Alegerea liceului și completarea cererii de înscriere reprezintă un moment decisiv în parcursul educațional al fiecărui absolvent de clasa a VIII-a. Repartizarea computerizată se realizează exclusiv pe baza codurilor menționate în fișă și a ierarhiei mediilor obținute de candidați, fără a lua în considerare preferințele exprimate verbal. Pentru a evita o repartizare nedorită este important ca elevii să includă în document, pe lângă liceele preferate, și opțiuni de rezervă, alese în mod realist și informat.

Un singur cod completat greșit în fișa de înscriere poate afecta în mod direct repartizarea finală a elevului. Pentru a evita astfel de situații este important ca elevii și părinții să înțeleagă corect cum funcționează procesul de admitere la liceu.

Cum se completează cererea de înscriere pentru admiterea la liceu în 2025

După completarea datelor personale (nume, prenume, inițiala prenumelui tatălui, cod numeric personal, data nașterii), elevii vor trece pe fișa de înscriere notele obținute la Evaluarea Națională și media examenelor, dar și media claselor V-VIII, care va servi drept criteriu de departajare.

Candidații completează pe fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.

Potrivit documentului Ministerului Educației, orice opțiune greșită scrisă pe fișa de înscriere poate duce la o repartizare nedorită. De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la repartizarea computerizată a candidatului.

La completarea fișei cu opțiuni, elevii trebuie să evalueze cu atenție șansele reale de admitere la liceul dorit. Este esențial să ia în calcul media de admitere, poziția ocupată în ierarhia județeană sau a municipiului București pentru 2025, precum și ultima medie cu care s-a intrat, în anii anteriori, la liceul vizat.

Descarcă model de cerere pentru: Fișa de înscriere în anul școlar 2025 – 2026, admitere în clasa a XI-a, învățământul liceeal

În data de 23 iulie 2025 se tipărește și se afișează în fiecare unitate de învățământ gimnazial:

  • Lista candidaților din unitatea respectivă, admiși în licee, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu unitatea de învățământ liceală la care au fost admiși;
  • Situația locurilor rămase libere la fiecare unitate de învățământ liceal din municipiul București, după încheierea primei etape de admitere.
  • În perioada 30 iulie – 1 august 2025, Comisia de Admitere a Municipiului București rezolvă situațiile special aăărute după etapele de repartizare computerizată.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la punctele a), b), c), d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

Acte necesare pentru înscrierea la liceu

Dosarul de înscriere pentru admiterea la liceu trebuie să conțină:

  • cererea de înscriere;
  •  cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie certificată „Conform cu originalul” de către angajatul unității de învățământ învestit cu astfel de competențe;
  • adeverință cu notele și media generală obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a;
  • fișa medicală.

În perioada 24 – 29 iulie 2025: candidații își depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizați.

Marți, 29 iulie: unitățile de învățământ liceal transmit situația locurilor rămase disponibile în urma neînscrierii candidaților repartizați în această etapă.

În intervalul 30 iulie – 1 august 2025: comisia județeană de admitere sau cea a municipiului București soluționează situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version