În Georgia are loc o tentativă de revoluţie, a declarat duminică fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei condus de actualul şef al statului, Vladimir Putin, în contextul în care în ţara din Caucaz au izbucnit proteste împotriva deciziei guvernului de la Tbilisi de a suspenda discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană, informează Reuters.

Fostul preşedinte rus a scris pe Telegram că Georgia „ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat”. „De obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost”, a adăugat Medvedev.

Georgia, pradă tensiunilor

Georgia, o ţară de 3,8 milioane de locuitori situată la intersecţia dintre Europa şi Asia, a fost cufundată în criză, de când partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat joi că va suspenda discuţiile de aderare la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani.

Manifestaţiile au fost provocate de decizia Guvernului, acuzat de derivă autoritară prorusă, de a amâna până în 2028 discuţiile privind integrarea acestei ţări din Caucaz în UE. 

Premierul georgian Irakli Kobahidze a declarat duminica aceasta că preşedinta Salome Zurabişvili va trebui să părăsească funcţia la sfârşitul mandatului, luna aceasta, în ciuda declaraţiei făcute de ea că va refuza să facă acest lucru, informează Reuters.

Zurabişvili a declarat sâmbătă că va rămâne în funcţie deoarece noul Parlament este ilegitim şi nu are autoritatea să-i numească succesorul.

Premierul exclude organizarea de noi alegeri legislative

Kobahidze a minimalizat totodată decizia Statelor Unite de a-şi suspenda parteneriatul strategic cu Georgia, calificându-l drept un „eveniment temporar” şi afirmând că Georgia va discuta cu noua administraţie a preşedintelui ales Donald Trump atunci când acesta va prelua mandatul în ianuarie.

În fine, Kobahidze a exclus duminică organizarea de noi alegeri legislative, aşa cum a cerut opoziţia, în plină criză politică, după trei nopţi consecutive de demonstraţii pro-UE, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Desigur că nu”, le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat dacă guvernul va fi de acord să organizeze noi alegeri legislative.

Ţara din Caucaz este pradă tensiunilor de când partidul de guvernământ Visul Georgian şi-a proclamat victoria în alegerile de la sfârşitul lunii octombrie, despre care opoziţia şi preşedinta Salome Zurabişvili spun că au fost viciate de fraudă.

UE a transmis că utilizarea violenței împotriva manifestanților e inacceptabilă

Uniunea Europeană a transmis duminică că utilizarea violenţei împotriva manifestanţilor proeuropeni din Georgia este „inacceptabilă”, după o a treia noapte consecutivă de ciocniri cu poliţia, conform AFP, preluată de Agerpres.

„Este clar că utilizarea violenţei împotriva demonstranţilor paşnici nu este acceptabilă şi că guvernul georgian trebuie să respecte voinţa poporului georgian”, a declarat noul şef al diplomaţiei europene, Kaja Kallas, în timpul unei vizite la Kiev, Ucraina.

Mii de manifestanţi proeuropeni au ieşit pe străzile din Tbilisi şi din alte oraşe din ţară în ultimele trei nopţi pentru a protesta faţă de decizia executivului de a amâna până în 2028 ambiţiile ţării de aderare la UE.

„Am votat pentru Uniunea Europeană, pentru libertate, pentru drepturile omului. Şi ce face guvernul nostru? Exact opusul”, s-a plâns sâmbătă Ani Bakhtouridzé, un manifestant în vârstă de 32 de ani.

Manifestanţii au fost dispersaţi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene de către poliţie, care a arestat peste 150 de persoane.

Zeci de poliţişti au fost răniţi de proiectilele şi petardele aruncate de manifestanţi.

Ministerul de Interne a declarat sâmbătă că „acţiunile anumitor persoane prezente la manifestaţie au devenit violente la scurt timp după începerea acesteia” şi că poliţia va răspunde „în conformitate cu legea”.

SUA suspendă parteneriatul strategic cu Georgia

Decizia partidului Visul Georgian de a suspenda procesul de aderare a Georgiei la UE este contrară promisiunii poporului georgian, înscrisă în Constituția sa, de a urmări integrarea deplină în Uniunea Europeană și NATO. Prin suspendarea procesului de aderare a Georgiei la UE, Visul georgian a respins oportunitatea unor legături mai strânse cu Europa și a făcut Georgia mai vulnerabilă în fața Kremlinului, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Poporul georgian sprijină în mod covârșitor integrarea în Europa. Statele Unite condamnă utilizarea excesivă a forței de către poliție împotriva georgienilor care încercau să își exercite drepturile la întrunire și exprimare, inclusiv libertatea de a protesta pașnic. Facem apel la toate părțile să se asigure că protestele rămân pașnice, se mai arată în comunicat.

„Diferitele acțiuni antidemocratice ale Visului georgian au încălcat principiile de bază ale parteneriatului nostru strategic SUA-Georgia, care s-a bazat pe valori și angajamente comune față de democrație, statul de drept, societatea civilă, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și eforturile anticorupție. Ca urmare, Statele Unite au suspendat acest mecanism.

Reiterăm apelul nostru către Guvernul georgian de a reveni pe calea sa euro-atlantică, de a investiga în mod transparent toate neregulile de la alegerile parlamentare și de a abroga legile antidemocratice care limitează libertățile de întrunire și de exprimare”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version