Mariana, în vârstă de 69 de ani, a început să obosească foarte repede și să respire tot mai greu, iar aceste simptome o împiedicau să-și desfășoare activitățile zilnice. Femeia avea de mult timp probleme de sănătate. Urmase tratament oncologic pentru cancer de sân, apoi fusese diagnosticată cu stenoză aortică și cu insuficiență mitrală, afecțiuni cardiovasculare grave, pentru care a beneficiat de tratament prin plastie de valvă mitrală cu inel și protezare aortică, intervenții realizate pe cord deschis.
Temându-se că problemele cardiace au recidivat, Mariana s-a programat pentru consultație la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. În urma unor investigații imagistice avansate efectuate la SANADOR, pacienta a fost diagnosticată cu stenoză mitrală severă, o complicație apărută în urma tratamentului prin plastie de valvă mitrală cu inel, realizat anterior, dar și cu scăderea forței contractile cardiace și hipertensiune pulmonară.
Mariana avea nevoie de tratament în cel mai scurt timp posibil, pentru că riscurile erau foarte mari. Prof. Dr. Victor Costache i-a propus un tratament de ultimă generație, foarte complex – implantare mitrală transcateter de tip valve-in-ring. Procedura necesită o echipă chirurgicală deosebit de experimentată și este efectuată prin abord endovascular, adică minim invaziv, astfel încât riscul de complicații este mult mai redus comparativ cu operația pe cord deschis, aspect esențial pentru o pacientă cu grave probleme de sănătate, cum era Mariana.
Intervenția de tip MVIR (mitral valve-in-ring) a fost realizată de Prof. Dr. Victor Costache în premieră la Spitalul Clinic SANADOR. Procedura s-a finalizat cu succes, Mariana s-a externat după doar 5 zile, fără probleme și fără să mai aibă simptome. Investigațiile imagistice efectuate de control au arătat că noua valva mitrală a fost plasată corect, asigurând astfel circulația normală a sângelui. În prezent, pacienta se simte bine și revine periodic la consultație.
La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni grave ale inimii și vaselor de sânge au acces la proceduri terapeutice moderne, realizate de o echipă medicală cu vastă experiență în tratarea chiar și a celor mai dificile cazuri. În funcție de specificul fiecărui pacient în parte, tratamentul este realizat prin intervenții de chirurgie cardiovasculară, prin proceduri transcateter sau hibride. Rezultatele deosebite obținute sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, complet digitalizată.
Pentru monitorizarea pe termen lung a bolilor cardiovasculare, pacienții au acces la consultații periodice de cardiologie, urmate de analize de laborator și de investigații periodice, la recomandarea medicului. În acest fel, pot fi descoperite din timp eventuale complicații, iar tratamentul poate fi modificat în funcție de evoluția afecțiunii.
Editor : A.D.V.