Vladimir Putin a anunțat joi că a folosit o nouă rachetă balistică hipersonică, numită Oreșnik, în Ucraina. Caracteristicile exacte ale acestei rachete nu au fost anunțate, însă liderul rus a afirmat că „în prezent, nu poate fi contracarată”. Există însă indicii legate de această armă, ce poate parcurge o distanță de până la 5.500 de kilometri, adică poate lovi oriunde în Europa.

9M729 Oreșnik. Acesta este numele noii rachete folosite de Rusia pe frontul ucrainean, într-un atac asupra orașului Dnipro. Anunțul oficial de la Moscova a venit la ore bune după ce Ucraina a acuzat Rusia că a tras cu o rachetă intercontinentală, ceea ce ar fi reprezentant o premieră.

Au apărut însă la scurt timp informații că nu este vorba despre o rachetă intercontinentală, ci de un alt tip, destul de similar, însă.

Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat semnele că nu este vorba despre o rachetă intercontinentală. 

„De obicei, rachetele balistice intercontinentale nu transportă focoase convenționale. Dacă una ar fi fost lansată dintr-un siloz operațional, Statele Unite ar fi tras semnale de alarmă, temându-se că este vorba de un atac nuclear”, a declarat Cancian pentru BBC.

Pe baza imaginilor cu atacul care circulă online, Cancian a speculat că ar fi putut fi folosită o rachetă cu o rază de acțiune mai scurtă, care zboară pe o traiectorie mai joasă decât o ICBM.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce sunt rachetele cu rază medie de acțiune

Ipoteza sa a fost confirmată atât de discursul lui Putin, cât și de declarația lui Dmitri Peskov, care a spus că Statele Unite au fost informate cu 30 de minute înainte de lansare.

Aliații au confirmat și ei că „Rusia a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, nu o ICBM, împotriva Ucrainei”, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Între cele două tipuri de rachete există mari diferențe. IRBM-urile, cum mai sunt numite rachetele cu rază medie de acțiune, sunt concepute pentru a parcurge distanțe între 3.000 și 5.500 de kilometri, în timp ce ICBM-urile pot călători peste 5.500 de kilometri.

IRBM-urile sunt destinate atacurilor într-o anumită regiune sau continent, cum ar fi țintirea locațiilor din țările sau regiunile învecinate, au declarat experții pentru Wazn.

Ce se știe despre 9M729 Oreșnik

9M729 Oreșnik nu este o ICBM, ci o rachetă convențională. În Rusia, există încă puține informații oficiale, însă Vladimir Putin a mai oferit câteva detalii: noua rachetă e capabilă de Mach 10 – de zece ori viteza sunetului, până la 3 km pe secundă, a spus el.

Cu toate acestea, primele elemente despre ea au fost cunoscute americanilor încă din vremea președintelui Obama. În 2014, administrația Obama a început să aibă suspiciuni că Rusia încalcă Tratatul Forțelor Nucleare cu frază Intermediară, semnat spre finalul Războiului Rece, în 1987, și că dezvoltă noi rachete de acest tip, care pot avea încărcătură nucleară.

Negocierile nu au dus la un rezultat astel că, în octombrie 2018, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din tratat, acuzând încălcarea acestuia de către Rusia.

Atunci, site-urile de specialitate scriau că decizia SUA a fost determinată de existența proiectului Novator 9M729, o rachetă care putea fi lansată de pe aceeași platformă și ca racheta Iskander. Spre deosebire de aceata, însă, racheta ar fi putut transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare. De atunci, este posibil ca Rusia să-și fi dezvoltată această rachetă să atingă o rază de până la 5.500 de kilometri.

În timpul unor discuții despre misterioasa rachetă rusească, șeful serviciilor de informații americane, Daniel Coats, a acuzat Rusia că „ascunde adevărata natură a testelor și capacitățile tehnice ale noii rachete”. Coats a descris, de asemenea, modul în care Rusia a profitat de faptul că Tratatul INF nu interzice testarea rachetelor concepute pentru forțele navale sau aeriene. 

„O amenințare directă”

Potrivit lui Daniel Coats, racheta reprezintă o „amenințare directă” pentru zone extinse din Europa și părți din Asia. După cum au remarcat experții militari americani, este o rachetă mică, mobilă și probabil foarte greu de detectat.

Lansată de la lansatoare terestre, racheta Oreșnik folosește terenul drept acoperire și zboară la altitudini relativ joase, ceea ce o face dificil de detectat și distrus de sistemele de apărare antirachetă inamice. Capacitatea de a utiliza diferite tipuri de focoase o face și mai versatilă, în funcție de starea conflictului și de obiectivele strategice.

Arsenalul de rachete al Rusiei

Pe lângă noua rachetă, Rusia are și un arsenal de 521 de de rachete balistice intercontinentale (ICBM), atât terestre, cât și maritime.

Desigur, nu se poate aprecia gradul în care toate aceste rachete sunt operaționale. În timp ce Rusia a încercat în ultimii ani să-și modernizeze arsenalul nuclear, pe de altă parte o parte din stocul de rachete se află într-un avansat grad de uzură.

După cum menționează publicația Ukrainska Pravda, care citează The Military Balance 2024, cifrele sunt de la începutul anului 2024, prin urmare, aceste estimări nu includ informații privind posibilitatea ca rușii să aibă la dispoziție rachete RS-26 Rubezh.

„Prin urmare, putem consemna că, la începutul acestui an, Rusia avea la dispoziție un total de 521 de rachete balistice intercontinentale terestre și maritime și că a fost nevoie de mai mult de două decenii de muncă a bazei industriale de apărare ruse pentru a acumula un astfel de arsenal.”

La începutul anului, forțele de rachete strategice ale Rusiei includeau:

  • 34 de ICBM-uri de tip RS-20 Voyevoda (lansate în 1988)
  • 60 ICBM de tip RS-12M Topol-M (lansate în 1997)
  • 18 ICBM de tip RS-12M1 Topol-M (desfășurate în 2006)
  • 180 ICBM de tip subteran RS-24 Yars (desfășurate în 2010)
  • 24 ICBM-uri de tip mobil RS-24 Yars (desfășurate în 2014)
  • aproximativ 8 rachete Avangard

Numărul de rachete balistice intercontinentale Sarmat rămâne necunoscut.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version