Sindicaliştii de la Federația Silva spun că sunt nemulţumiţi de felul în care ministrul Mediului a reorganizat Romsilva. Ei l-au acuzat pe Mircea Fechet că „a decis de unul singur soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali” și au atras atenția că restructurarea Regiei „pune în pericol viitorul pădurilor românești”.
„După o lungă și insistentă campanie de discreditare a silvicultorilor români, ministrul mediului, apelor și pădurilor a pus în consultare publică proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Deși a promis la toate întâlnirile că va discuta cu sindicatele atunci când va lua decizii care implică soarta celor peste 14.000 de angajați ai Romsilva, ministrul mediului, apelor și pădurilor a decis de unul singur soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali”, a afirmat Silviu Geană, liderul Silva, potrivit unui comunicat de presă al Federației.
EL mai spune că hotărârea de uvern propusă de ministrul Mediului are o serie de vulnerabilități:
- Nu există niciun studiu de impact al măsurilor propuse.
- Nu există un calcul al profitabilității regiei în situația în care proiectul va fi pus în practică.
- Nu există un studiu al costurilor în situația grupării activităților la nivelul direcțiilor silvice.
- Nu există nicio schemă de anticipare a relațiilor de serviciu în cadrul acestor noi structuri.
- Nu există nici măcar o minimă evaluare de tip costuri/beneficii.
„Prin separarea activităților și modelarea fiecăreia ca centru de profit sau de cost se aplică un model patentat deja în România de pregătire a unor «privatizări de succes». Acestea vor viza în primul rând activitățile economice auxiliare: complexurile de creștere a vânatului, păstrăvăriile, centrele de prelucrare a fructelor de pădure, Hotelul Silva de 4 stele din București, zecile de cabane în care românii mai pot face silvoturism la prețuri decente, situate în cele mai pitorești zone ale țării și, cel mai probabil, va urma „externalizarea” exploatării lemnului, miză pentru care se face de ani buni un puternic lobby”, mai spune Geană.
El acuză că reforma Regiei Romsilva a fost făcută „pe genunchi”, fiind vorba de interese ascunse la mijloc.
„În același context al «reformei» făcută pe genunchi sau cu interese ascunse găsim situația angajaților Romsilva. Ce se va întâmpla cu cei 14.000 de salariați ai Romsilva? Preluarea acestora dintr-o structură în alta nu se poate face prin ”dispoziții finale și tranzitorii” la un Regulament – anexă, ci doar prin Hotărârea de Guvern. De ce nu este menționată preluarea acestora, expres, în textul acestui HG? Cum sunt garantate nu doar locurile de muncă, ci și salariile și drepturile stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă? Am văzut cum s-au tăiat din pix 25% din veniturile silvicultorilor fără nicio explicație! Am văzut în ultimele luni înverșunarea ministrului mediului care, în loc să caute soluții să sprijine sectorul silvic, îi lovește neîncetat pe silvicultori, folosind inclusiv mesaje de amenințare: ORI EU, ORI EI!”, a completat liderul sindical.
Federația Silva atrage atenția că pădurile reprezintă conform legii, bun de securitate naţională, iar acţiunile care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea resurselor naturale și a fondului forestier constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României.
Ministerul Mediului va reduce cu 86% numărul directorilor din Romsilva
Săptămâna trecută, Mircea Fechet a anunţat că a respins propunerea de buget pe care Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a comunicat-o ministerului, iar pe schema de reorganizare a instituţiei numărul directorilor va scădea de la 121 la aproximativ 17.
„Am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puţin ambiţioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Naţională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România”, a declarat Mircea Fechet, după ședința de joia trecută a Guvernului.
Dintre cei 121 de directori ai companiei, doar 17 vor rămâne pe funcții, potrivit unui proiect de HG privind reorganizarea companiei. Cei care rămân vor avea indicatori de performanță, iar în cazul nerespectării lor, riscă revocarea.
„Am propus ca o Direcţie silvică să nu poată avea mai puţin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcţii silvice cu puţin peste 20.000 de hectare. Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafaţă însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, aşadar, să oferim şanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii”, a subliniat ministrul de resort.
De asemenea, vor fi înlăturate disparitățile salariale de la o direcție silvică la alta. „Există mari diferenţe de la o direcţie silvică la alta, chiar şi în interiorul aceleiaşi direcţii silvice, în funcţie de cum a crezut şeful de ocol, cum a crezut directorul de direcţie sau cum au crezut alţi angajaţi. Salariile diferă foarte mult pentru aceeaşi pregătire şi pentru aceeaşi vechime în muncă”, a precizat Mircea Fechet.
Datele publicate de Romsilva, în luna ianuarie, arată că, în anul 2024, suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 – 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.
La înfiinţarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajaţi, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, avea 14.189 de salariaţi şi administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale şi 16 herghelii şi depozite de armăsari.
Mircea Fechet a anunțat, încă de la începutul acestui an, intenția de a reduce numărul funcțiilor de conducere din Romsilva, amintind că există riscul ca această companie să nu înregistreze profit pentru anul 2024.
Editor : A.P.