Forţele de ordine poloneze investighează dispariţia unei activiste de opoziţie din Belarus, Angelika Melnikova, care trăia în exil în Polonia, a declarat luni unul dintre colegii acesteia, adăugând că telefonul ei a fost localizat în Belarus, relatează Reuters.

Varşovia a devenit un centru-cheie pentru opoziţia belarusă, inclusiv pentru un guvern din umbră în exil, după ce mulţi activişti şi politicieni, inclusiv Angelika Melnikova, şi-au părăsit ţara natală în urma unei represiuni guvernamentale după alegerile prezidenţiale din 2020.

„Poliţia ne-a informat că ea a părăsit teritoriul Uniunii Europene la începutul lunii martie”, a declarat telefonic Pavel Latuşka, adjunct al şefului autoproclamatului Cabinet de Tranziţie Unit din Belarus.

El a precizat că nu a mai existat niciun contact cu Melnikova din 25 martie şi că a informat poliţia în 27 martie că ea şi cei doi copii ai săi au dispărut.

Melnikova este purtătoarea de cuvânt a unui organism cunoscut sub numele de Consiliul de Coordonare, care urmăreşte să faciliteze transferul de putere în Belarus către un guvern democratic. Acest organism a fost format de liderul opoziţiei din Belarus, Sviatlana Ţihanouskaia, după alegerile din 2020, despre care criticii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko au afirmat că au fost fraudate în favoarea acestuia.

Latuşka a declarat că telefonul lui Melnikova a fost localizat în Belarus. „Am reuşit, cu ajutorul specialistului nostru, să stabilim în mod independent că telefonul ei se afla în Belarus, la Minsk, pe 19 martie şi pe 25 martie”, a spus Latuşka.

El a adăugat că există „diverse posibilităţi” cu privire la dispariţia sa, dar este posibil ca aceasta să fi fost supusă constrângerii.

Într-o postare pe reţelele sociale, sâmbătă, Latuşka a declarat că „figurile-cheie ale forţelor democratice din Belarus sunt ţinte prioritare pentru serviciile speciale ale regimurilor din Belarus şi Rusia”.

Cele două ţări etichetează figurile opoziţiei drept marionete ale unei conspiraţii occidentale de răsturnare a autorităţilor lor legitime, dar au negat orice legătură cu ameninţările primite de astfel de activişti.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Interne, Jacek Dobrzynski, a scris sâmbătă pe X că Varşovia va „sprijini activităţile serviciilor din alte ţări şi ale Consiliului de Coordonare din Belarus pentru a determina unde se află Melnikova”.

Personalităţile opoziţiei din Belarus şi Rusia s-au confruntat cu temeri sporite cu privire la siguranţa lor după un atac în 2024 asupra lui Leonid Volkov, un asistent exilat al fostului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Latuşka însuşi spune că a primit frecvent ameninţări, iar în 2024 procurorii polonezi au lansat o anchetă privind o infracţiune împotriva sa, în temeiul secţiunilor din Codul penal care reglementează omuciderea şi activităţile reţelelor de informaţii străine.

Liderul din Belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al Rusiei, şi-a prelungit în ianuarie mandatul de 31 de ani de când este la putere, după ce oficialii electorali l-au declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale pe care guvernele occidentale le-au respins ca o farsă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version