Somnul este important pentru sănătatea întregului organism. Prin odihnă, corpul își reface nivelul de energie necesar pentru ziua care urmează, iar din punct de vedere cognitiv, se îmbunătățesc abilități precum atenția și concentrarea. Pentru un somn odihnitor, medicii atrag atenția că sunt importante rutina de seară, orele dormite într-o zi, dar și confortul termic din încăpere.

Atunci când organismul este expus la temperaturi din afara zonei de confort (prea ridicate ori prea scăzute) pot interveni stări de oboseală fizică și psihică, de confuzie și chiar modificări ale valorii presiunii arteriale și dificultăți de concentrare. Temperatura aerului este importantă și în camera de dormit și are un rol important în calitatea somnului.

De câte ore de somn are nevoie o persoană pe zi

“Oamenii trebuie să știe că nu sacrificăm somnul pentru a îndeplini alte sarcini, deoarece organismul are anumite limite biologice. Avem nevoie de un necesar minim de somn pe care, iar dacă nu îl îndeplinim, atunci vom resimți oboseala și pot apărea anumite afecțiuni medicale

Necesarul de somn zilnic este variabil și depinde de vârsta și organismul fiecărei persoane în parte. Nu putem spune că există o regulă scrisă care funcționează în fiecare caz la fel.

Dacă, atunci când vorbim de bebeluși/copii mici, organismul are nevoie între 14 și 17 ore de somn/zi, odată cu înaintarea în vârstă, la viața de adult, un necesar de somn, în medie, ar putea fi între 7 și 9 ore pe zi. Pentru oamenii în vârstă, peste 65 de ani, necesarul de somn poate fi între 6-8 ore pe zi”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic pneumolog atestat în somnologie.

Necesarul orelor de somn în funcție de vârstă:

  • Nou-născuți (de la 0 la 3 luni) – intervalul de somn aproximativ poate fi între 14 și 17 ore/zi;
  • Sugari (de la 4 la 11 luni) – intervalul de somn poate fi între 12 și 15 ore /zi;
  • Copii (de la 1 la 2 ani) – intervalul de somn este între 11 și 14 ore /zi;
  • Copii cu vârsta preșcolară (de la 3 la 5 ani) – intervalul de somn este între 9 și 11 ore;
  • Copii de vârsta școlară (de la 6 la 13 ani) – intervalul de somn este tot între 9 și 11 ore;
  • Adolescenți (între 14 și 17 ani) – intervalul de somn este între 8 și 10 ore/zi;
  • Tineri (între 18 și 25 de ani) – intervalul de somn este între 7 și 9 ore/zi;
  • Adulți (între 26 și 64 ani) numărul orelor de somn rămâne neschimbat, ca în cazul tinerilor, între 7 și 9 ore/zi;
  • Persoanele în vârstă (65+) – intervalul de somn este între 7 și 8 ore pe zi.

Care este ora potrivită pentru somnul de noapte

„Adaptabilitatea la un program ține de fiecare persoană în parte și de modul cum își gestionează rutina zilnică. Este indicat să respectăm un program în ceea ce privește ora de somn, cu o oră de culcare și de trezire asemănătoare în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii.

Ora de culcare, ar fi bine să fie, aproximativ, până în ora 11 seara, iar ora de trezire poate varia în funcție de programul fiecăruia (de la 7 până la 9 dimineața).

Organismul nostru are un ceas interior, iar funcționarea acestuia depinde de doi factori: determinarea genetică și cea socială.

  • Determinarea genetică este, de regulă, evaluată de către medicul specialist printr-o serie de chestionare, pentru a putea estima, cu aproximație, care este ceasul interior al fiecărei persoane.
  • Determinarea socială depinde de programul și activitățile zilnice ale fiecărei persoane (de ora de intrare la grădiniță/școală, serviciu sau alte activități).

Ceasul interior poate fi modificat, în rândul oamenilor, în funcție de program, deoarece organismul se poate adapta atunci când există o schimbare a ciclului de somn (în caz de schimbarea orei, schimbarea fusului orar etc)” a precizat medical atestat în somnologie.

Care este temperatura ideală în cameră pentru un somn odihnitor

„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura comfortabila pentru somn este diferită de la o persoană la alta.

Sunt persoane care pot dormi bine cu o setare a căldurii pe timpul nopții la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23 de grade Celsius.

Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții, mai ales în sezonul rece, să nu se depășească 24 de grade C. De asemenea, este indicat să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie.

Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Pentru un somn odihnitor pe parcursul nopții, fiecare persoană trebuie să adopte și să mențină câteva obiceiuri încă din timpul zilei.

„În primul rând, este recomandat să evităm, cât de mult posibil, folosirea/expunerea la lumina ecranelor înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor (telefon, tabletă, tv) ne poate păcăli creierul și îl poate face atent în alte direcții, fără să mai secrete suficientă melatonină, hormon important din organismul uman.

Organismul uman are nevoie de o perioadă de adaptare înainte de ora de somn, prin care să se refacă și să se relaxeze, după ce a trecut printr-o serie de transformări (stres, agitație, muncă) în timpul zilei.

Astfel, lumina din încăpere, înainte cu o oră, două de somn, nu trebuie să fie una puternică, ci una caldă, poate chiar o lumină ambientală.

Pentru a intra în această stare de odihnă, este recomandat să citim o carte ori, dacă vrem să avem un sunet de fundal, putem asculta un podcast sau o muzică relxantă în surdină”, conchide medicul specialist Răzvan Lungu.

Share.
Exit mobile version