din Ucraina, declanşat de invazia Rusiei în februarie 2022, Berlinul a donat deja Kievului trei sisteme de apărare Patriot pe care le avea în dotare. Germania a păstrat nouă sisteme, mult mai puţine decât cele 36 pe care le avea în timpul Războiului Rece.
România a donat, de asemenea, un sistem Patriot Ucrainei.
„DIAVOLUL STĂ ASCUNS ÎN DETALII”
Preşedintele Donald Trump a găsit în sfârşit o modalitate de a accepta înarmarea Ucrainei: să ceară aliaţilor europeni să doneze armele lor şi să le vândă în schimb arme americane. Acum vine partea dificilă – să se pună de acord cine va renunţa efectiv la sistemele sale preţioase, inclusiv la bateriile de rachete Patriot pe care Kievul le caută cu disperare, scrie Reuters.
„Vom fabrica arme de ultimă generaţie, care vor fi trimise NATO”, a declarat Trump luni, în Biroul Oval. Unele sisteme de apărare antirachetă Patriot ar trebui să ajungă în Ucraina „în câteva zile”, a adăugat Trump, care se confruntă cu rezistenţa unor personalităţi de seamă din mişcarea MAGA care se opun sprijinului SUA pentru Ucraina.
Sistemele Patriot, foarte scumpe şi foarte solicitate de aliaţii SUA, s-au dovedit eficiente în distrugerea rachetelor balistice ruseşti îndreptate către oraşele ucrainene.
SUA au semnalat, de asemenea, disponibilitatea, în cadrul acordului propus cu aliaţii europeni, de a trimite arme ofensive suplimentare, a declarat o sursă familiarizată cu problema, deşi Trump a afirmat între timp că Ucraina ar trebui să se abţină de la atacarea Moscovei.
Planul, elaborat în ultimele zile de Trump şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, potrivit două surse familiarizate cu discuţiile, a fost primit pozitiv de Ucraina şi aliaţii săi. Dar, după anunţ, a devenit clar că Trump a prezentat un cadru general, nu un plan concret.
Importanţa sprijinului acordat Ucrainei va depinde de negocierile viitoare cu privire la furnizarea echipamentelor, au explicat pentru Reuters 10 oficiali din SUA şi Europa.
„Ca întotdeauna în astfel de situaţii, diavolul se ascunde în detalii”, a declarat un ambasador al unei ţări nord-europene aflat la post la Washington.
CINE ŞI CÂND DONEAZĂ PATRIOT?
Întrebarea centrală este cine va dona bateriile Patriot şi când.
În timpul întâlnirii de luni cu Trump în Biroul Oval, Rutte a menţionat şase ţări NATO – Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Olanda şi Canada – care sunt dispuse să participe la programul de achiziţionare de arme.
Surse de rang înalt din două dintre ambasadele acestor ţări în SUA au declarat pentru Reuters că au aflat personal de plan în momentul în care a fost anunţat. Chiar şi aliaţii apropiaţi ai SUA par să fi aflat de propunere în timp real.
„Am impresia clară că nimeni nu a fost informat în prealabil despre detaliile exacte şi bănuiesc că, în interiorul administraţiei, abia acum încep să înţeleagă ce înseamnă acest lucru în practică”, a declarat un alt ambasador european.
Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, a declarat că Trump a găsit o modalitate de a echilibra sprijinul pentru Ucraina cu realităţile politice ale Partidului Republican. Faptul că aliaţii europeni vor finanţa livrările de arme ale SUA este „în concordanţă cu ceea ce a spus (Trump) în timpul campaniei”, a explicat el. Pe tot parcursul campaniei, Trump a spus că va presa ţările europene să cheltuiască mai mult pentru apărare, fiind aplaudat de mulţimile MAGA. „Trebuie să plătiţi”, a spus el. „Dacă nu vor plăti, nu le vom proteja, bine?” – obişnuia să spună Trump.
Volker a spus că Ucraina ar putea primi în cele din urmă 12-13 baterii Patriot, dar ar putea dura un an până când toate vor fi livrate.
