Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, doreşte ca preşedintele american Donald Trump să exercite o influenţă sporită asupra omologului său rus Vladimir Putin, relatează luni DPA, citată de Agerpres. 

„Cred că Statele Unite au de asemenea rolul de a pune o presiune mai mare asupra Rusiei pentru a opri acest război”, a afirmat fosta şefă a guvernului estonian la o reuniune cu mai mulţi miniştri de externe europeni, la Madrid, consacrată războiului dintre Rusia şi Ucraina şi eforturilor preşedintelui SUA în vederea instaurării păcii.

Rusia trebuie să accepte o încetare a focului în războiul din Ucraina şi să facă un pas înainte, care ar putea consta, de exemplu, în repatrierea copiilor ucraineni sau în eliberarea prizonierilor de război, a spus Kallas.

La reuniunea de la Madrid au mai participat miniştrii de externe din Polonia, Franţa şi Spania şi comisarul european pentru apărare şi spaţiu Andrius Kubilius. Acesta din urmă s-a pronunţat pentru implementarea imediată a strategiei ReArm Europe, prezentată recent de Comisia Europeană. La finalul întâlnirii este prevăzută semnarea unei declaraţii comune a participanţilor.

Uniunea Europeană şi-a afirmat constant sprijinul continuu şi de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Realizarea „păcii prin forţă” necesită ca Ucraina să se afle în cea mai puternică poziţie posibilă, o componentă esenţială a acesteia fiind deţinerea de către Ucraina a unor capabilităţi militare şi de apărare proprii robuste. UE este pregătită să contribuie la garanţiile de securitate, în special prin sprijinirea capacităţii Ucrainei de a se apăra în mod eficace.

UE a impus Moscovei 16 seturi de sancţiuni individuale şi economice, precum şi măsuri diplomatice şi restricţii în materie de vize. Măsurile sunt concepute astfel încât să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind această ţară de tehnologii şi pieţe critice şi reducând în mod semnificativ capacitatea sa de a purta războaie.

Cel mai recent pachet de sancţiuni, adoptat în 24 februarie, la exact 3 ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, vizează 48 de persoane fizice şi 35 de entităţi şi cuprinde măsuri de combatere a eludării, interdicţii suplimentare la export, restricţii asupra băncilor şi suspendări ale licenţelor de emisie.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version