Primul grup de 49 de sud-africani albi cărora administrația președintelui Donald Trump le-a acordat statutul de refugiat urmează să ajungă în curând în SUA. Duminică, aceștia s-au îmbarcat într-un zbor din Johannesburg, care urmează să aterizeze la Washington DC luni seara, scrie BBC.
Relațiile dintre Africa de Sud și SUA sunt tensionate de luni de zile, după ce, în februarie, președintele Trump a declarat într-un decret prezidențial că afrikanerii sunt victime ale „discriminării rasiale”.
Această afirmație a fost respinsă de ministrul sud-african de externe, Ronald Lamoa, care a declarat luni că „nu există persecuții împotriva sud-africanilor albi afrikaneri”, adăugând că rapoartele poliției contrazic afirmația președintelui Trump.
SUA au criticat politica internă a Africii de Sud, acuzând guvernul că a confiscat terenuri de la fermieri albi fără nicio compensație – lucru care, potrivit țării din sudul Africii, nu s-a întâmplat.
Președintele Trump a subliniat, de asemenea, ceea ce a descris ca „uciderea în masă a fermierilor” din Africa de Sud.
Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, Elon Musk, originar din Africa de Sud, a declarat anterior că în Africa de Sud are loc un „genocid al albilor” și a acuzat guvernul că a adoptat „legi rasiste privind proprietatea”.
Afirmațiile privind un genocid al albilor au fost larg discreditate.
Cifrele furnizate de poliția sud-africană arată că, în 2024, au fost înregistrate 44 de omoruri în ferme și pe parcele agricole mai mici, opt dintre victime fiind fermieri.
Africa de Sud nu raportează statistici privind criminalitatea defalcate pe rasă, dar majoritatea fermierilor din țară sunt albi, în timp ce alte persoane care trăiesc în ferme, cum ar fi muncitorii, sunt în majoritate negri.
Autorul afrikaner Max du Preez a declarat pentru emisiunea radio Newsday a BBC că afirmațiile privind persecuția albilor sud-africani sunt „total absurde” și „fără niciun temei”.
El a adăugat că sud-africanii sunt „șocați” de programul de relocare și că acesta are mai mult de-a face cu „politica internă” a Statelor Unite decât cu Africa de Sud.
Tensiunile bilaterale dintre Statele Unite și Africa de Sud sunt tensionate de ceva timp, după ce președintele Trump a însărcinat administrația sa să elaboreze planuri pentru relocarea în Statele Unite a afrikanerilor, un grup cu origini în mare parte olandeze.
În martie, ambasadorul Africii de Sud în SUA, Ebrahim Rasool, a fost expulzat după ce l-a acuzat pe președintele Trump că folosește „victimizarea albilor ca un semnal de alarmă”, ceea ce a dus la acuzarea lui Rasool de „incitare la ură rasială” de către SUA.
SUA au criticat, de asemenea, Africa de Sud pentru poziția „agresivă” adoptată împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), unde Pretoria a acuzat guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu de genocid împotriva populației din Gaza – o acuzație respinsă cu vehemență de israelieni.
Grupul actual de refugiați albi sud-africani este format din 49 de persoane, care sunt așteptate să aterizeze la Washington DC luni, înainte de a continua călătoria spre Texas.
Deschiderea președintelui Trump față de acceptarea refugiaților afrikaneri vine în contextul în care SUA s-au angajat într-o campanie mai amplă de represiune împotriva migranților și solicitanților de azil din alte țări.
Editor : B.E.