Casele viitorului vor fi la fel de bine apărate de intruși precum o bază militară dotată cu cele mai noi măsuri de securitate: camere și senzori care supraveghează tot perimetrul, drone care se activează pentru a îndepărta orice potențial infractor, imagini 3D ale casei actualizate în timp real și agenți de pază care monitorizează alertele dintr-un sediu central. Acesta este viitorul securității private imaginat de Sauron, o companie din Silicon Valley care se laudă cu o listă de așteptare ce include unii dintre cei mai importanți investitori și directori din domeniul tehnologiei, relatează The Washington Post.

Cofondatorul companiei, Kevin Hartz, un antreprenor și fost partener al Founders Fund, fondul de investiții al lui Peter Theil (cel care împreună cu Elon Musk a creat sistemul de plăți online PayPal), a folosit numele unui personaj important din romanul „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien, care în filme apare ca un ochi în flăcări ce privește tot ce se întâmpla în jurul său din vârful unui turn, pentru ca mesajul să fie cât mai clar: „Oamenii răi știu că sunt urmăriți.”

Hartz și Jack Abraham, celălalt cofondator al companiei, au spus că s-au gândit să înceapă afacerea după mai multe incidente care au avut loc în preajma caselor lor din cartierul afluent Presidio Terrace, San Francisco, respectiv din Miami Beach.

Hartz a spus că sistemul său de securitate nu l-a avertizat când cineva a sunat la ușă și apoi a încercat să intre în casa lui noaptea târziu.

Incorporând tehnologii dezvoltate pentru mașinile autonome, roboți și sistemele de securitate a frontierei, Sauron a creat o alarmă antiefracție foarte puternică, potrivit lui Hartz.

„Am avut acest tip de experiment social de a nu urmări penal infractorii și am avut piețele de droguri în aer liber și lucruri de această natură”, a spus Hartz, care a comparat sentimentul de „anarhie” din San Francisco cu New York-ul anilor ’70.

În cercurile din Silicon Valley, aceste temeri i-au inspirat pe antreprenori să implementeze tehnologii și instrumente comerciale, precum dronele și tehnologia de recunoaștere facială, în crearea de soluții pentru problemele de securitate întâmpinate de armată, poliție și chiar și de civili.

Pentru mulți din elita industriei tehnologiei, securitatea este atât o prioritate națională, cât și o îngrijorare tot mai mare în viețile lor personale.

Sauron a strâns 18 milioane de dolari de la investitori și vrea să atragă clienți bogați care au proprietăți de lux.

Hartz a spus că ceea ce l-a motivat să se implice în acest domeniu a fost progresul prea lent al tehnologiilor de securitate la domiciliu, în comparație cu cele implementate în cazul mașinilor autonome, spre exemplu.

După părerea lui Hartz, marile companii de tehnologie nu au folosit destul de agresiv instrumente precum recunoașterea facială. „Dacă cineva intră pe proprietatea mea, simt că ar trebui să știu cine este acea persoană.”

Din cauza numărului mare de alarme false pe care le înregistrează sistemele de securitate disponibile pe piață, autoritățile tind să ignore tot mai mult alertele semnalate de astfel de sisteme, potrivit lui Hartz.

Drone care vânează infractorii și senzori LiDAR

În ultimii ani, investițiile masive în drone, camere de înaltă rezoluție și senzorii LiDAR (light detection and ranging), care detectează lumina ca să creeze hărți 3D, au redus mult costurile acestor tehnologii.

Sauron încă testează dronele pentru a le putea utiliza cât mai eficient în sistemele lor de securitate, dar Hartz s-a gândit deja la implementarea unor măsuri mai agresive. „Să fie o mașinărie care poate să elimine un intrus cu un glonț sau ceva de genul?”

Hartz a recunoscut însă că potențialii săi clienți din industria tehnologiei sunt predispuși la un mod de gândire apocaliptic, în special în vremuri de criză economică sau neliniște socială.

La petrecerile organizate în cercurile de antreprenori din domeniul tehnologiei după Marea Recesiune din 2008, Hartz a spus că apăreau uneori discuții despre care ar fi cele mai bune metode de a fugi din SUA.

În scenariul în care cineva obținea cetățenie și domiciliu în Noua Zeelandă și avea un pilot care să îl transporte acolo în siguranță, „oamenii vorbeau dacă să îl omoare sau nu pe pilotul avionului pentru că pilotul ar putea să îi facă rău familiei”, a povestit Hartz.

Șefa departamentului de inginerie al Sauron, Vasu Raman, crede că această percepție distopică legată de San Francisco s-a născut dintr-un sentiment de neputință și preferă să se gândească la avantajul traiului într-o comunitate mai largă.

„Dacă oamenii se simt în siguranță în propriile case, te poți implica cu adevărat în acea comunitate și poți să începi să construiești relații.”

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version