Un protest la care sunt aşteptaţi să participe silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni este programat, vineri, începând cu ora 13.00, la sediul Guvernului. Sindicaliştii solicită, între altele, abrogarea ”ordonanţei austerităţii”, așa cum au numit „ordonanța trenuleț”. Poliţia Rutieră a anunţat că este posibil ca traficul să fie restricţionat în zona Pieţei Victoriei, transmite News.ro.

Protestul va avea loc între orele 13.00 şi 16.00, în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunţat că la acţiune vor participa, alături de silvicultori, ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi din alte structuri sindicale. Acţiunea este o continuare a celor trei mitinguri organizate la Ministerul Muncii şi la Guvern în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, la care au participat zeci de mii de membri ai sindicatelor din cadrul Confederaţiei Meridian şi pensionari din majoritatea sectoarelor economice.

Printre revendicările anunţate de Federaţia Silva se află abrogarea ”ordonanţei austerităţii” – O.U.G. 156/2024, prin care Guvernul a introdus măsuri fiscal-bugetare ”aberante ce conduc la scăderea considerabilă a nivelului de trai al lucrătorilor şi la accentuarea sărăcirii populaţiei, diminuând şi îngheţând salariile, încălcând contractele colective de muncă şi afectând substanţial veniturile salariaţilor şi pensionarilor, cu impact semnificativ asupra puterii de cumpărare, în contextul unei inflaţii care a depăşit 10% în anul 2023, respectiv 5% în anul 2024 şi al majorării semnificative a tuturor preţurilor, începând de la carburanţi, alimente de bază, medicamente, servicii şi utilităţi”.

Silvicultorii mai solicită plata compensaţiilor de la bugetul statului, restante pentru anul 2024, reprezentând serviciile silvice obligatorii prestate de administratorii de păduri şi plata alocaţiilor bugetare aferente susţinerii activităţii de administrare a pădurilor proprietate publică, administrarea ariilor naturale protejate şi respectiv creşterea cailor de rasă, conform reglementărilor Legii 331/2024 – Codul Silvic.

O altă revendicare se referă la exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale prin Noul Cod Silvic – Legea 331/2024.

”Solicitarea de înlocuire a guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării managementului forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa, adoptată în anul 1993). Specialiştii consideră că unica formă de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia socială, funcţia ecologică şi cea economică, este managementul forestier durabil”, au argumentat ei.

De asemenea, se solicită eliminarea din Programul de guvernare 2024-2028 a măsurii de reducere a numărului direcţiilor silvice, asumată de Guvern pentru a fi implementată în primele 6 luni ale anului 2025, ”decizie politică considerată de specialişti eronată şi care va pune în pericol administrarea pădurilor pe termen lung, va conduce la escaladarea fenomenului tăierilor ilegale, la degradarea şi distrugerea pădurilor ţării”.

”Atragem atenţia Guvernului României că pădurile reprezintă bun de siguranţă naţională şi, conform Legii 51/1991 – privind securitatea naţională, acţiunile care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, cu consecinţe la nivel naţional sau regional, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”, au arătat reprezentanţii Federaţiei Silva.

Totodată, sindicaliştii au solicitat Guvernului să-şi respecte angajamentul luat în discuţiile cu sindicatele în 29 noiembrie 2024, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 28 lit. k) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care reglementează încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale şi plata contribuţiilor pentru aceste categorii de salariaţi, începând cu 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a legii pensiilor.

”Revendicările susţinute de Federaţia Sindicatelor Silva au ca scop asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare pentru lucrătorii din domeniul silvic, asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activităţii administratorului pădurilor statului, menţinerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum şi reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, a subliniat Federaţia.

Potrivit Brigăzii Rutiere, adunarea participanţilor la protest este prevăzută între orele 13.00 şi 13.30, iar manifestarea propriu-zisă ar urma să se desfăşoare până la 15.30.

În funcţie de numărul participanţilor, ar putea fi luate măsuri de restricţionare a traficului rutier, în dinamică, existând posibilitatea ca acesta să fie resistematizat, în Piaţa Victoriei, pentru a fi asigurate două benzi de circulaţie pe sens în faţa sediului Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

 

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version