Principalele camere de comerț străine din România, inclusiv ce a SUA, Marii Britanii și Germaniei, și-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la ceea ce au descris drept o deteriorare rapidă a climatului investițional și a credibilității celei de-a doua economii ca mărime din Europa Centrală, scrie Reuters.
Politica românească a fost în haos de când victoria candidatului de extremă dreapta la președinție, George Simion, în primul tur de scrutin, a dus la prăbușirea guvernului de coaliție pro-occidental și a provocat îngrijorare pe scară largă cu privire la finanțele deja în dificultate ale României.
Leul a scăzut brusc, în timp ce obligațiunile în monedă locală s-au vândut săptămâna trecută pe fondul incertitudinii crescânde cu privire la modul în care România va controla cel mai mare deficit bugetar al Uniunii Europene și va evita o retrogradare a ratingului de credit la cea mai joasă treaptă.
Comisia Europeană a declarat pentru Reuters că este în strânsă legătură cu autoritățile române pentru a se asigura că Bucureștiul ia măsurile suplimentare necesare pentru a respecta planul său de reducere a deficitului prezentat Bruxelles-ului la sfârșitul anului trecut.
„Pe termen mediu, acest lucru ar plasa în mod credibil finanțele guvernului român pe o traiectorie sustenabilă”, se arată într-un răspuns trimis prin e-mail. Deficitul bugetar al României a crescut la 9,3% din producție anul trecut, aproape dublu față de obiectivul guvernului.
Având în vedere un tur decisiv al alegerilor prezidențiale programat duminică și un sondaj care îi arată pe Simion și primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, concurând la egalitate, camerele de afaceri au declarat că deciziile politice trebuie să fie stabile și coerente pentru a menține România pe calea euroatlantică.
„Sectorul de afaceri românesc, reprezentat de organizațiile noastre, subliniază împreună deteriorarea accelerată a mediului de afaceri și erodarea credibilității României”, se arată într-o declarație comună a opt asociații de investitori și camere de comerț.
Citește și:
Cum ar vulnerabiliza România alegerea lui George Simion ca președinte. Scrisoare deschisă a ambasadorilor români în SUA și Israel
ANALIZĂ Reuters, despre alegerile din România: MAGA o ia spre est. Favoritul prezidenţial se urcă pe valul dreptei radicale
O victorie a lui Simion ar putea izola România, eroda investițiile private și destabiliza flancul estic al NATO, unde Bucureștiul joacă un rol-cheie în furnizarea de sprijin logistic Ucrainei în lupta împotriva unei invazii rusești care durează de trei ani, spun observatorii politici.
Simion a declarat că, dacă va fi ales, va naționaliza companiile care exploatează resursele naturale ale României și îl va numi în funcția de prim-ministru pe Călin Georgescu, favoritul de extremă dreaptă, prietenos cu Rusia, pentru alegerile prezidențiale anulate în decembrie.
Atât Simion, cât și rivalul său independent Dan au exclus majorările de impozite pentru a redresa finanțele țării, în ciuda faptului că veniturile bugetare ale României sunt printre cele mai mici din UE, ca procent din producția națională.
Economiștii de la Bank of America au declarat că victoria lui Simion ar putea întârzia formarea unui nou guvern, pentru că acesta ar urma probabil să-și includă partidul de extremă dreapta AUR în orice nou cabinet care va apărea după scrutin.
„Calendarul fiscal și cel politic nu sunt aliniate”, se arată într-o notă.
„(Comisia Europeană) are nevoie de planuri bugetare, în mod ideal, înainte de sfârșitul lunii mai și cel târziu la începutul lunii iulie, pentru a lua o decizie, în timp ce formarea guvernului ar putea avea loc mai târziu. Așadar, știri negative privind fondurile UE ar putea apărea în iunie-iulie.”
Șeful celui mai mare grup de investitori din țară a declarat, săptămâna trecută, pentru Reuters că o criză politică care se adâncește crește riscul de a împinge țara în recesiune.
Editor : Ș.R.