Ministerul Sănătății pregătește schimbări majore în spitale: performanța secțiilor și satisfacția pacienților devin criterii importante pentru evaluarea personalului medical. Vor exista indicatori de performanță clari pentru fiecare secție, dar și pentru medici și asistenți.
Acești indicatori vor fi publicați în transparență decizională. Indicatorii de performanță sunt grupați în patru categorii. Vor fi măsurați în secțiile medicale de acuți, în secțiile chirurgicale, dar și în secțiile de cronici și în ambulatoriul integrat.
Managerul spitalului va desemna o echipă care va colecta datele și va calcula indicatorii. Ei trebuie raportați anual. Se va face această evaluare și vor fi făcuți publici pe site-ul spitalului, în fiecare lună de ianuarie din an, atât indicatorii secțiilor, cât și din ambulatoriu, iar clasamentele medicilor și asistenților pe baza performanței de asemenea vor fi evaluați, iar raportul va fi prezentat consiliului director al spitalului și transmis către ordonatorul de credite. De asemenea, poate fi solicitat și de Ministerul Sănătății.
Secția, dar și ambulatoriul trebuie să obțină cel puțin 12 puncte și cel mult 20. Se acordă bonusuri de performanță pentru primele cinci secții cu cele mai bune rezultate, iar numărul maxim de beneficiari pe secție este, de exemplu, de doi medici și de asemenea, doi asistenți medicali, iar în ambulatoriu cel mult doi medici. Ei vor primi bonusuri de performanță, iar decizia finală va aparține consiliului de administrație în limita bugetului spitalului, pentru că aceste aceste bonusuri de performanță vor fi acordate din bugetele proprii ale spitalelor.
Indicatorii de performanță dintr-o secție de acuți sunt în primul rând durata medie de spitalizare, gradul de ocupare a paturilor, veniturile din contractul cu CNAS, în special eficiența financiară. Este vorba și de complexitatea cazurilor tratate, ponderea veniturilor casei, ale secției, care arată contribuția secției la bugetul spitalului.
De asemenea, este vorba de gradul de satisfacție, un aspect foarte important. Un alt indicator de performanță ar fi indicele de echilibru al distribuției cazurilor – dacă medicii muncesc în egală măsură. În acest moment, este o frustrare mare în sistemul medical, pentru că sunt medici care muncesc, iar alții care nu muncesc, dar au același salariu.
Un alt indicator este rata complicațiilor, ținându-se cont de reinternări, de transferurile în ATI, dar și de infecțiile nosocomiale.
Rata mortalității este un alt indicator și raportarea infecțiilor nosocomiale. În momentul în care spitalul raportează aceste infecții nosocomiale va avea un punctaj mare.
O altă observație este că aceste bonusuri de performanță nu sunt obligatorii, deoarece sunt multe spitale care nu vor avea bani pentru a le acorda.
Însă autoritățile, din ce înțelegem în acest moment, este că vor să facă această monitorizare a spitalelor, să vadă cum funcționează.
Unele spitale nu vor ține pasul, ceea ce va conduce la concluzia că sunt spitale în România care trebuie reorganizate.
Editor : A.C.