Solicitat să comenteze, un oficial NATO a declarat că alianţa va coordona livrările de arme printr-un mecanism cunoscut sub numele de Asistenţă şi Instruire NATO pentru Ucraina, o misiune NATO cu sediul în Germania, responsabilă de coordonarea ajutorului militar occidental pentru Kiev. „Mai multe ţări europene s-au angajat deja să sprijine această iniţiativă, printre care Germania, Norvegia, Danemarca, Ţările de Jos, Suedia, Regatul Unit, Canada şi Finlanda”, a declarat oficialul. „Detaliile sunt încă în discuţie”, a adăugat el.
În răspuns la o solicitare de comentarii, Pentagonul a trimis Reuters la declaraţiile făcute luni de Trump, în care acesta anunţa acordul său cu Rutte. Casa Albă nu a răspuns la solicitarea de comentarii, nici ambasadele Ucrainei şi Rusiei la Washington.
Pe de altă parte, trei surse ruse apropiate de Kremlin au declarat pentru Reuters că Putin nu va opri războiul sub presiunea Occidentului şi consideră că Rusia – care a supravieţuit celor mai dure sancţiuni impuse de Occident – poate suporta şi alte dificultăţi economice, inclusiv ameninţarea de luni a lui Trump de a impune tarife americane cumpărătorilor de petrol rusesc.
ACUM ÎNCEPE ADEVĂRATA MUNCĂ
Acum începe însă adevărata muncă, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani implicaţi în probleme de armament.
Oficialii americani discută acum cu aliaţii NATO şi evaluează cine este dispus să trimită ce anume în Ucraina. Oficialii europeni s-au arătat în general receptivi. „Suntem gata să participăm”, a declarat marţi reporterilor de la Bruxelles ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Uniunii Europene.
Un oficial a menţionat Germania, Grecia, Olanda şi Spania ca fiind candidaţi buni pentru a trimite o baterie Patriot la Kiev, fie pentru că dispun de mai multe baterii, fie pentru că ameninţările la care sunt expuse sunt relativ îndepărtate.
Unele ţări, printre care Grecia şi Spania, s-au opus anterior apelurilor aliaţilor de a ceda o parte din sistemele Patriot Ucrainei, argumentând că acestea sunt esenţiale pentru apărarea propriilor ţări şi a NATO în ansamblu.
Decizia lui Trump de a-şi asuma meritul pentru armele suplimentare destinate Ucrainei a creat o uşoară tensiune în Europa. „Dacă plătim pentru aceste arme, este sprijinul nostru”, a declarat şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, după reuniunea de la Bruxelles, adăugând că salută decizia lui Trump. „Deci este sprijin european şi facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina”, a punctat ea.
Unul dintre oficiali a declarat că administraţia Trump a verificat stocurile NATO pentru a vedea ce este disponibil. Următorul lor efort este de a încerca să convingă aliaţii să doneze echipamentele Ucrainei în schimbul unui „schimb”, a spus oficialul. Schimbul ar putea fi de mai multe feluri, a spus oficialul, inclusiv renunţarea la acceptarea iminentă a unei piese de echipament militar prin programul de vânzări militare externe sau trimiterea de muniţii Ucrainei în schimbul unei date de reaprovizionare devansate.
TRUMP GENEREAZĂ CONFUZIE
Trump a declarat reporterilor că există o ţară care are 17 sisteme Patriot, dintre care unele vor merge direct în Ucraina. Cifra a provocat confuzie generală în rândul aliaţilor europeni şi al membrilor Congresului american, mulţi dintre aceştia nefiind informaţi, potrivit oficialilor americani şi europeni. Niciun membru NATO, cu excepţia SUA, nu deţine un număr atât de mare de sisteme Patriot, au declarat două surse familiarizate cu problema, ceea ce a dat naştere la speculaţii că Trump s-ar fi referit la anumite componente ale sistemului Patriot, cum ar fi lansatoarele sau rachetele.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care a vizitat Pentagonul luni, a declarat că germanii vor discuta cu SUA în zilele sau săptămânile următoare despre trimiterea de baterii Patriot în Ucraina. El a precizat însă că niciun sistem Patriot nu va ajunge la Kiev în următoarele luni, ceea ce va întârzia probabil livrarea până după lunile de vară, cruciale din punct de vedere tactic.
Un alt oficial a declarat că Trump este implicat direct în negocieri, deşi discuţiile de până acum au fost „vagi”. „Până acum, oamenii au spus: «Putem ajuta»”, a declarat oficialul respectiv. „Acum, ce înseamnă asta nu ştim”, a mărturisit el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.