Fostul președinte al Camerei Reprezentanților a mai spus că relația dintre SUA și NATO poate fi încă reparată. Ea a avertizat că Statele Unite nu își pot permite să își neglijeze angajamentul de apărare reciprocă față de aliații săi din NATO în fața provocărilor Rusiei.
Vorbind la un eveniment Politico în marja Reuniunii liderilor de la Munchen din Washington, fostul președinte al Camerei Reprezentanților a recunoscut că președintele Donald Trump a vorbit „frivol” despre alianță în trecut. Cu toate acestea, democratul din San Francisco a insistat că SUA trebuie să sprijine alianța – și angajamentul față de apărarea reciprocă consacrat în articolul 5 al acesteia – deoarece SUA trebuie, de asemenea, să știe că vor avea ajutor în crizele viitoare.
„Dacă noi, ca Statele Unite ale Americii, nu ne onorăm angajamentele, nu știu cum ne așteptăm ca oamenii să își onoreze angajamentele față de noi”, a spus Pelosi.
Ea a menționat că țările NATO au venit în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, spunând: „Nu ne-au întrebat cât de mult dăm la NATO sau orice altceva. Pur și simplu au onorat articolul 5”. Aceste atacuri au fost singurele ocazii în care alianța a invocat articolul 5.
Referitor la Canada, Pelosi a criticat comentariile lui Trump privind apărarea reciprocă pentru țările care nu au îndeplinit obiectivul alianței de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.
Pelosi a mai spus că „nu cred că ușa a fost închisă” în ceea ce privește refacerea legăturilor dintre SUA și statele membre NATO.
Problema Groenlandei
Respingând eforturile administrației Trump de a anexa eventual Groenlanda, Pelosi a glumit spunând că există „mai mulți oameni [care] cred că Elvis Presley trăiește în Statele Unite decât groenlandezi care cred că vor să facă parte din Statele Unite”.
De asemenea, ea a lăudat cu măsură comentariile mai conciliante făcute miercuri de vicepreședintele JD Vance cu privire la alianța transatlantică și pacea din Ucraina. Vance a șocat aliații într-un discurs susținut în februarie la Conferința de securitate de la Munchen – care a organizat și reuniunea de miercuri – în care a atacat Europa pentru că încalcă libertatea de exprimare și pentru că este un partener lipsit de strălucire al Statelor Unite.
Când s-a adresat grupului miercuri, Vance a insistat în schimb că atât Europa, cât și Statele Unite sunt în „aceeași echipă civilizațională”. El a adăugat: „Este complet ridicol să crezi că vei putea vreodată să creezi o prăpastie solidă între Statele Unite și Europa”.
„A fost o abordare mai bună”, a spus Pelosi despre comentariile lui Vance. „Aș spune că a fost bine primită”.
Editor : S.S.