Urzica este planta utilizată de secole în scopuri medicinale și culinare. Este bogată în compuși nutritivi esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, iar un consum regulat contribuie la menținerea sănătății generale. Medicul nutriționist Ana Maria Demetrescu a explicat pentru Digi24 care sunt proprietățile urzicilor, dar și cum trebuie consumate pentru a te bucura de toate beneficiile plantei.
Urzicile fac parte din categoria legumelor sălbatice și mai sunt cunoscute sub denumirea de urzici de câmp sau urzici de pădure.
Care sunt beneficiile consumului de urzici
“Urzica, cu denumirea științifică „Urtica Dioica”, este o planta perenă (care trăiește mai mult de doi ani) recunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare și nutriționale. O sursă bogată de vitamine și minerale precum fier, calciu, potasiu, magneziu, mangan, urzica este considerată o plantă hrănitoare cu multiple beneficii pentru sănătatea întregului organism.”, a explicat medicul Ana Maria Demetrescu.
Urzicile îmbunătățesc circulația sângelui și susțin sănătatea cardiovasculară
“Datorită conținutului de fier și clorofilă, urzicile susțin producția de globule roșii și îmbunătățesc circulația sângelui întregului organism, contribuind la oxigenarea eficientă a celulelor și la menținerea unei funcționări optime a întregului sistem circulator.
De asemenea, consumul de urzici poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la prevenirea anumitor boli de inimă și la îmbunătățirea sănătății întregului sistem cardiovascular”, a declarat medicul nutriționist.
Ajută la detoxifierea organismului
“Urzicile au proprietăți diuretice, iar un consum regulat, mai ales la început de primăvară, contribuie la eliminarea toxinelor din corp și susține procesul natural de detoxifiere a rinichilor și a sistemului urinar. Urzicile sunt considerate un tonic al glandelor endocrine și al aparatului reproducător.”, a mai precizat medicul.
Urzicile au proprietăți antiinflamatoare
Consumul de urzici sau aplicarea locală a uleiurilor care au în compoziție urzici poate ajuta la reducerea inflamațiilor, dar și la problemele de sănătate asociate inflamației, cum ar fi durerile articulare. De asemenea, datorită antioxidanților din compoziție și compușilor imunostimulatori, urzicile pot contribui la întărirea sistemului imunitar și pot preveni apariția infecțiilor.
Urzicile susțin sănătatea oaselor și articulațiilor
Urzicile verzi sunt o sursă bogată de calciu, magneziu și siliciu, minerale importante pentru sănătatea oaselor și articulațiilor. Consumate cu regularitate, urzicile ajută la prevenirea osteoporozei și la menținerea densității osoase.
Urzicile pot ameliora simptomele alergiilor sezoniere
Datorită proprietăților antialergice, urzicile pot reduce inflamația asociată cu alergiile de sezon și pot inhiba eliberarea de histamină, substanța responsabilă pentru reacțiile alergice. Urzicile pot fi un remediu natural eficient în caz de strănut, mânărimi sau congestie nazală, simptome comune ale alergiilor.
Printre proprietățile importante ale urzicilor amintim și: analgezice, antioxidante, antivirale, hipotensive, cicatrizante, antitusive, astringente, antianemice, antihemoragice și hepatoprotectoare.
Cum se consumă urzicile
“Urzica este o plantă 100% naturală, care crește liber în natură și care este ferită de îngrășăminte, pesticide ori alte chimicale. Se pot consuma frunzele proaspete ale plantei, gătite corespunzător, dar și semințele și rădăcina acesteia.
Pentru a fi folosite în scopuri terapeutice, tulpina și frunzele plantei se culeg înainte de înflorire. Rădăcina urzicilor se recoltează fie primăvara devreme, fie toamna, iar semințele se recoltează toamna târziu, când planta ajunge la maturitate. Tufișurile de plantă, dacă sunt tunse constant, vor continua să producă vlăstari până toamna târziu.”, a explicat medicul.
Contraindicații
“Desi sunt situații rar întâlnite, consumul de urzici poate provoca reacții alergice în rândul anumitor persoane, care să se manifeste prin erupții cutanate, mâncărimi sau dificultați respiratorii. Este important ca persoanele sensibile la plantele din familia Urticaceae să consulte medicul specialist înainte de a consuma orice formă a plantei.
Pentru că urzicile au proprietăți diuretice semnificative, consumul acestora poate duce la eliminarea lichidelor în exces, acțiune ce poate provoca dezechilibre electrolitice la nivelul organismului. De asemenea, urzica poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele anticoagulante, antidiuretice sau antihipertensive.”, conchide Ana Maria Demetrescu, medic nutriționist.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.